СУТНІСТЬ ПОНЯТННЯ «ФІНАНСОВІ РОЗСЛІДУВАННЯ»: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ПОНЯТННЯ «ФІНАНСОВІ РОЗСЛІДУВАННЯ»: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

29.09.2022 10:13

[2. Юридичні науки]

Автор: Хлопова Карина-Авігея Сергіївна, студентка, Державний податковий університет; Амеліна Анна Сергіївна, кандидат юридичних наук, доцент, професор, Державний податковий університет


Сучасна практика боротьби зі злочинністю не є максимально ефективною без урахування активного впровадження економічних знань. Фінансова інформація відображається в механізмі виявлення та розслідування економічних кримінальних правопорушень, що безпосередньо характеризує злочинну діяльність.

Слушно зазначають В.І. Василинчук та С.А. Вязмікін, що на стадії виявлення кримінальні правопорушення застосовується фінансовий моніторинг підозрілих операцій, проводяться перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Важливе значення під час розслідування кримінальних правопорушень має чітке призначення й проведення судово-економічних експертиз, залучення фахівця-економіста до проведення процесуальних дій тощо [1, c. 7]. Тому можна з упевненістю сказати, що фінансові розслідування виступають неабияким елементом у правоохоронній діяльності та забезпеченні економічної безпеки. 

Г.В. Капленко та В.О. Гнесь зазначають, що для розуміння сутності категорії «фінансові розслідування» та її можливості використання у вітчизняній практиці доцільним є вивчення досвіду країн, у яких боротьба з економічною злочинністю має більш багату історію, правоохоронні органи мають достатній досвід та набули розвитку недержавні інструменти протидії злочинній діяльності, зокрема, і у фінансовій сфері. Незважаючи на застосування визначення «фінансових розслідувань» на  практиці, то у повсякденному науковому середовищі перебуває думка, щодо так званого «фантому», тобто результату механічного перенесення терміну з практики розвинених країн (перш за все США) з суттєвою відмінністю правової системи та системи органів влади. До прикладу розвинених країнах, таких як Велика Британія, США, Канада поряд з галузями знань криміналістики з судовою медициною та судовою психіатрією зазначаються «фінансові розслідування та судовий облік» [2, c. 239-240]. 

Зважаючи на приклад США, то там виконання обов’язків правоохоронних органів більш наближена саме до сфери фінансів. Так, Міністерство фінансів США володіє функціями боротьби з фінансовими кримінальними правопорушеннями та фінансуванням тероризму. У структурі Мінфіну діє Служба внутрішніх доходів, підрозділи якої працюють над виявленням та розслідуванням фінансових кримінальних правопорушень, ще є такі як: Служба по боротьбі з тероризмом і фінансової розвідки [3, c. 190]. 

Що стосується Великобританії та Італії, то там були створені спеціалізовані правоохоронні органи для протидії організованій злочинності. Важливу роль у діяльності Фінансової поліції Італії та Служби боротьби з організованою злочинністю Великобританії відіграє аналіз фінансової інформації, що здійснюється на стадії розкриття та розслідування кримінальних правопорушень [3, с. 191].

Фінансові кримінальні правопорушення мають дещо розширений смисловий характер, який відрізняється від сформованого в сучасній вітчизняній науці. Адже, вони не кримінальні правопорушення у виключно фінансовій сфері, а й такі, що використовують фінансову сферу та відображаються у фінансовій інформації [4, c. 22]. Доречно зазначити, що спеціальний аналіз фінансової інформації, що застосовується за незвичною методикою названою в розвинених країнах як «фінансові розслідування» являється необхідною для ефективного виявлення і розслідування цих видів кримінальних правопорушень.

Слід також зауважити на тому, що «фінансові розслідування» є досить поширеними. Якщо звернутися до практичного досвіду, то найбільшу увагу приділяють фінансовим розслідуванням шахрайства. На даний момент аудит шахрайства в розвинених країнах виокремлюється як самостійна сфера ринку консультаційних послуг, що спрямовується на дослідження виявлення, фіксацію та запобігання корпоративних шахрайств. 

Виходячи з вище зазначеного, слід додати, що існує Міжнародна асоціація сертифікованих фахівців з перевірки шахрайства (ACFE), які мають сертифікацію фахівців з виявлення, розслідування та запобігання корпоративним шахрайствам. ACFE - провідна в світі організація, яка регулює та спрямовує цей вид діяльності. Організаційно ACFE - це глобальне професійне співтовариство, яке налічує понад 40 000 членів у 125 країнах, об’єднане у 103 національні філії та офіси [3, с. 193].

Отже, можна дійти висновку, що не дивлячись на рівень інтенсивності використання на практиці, поняття «фінансові розслідування» для вітчизняної науки воно ще потребує свого розвитку. Для нашої країни наразі важливим є початок повного функціонування Бюро економічної безпеки. В такому випадку, міжнародний досвід вкрай важливий для України, оскільки у провідних країнах світу науково-методичний супровід діяльності з організації та проведення фінансових розслідувань має достатньо високий рівень розвитку та орієнтований на вирішення практичних проблем.

Література:

1. Василинчук В. І., Вязмікін С. А. Фінансові розслідування у сфері протидії легалізації злочинних доходів в Україні. Методичні рекомендації. Київ. 2017. С. 5-17. 

2. Капленко Г.В., Гнесь В.О. Фінансові розслідування як передумова до забезпечення економічної безпеки України. Збірник тез наукових доповідей. Львів. 2021. С. 239-242.

3. Лепський С.І. Зарубіжний досвід використання фінансових розслідувань у правоохоронній діяльності. Право і суспільство, № 2. 2015. С. 189-194.

4. Долбнєва Д.В. Шляхи трансформації системи боротьби з економічними злочинами в Україні з урахуванням досвіду країн європейського союзу. Scientific Journal «ScienceRise», №2-3 (55-56). 2019. С. 21-27



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота