ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМ КАЛЬКУЛЮВАННЯ «СТАНДАРТ-КОСТ», «ДИРЕКТ-КОСТИНГ І НОРМАТИВНОГО МЕТОДУ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМ КАЛЬКУЛЮВАННЯ «СТАНДАРТ-КОСТ», «ДИРЕКТ-КОСТИНГ І НОРМАТИВНОГО МЕТОДУ»

26.11.2019 21:57

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Волобуєва Юлія Володимирівна, студентка 4 курсу, Харківський національний університет, імені В.Н. Каразіна


Загальновідомо, що існує фінансовий і управлінський облік. Фінансовий облік охоплює інформацію, яка використовується, головним чином, сторонніми організаціями та особами (акціонерами, банками, податковими органами тощо). Управлінський облік охоплює всі види облікової інформації, необхідної для управління в межах даного підприємства. Його найважливішою функцією є обгрунтування процесу прийняття управлінських рішень.

Інформація управлінського обліку може бути представлена як в грошовому, так і натуральному вираженні, в ній допустимі приблизні оцінки. Докладні, деталізовані звіти в управлінському обліку можуть складатися щомісяця, а за окремими видами діяльності, центрами відповідальності - щотижня, щодня, а в деяких випадках - негайно.

Найважливіше значення в здійсненні процесу прийняття рішення, а також планування, контролю і регулювання має раціональна організація обліку витрат виробництва на основі універсальних систем обліку "стандарт- кост", «директ-костинг» та нормативного методу. Розглянемо сутність кожної з цих систем обліку.

Нормативний метод є частиною системи управління і контролю підприємства. Його суть полягає в тому, що за кожним видом продукції на основі норм і кошторисів витрат складається калькуляція нормативної собівартості продукції. Фактична собівартість обчислюється по кожній статті шляхом підсумовування нормативної вартості та сум відхилень і змін, розрахованих за груповими коефіцієнтами. За кордоном аналогом вітчизняного нормативного методу є метод «стандарт-кост».

Нормативний метод характеризується тим, що на підприємстві по кожному виробу складається попередня нормативна калькуляція, тобто калькуляція собівартості, обчислена за діючими на початок місяця нормами витрат матеріалів і інших витрат. Норма - це заздалегідь встановлений числовий вираз результатів господарської діяльності в умовах прогресивної технології і організації виробництва.

Нормативний метод калькулювання собівартості продукції в його ідеальному, повному вигляді ведеться при дотриманні наступних принципів:

1. Попереднє складання калькуляції нормативної собівартості по кожному виробу на основі діючих на підприємстві поточних норм.

2. Облік діючих норм для коригування нормативної собівартості;

3. Визначення впливу змін норм на собівартість продукції.

4. Визначення економічної доцільності заходів, що слугували причиною зміни норм.

5. Облік фактичних витрат виробництва протягом місяця.

6. Встановлення і аналіз причин, а також умов появи відхилень від норм витрат за місцями їх виникнення.

7. Визначення фактичної собівартості випущеної продукції і відхилень від норм.

8. Підготовка рекомендацій для усунення причин, що викликали відхилення від встановлених норм і нормативів.

Дотримання перерахованих принципів в повному обсязі дозволяє на підприємствах укрупнювати об'єкти управлінського обліку витрат виробництва, вести їх облік не за видами продукції, а по групам її однорідних видів.

В основі системи "стандарт- кост" лежить попереднє (до початку виробничого процесу) нормування витрат за статтями витрат: основні матеріали; оплата праці виробничих робітників; виробничі накладні витрати (заробітна плата допоміжних робітників, допоміжні матеріали, орендна плата, амортизація обладнання та ін.); комерційні витрати (витрати на збут, реалізації продукції).

На підприємствах, які застосовують систему "стандарт кост", облік відхилень фактичних витрат від стандартних норм ведуть, як правило, на наступних окремих чотирьох рахунках: відхилення по витратам матеріалів, заробітної плати, накладних витрат, відхилення від стандартної комерційної собівартості.

Таким чином, "стандарт кост" - це система оперативного управління і контролю за ходом виробничого процесу і витратами на виробництво, а також система аналізу причин, в силу яких утворилася різниця між стандартною та фактичною собівартістю продукції і виручкою від її реалізації.

Порівняння даних методів дозволяє зробити наступні висновки, що обидва підходи мають на увазі:

1. Попереднє встановлення нормативів використання ресурсів в натуральному вираженні.

2. Планування собівартості одиниці продукції і всього випуску за період на основі встановлених нормативів.

3. Порівняння фактичного рівня витрат до встановлених нормативів, аналіз обчислених відхилень.

В умовах «стандарт кост» протягом року стандарти змінюватися не можуть. Їх повний перегляд здійснюється раз на рік, зазвичай перед складанням кошторису витрат на майбутній період. Крім того, стандартна собівартість може переглядатися при радикальній зміні технології виробництва, потужності підприємства. При нормативному методі перегляд норм протягом року можливий.

Метою подальшого вдосконалення системи нормативного обліку витрат (як і системи обліку "стандарт- кост") доцільно їх застосування в поєднанні з системою обліку "директ-костинг", яка широко використовується в західних країнах.

В основі організації виробничого обліку за системою "директ-костинг" лежить розподіл витрат по відношенню до обсягу виробництва на постійні і змінні. Виробнича собівартість випущеної і реалізованої продукції формується тільки з змінних виробничих витрат, які перебувають в прямій залежності від технологічного процесу і організації виробництва. За способом віднесення на собівартість продукції вони в основному є прямими і тому легко піддаються нормуванню на одиницю продукції, що випускається.

Важливою перевагою системи "директ-костинг" є те, що вона дозволяє вирішувати стратегічні завдання з управління, представляє дані : для оптимізації виробничих норм за критерієм максимуму маржинального доходу; для розробки інвестиційної та інноваційної програми (скорочення або розширення виробничих потужностей, модернізація обладнання, придбання нового і т.д.); для прийняття рішень про доцільність отримання додаткового замовлення та ін.

Література:   

1. Зав'ялова Е.С. Управління витратами в системі контролінгу на підприємствах АПК. Наука і світ. 2015. Т. 1. № 10 (14). С. 153–154. 

2. Керімов В.Е. Облік витрат, калькулювання та бюджетування в окремих галузях виробничої сфери: навч. посіб для вузів; 6-е вид. М., 2013. 

3. Кузьміна М.С. Облік витрат, калькулювання та бюджетування в окремих галузях виробничої сфери: навч. посіб. М.: КНОРУС, 2017.


________________

Науковий керівник: Розіт Тетяна Володимирівна, Харківський національний університет, імені В.Н. Каразіна




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота