ВИНИКНЕННЯ НЕОЛОГІЗМІВ В ЕПОХУ КОРОНАВІРУСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИНИКНЕННЯ НЕОЛОГІЗМІВ В ЕПОХУ КОРОНАВІРУСУ

29.09.2022 14:19

[8. Філологічні науки]

Автор: Сіора Віра Валеріївна, викладач, Кременчуцький льотний коледж Харківського національного університету внутрішніх справ


Коронавірусна інфекція або COVID-19 повністю змінила хід життя всього світу у березні 2020 року. Нове інфекційне захворювання, що вражає дихальну систему людини, спромоглося вивести з-під контролю всю світову економіку, повністю паралізувати деякі країни і навести жах на більшість населення планети. Вірус призвів не лише до глобальних змін у медицині, освіті, політиці та суспільстві, але й до справжнього спалаху нових слів та ідіом у всіх мовах світу. Під час епідемії коронавірусу нові слова виникали і продовжують виникати набагато швидше, ніж будь-коли. 

Провідний фахівець у галузі зміни мови, автор «Словника сучасного англомовного сленгу», британський лінгвіст і лексикограф Тоні Торн стверджує, що спалах коронавірусу спровокував появу понад 1000 нових слів [1]. Це пояснюється тим, що нові слова необхідні для пояснення змін, які ми спостерігаємо в сучасному світі, і тим, що люди, які перебувають на карантині, або в умовах самоізоляції, створюють нові слова, які б більш точно описували їх поведінку в реальності, що змінилася. Безперечно, що на сьогоднішній день COVID-19  вважається однією з обговорюваних тем в засобах масової інформації. Інтернет-видання щодня публікують актуальні та важливі новини, пов'язані з пандемією та боротьбою з нею. 

Як відомо, поява неологізмів може бути пов'язана з розвитком технічного прогресу, змінами в суспільстві та культурі, а також прагненням відобразити мінливе ставлення індивіда до навколишніх явищ [2, С. 74]. Одним із головних складових поняття «неологізми» є їхня «новизна». Є.В. Розен стверджує, що слово може вважатися неологізмом, поки воно несе в собі конотацію новизни, яка з часом втрачається [3, С. 61]. Чим частіше вживається слово в мові, тим швидше воно проникає у всі сфери, фіксується у словнику і перестає сприйматися як щось нове.

У ході дослідження нами було проаналізовано матеріал, представлений у відкритому доступі на порталах новин BBC News, The Conversation, Business Mirror, The Economic Times та ін., а також глосарій COVID-19, опублікований на сайті уряду Канади (версія від 11 червня 2020 р.). Проведений контент-аналіз дозволив виявити п'ять основних груп неологізмів: неологізми, які виникли з лексики обмеженого вживання; неологізми, що описують нову реальність; неологізми, утворені зрощенням двох повнозначних лексем із змішуванням або без змішування; неологізми, що є словосполученнями, або існували раніше, але зазнали семантичного зрушення, або словосполучення, що виникли в епоху коронавірусу, і використовуються для позначення реалій, що раніше не існували; неологізми, утворені за допомогою фонетичного спотворення існуючих у мові слів. 

Дослідження показало, що найбільші групи неологізмів утворюють ті неологізми, що прийшли з лексики обмеженого вживання, зокрема з медичної термінології, та неологізми, до складу яких входить сама назва вірусу, а саме COVID або corona. Необхідно відзначити, що неологізми, які прийшли в загальне вживання з галузі медицини, вимагають особливого тлумачення, оскільки не завжди зрозумілі реципієнтам. Більше того, багато неологізмів, виникнувши в англійській мові, ще не мають тотожного перекладу або аналога в українській, отже, вимагають ретельнішого вивчення. 

Література:

1. Covidiots? Quarantinis? Linguist explains how COVID-19 has infected our language. Режим доступу: https://www.cbc.ca/radio/thecurrent/the-current-for-april-22-2020-1.5540906/covidiots-quarantinis-lin-guist-explains-how-covid-19-has-infected-our-language-1.5540914. 

2. Бабина Л.В. Неологизмы английского языка: репрезентируемые ими  области знания, принципы и механизмы создания // Актуальные проблемы филологии и педагогической лингвистики. 2020. № 3. С. 72–81.

3. Розен Е.В. На пороге ХХI века. Новые слова и словосочетания в немецком языке. М.: Менеджер, 2000. 192 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота