ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗАПАСІВ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗАПАСІВ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

28.04.2020 20:34

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Матковська Діана Анатоліївна, студентка 3 курсу Київського національного торговельно-економічного університету


Процес відтворення економічного потенціалу будь-якого господарства відбувається у сфері капітального будівництва, у якій прямо чи опосередковано задіяно багато суб’єктів різних видів господарської діяльності. Основою такої сфери є будівництво, господарське призначення якого полягає у введенні в дію нових, реконструкції, розширенні, технічному переозброєнні й ремонті діючих об’єктів виробничого та невиробничого призначення. Як вид економічної діяльності будівництво має низку особливостей, що відрізняють його від інших видів. Ці особливості проявляються через характер його кінцевої продукції, специфічні умови праці, специфіку техніки, технології організації виробництва, управління та матеріально-технічного забезпечення тощо.

Запаси займають провідне місце в складі активів суб’єктів господарювання будівельної галузі, а також відіграють основну роль при визначенні собівартості готового об’єкту будівництва, у структурі собівартості будівельно-монтажних робіт питома вага запасів становить від 53 до 60 % загальних витрат. Зниження собівартості будівництва значною мірою залежить від економного використання і правильного зберігання будівельних матеріалів, а також від додержання норм їх витрачання, що в свою чергу впливає на фінансовий результат діяльності підприємства та на прибуток. Отже, правильне відображення запасів в бухгалтерському обліку безперечно варте уваги. 

Особливості організації будівельної галузі, зумовлені характером будівельної продукції, істотно впливають на порядок ведення бухгалтерського обліку в будівництві.

До основних особливостей можна віднести характер кінцевої продукції будівництва – нерухомість, а також специфічні особливості умов праці (сезонність, робота на великій висоті або під землею тощо) і техніки, яка застосовується – будівельні машини та механізми, територіальну відособленість об’єктів будівництва, здебільшого індивідуальний характер будівництва, тривалість проектування і власне будівництва, різноманіття видів будівельно-монтажних робіт при будівництві кожного об’єкта.

Вищеперераховані особливості обумовлюють порядок ціноутворення в будівництві та обліку собівартості будівельних робіт та безпосередньо впливають на методичне забезпечення бухгалтерського обліку як з наукової, так і з практичної точки зору.

У будівництві використовується величезна номенклатура запасів. Тому виникає об’єктивна необхідність поділу запасів на групи і підгрупи. Всередині груп і підгруп матеріали показують в розрізі окремих видів, марок, сортів тощо. З цією метою розробляються номенклатури (переліки) будівельних матеріалів, які також є однією з передумов раціональної організації обліку запасів в будівельній організації. Велика номенклатура будівельних матеріалів вимагає організації серйозного аналітичного обліку, відкриття субрахунків першого, другого, третього та інших порядків. Відповідно до прийнятих на підприємстві групувань матеріальних цінностей дані за аналітичними рахунками узагальнюються в оборотних відомостях. Використовують аналітичний бухгалтерський облік на рахунках для контролю зберігання і руху матеріальних цінностей, їх оцінки, звірки з даними складського обліку, а також для підбиття підсумків інвентаризації.

У будівництві матеріали надходять в основному від постачальників, замовників на давальницькій основі або виготовляються самостійно будівельною організацією. 

При придбанні запасів у постачальників їх вартість складається з усіх витрат на придбання. Це зокрема суми, що сплачуються відповідно до договору постачальнику, митні збори, транспортно-заготівельні витрати, відсотки за позиковими коштами, залученими для придбання запасів, витрати по доведенню запасів до стану, придатного до експлуатації та інші витрати. 

У будівельних організаціях для обліку запасів можуть використовувати облікові ціни. Облікова вартість визначається організацією самостійно, це може бути договірна ціна, середня собівартість запасів за даними минулого періоду, планово розрахована ціна. При обліку матеріалів за обліковими цінами будівельні організації визначають номенклатуру запасів, за якими встановлюються облікові ціни. Рух матеріалів відображається за обліковими цінами, а їх фактична собівартість визначається додаванням облікової ціни і відхилення фактичної собівартості від облікової ціни. Облікові ціни застосовують для полегшення і спрощення процедури оцінки матеріальних цінностей. 

Умови договору будівельного підряду можуть передбачати здійснення робіт з використанням матеріалів замовника. В цьому випадку підрядна організація може обліковувати отримані від замовника матеріали двома способами:

1) Оприбуткування отриманих матеріалів на субрахунок 205 «Будівельні матеріали» врахування їх при визначенні вартості виконаних робіт з подальшим заліком при здійсненні розрахунків з замовником.

2) Відображення матеріалів в якості давальницькій сировини. Такі матеріали будуть обліковуватись на позабалансовому рахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки ». По закінченню будівельних робіт замовнику пред’являється рахунок тільки на вартість будівельно-монтажних робіт без включення в них вартості матеріалів. Вартість матеріалів, списується з позабалансового рахунку після приймання замовником обсягів виконаних робіт. 

Придбані будівельні запаси надходять або на склади з подальшим розподілом по будівельних об'єктах, або безпосередньо на будівельні майданчики (матеріали відкритого зберігання). До них відносять пісок, гравій, дошки, цегла, будівельні конструкції та інші. Відповідальність за збереження і використання матеріалів на будівельних майданчиках покладається на матеріально-відповідальних осіб - бригадирів, майстрів, начальників ділянок. Матеріали відкритого зберігання при відпуску їх у виробництво не підраховуються і не зважуються, на них не виписуються первинні документи. Фактичні витрати цих матеріалів визначаються щомісяця шляхом проведення інвентаризації, яка проводиться комісією за участю працівників бухгалтерії. Для визначення кількості витрачених в будівництві матеріалів відкритого зберігання комісією складається акт про залишки довільної форми. 

До особливостей ведення бухгалтерського обліку матеріалів в будівництві відноситься також порядок документообігу з обліку будівельних матеріалів. в бухгалтерському обліку вихідною інформацією для обліку виробничих запасів є: відомість про надходження матеріальних цінностей, зведена відомість витрат матеріальних цінностей, оборотна відомість матеріальних цінностей, картка підзвітної особи, відомість відображення господарських операцій з обліку матеріальних цінностей на рахунках бухгалтерського обліку, відомість переоцінювання матеріальних цінностей, відомість надходження матеріальних цінностей в аналітичному розрізі, відомість використання матеріальних цінностей, довідкова інформація обліку та аудиту матеріальних цінностей, відомість показників прибутку тощо [1].

Комплектація будівництв необхідними будівельними матеріалами здійснюється за допомогою лімітно-забірних карток форма N М-28 для відпуску матеріалів на будівельні об'єкти ведеться протягом усього періоду будівництва і знаходиться у виконавця робіт [2].

При визначенні вартості запасів, використаних при виконанні робіт, будівельна організація може застосовувати всі методи оцінки вибуття запасів, перераховані в П(С)БО 9, окрім методу ціни продажу, який використовується торговельними підприємствами [3].

Таким чином, будівництво як вид підприємницької діяльності має безліч специфічних особливостей, які відрізняють його від інших галузей виробництва. Облік запасів будівельних підприємств є передумовою їх ефективного управління, тому його організація потребує особливої уваги. Важливою передумовою організації обліку та контролю наявності та руху запасів є їх класифікація. Однією з умов надходження та нормативного використання запасів є правильне документальне забезпечення. Для раціональної організації обліку запасів на будівельному підприємстві необхідно забезпечити: ефективну організацію документообігу на всіх стадіях обліку запасів (встановлення максимально коротких термінів часу на передачу і обробку документів з використанням індивідуальних схем руху документів), що передбачає модифіковане використання загальної схеми обліку відповідно до особливостей конкретного підприємства. Визнання та оцінка виробничих запасів містить різні методи, з яких підприємство обирає для себе найпростіший, який легко можна було б поєднати з вітчизняним законодавством при управлінні будівельною організацією.

Список використаних джерел:

1. Лежненко Л.І. Теоретичні аспекти удосконалення аналітичного обліку виробничих запасів / Л.І. Лежненко, І.О. Ломова // Молодий вчений. – 2014. – № 5(08). – С. 122-126.

2. Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів: наказ Міністерства статистики України від 21.06.1996р. № 193.

3. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»: наказ Міністерства фінансів України від  20.10.1999р. № 246.

4. Баланс Група компаній Рух запасів: оформляємо первинні документи / 07.03.2019р. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://balance.ua/news/post/dvizhenie-zapasov-oformlyaem-pervichnie-dokumenti 

5. Шендригоренко М.Т., Шевченко Л.Я. Сучасні проблеми організації обліку виробничих запасів на підприємстві та напрями їх вирішення / М.Т. Шендригоренко Л.Я. Шевченко // Науковий вісник ХДУ. - 2018.- № 32.- С. 189-192.


________________

Науковий керівник: Головіна Дар'я Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, Київський національний торговельно-економічний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота