ВПЛИВ ВІЙНИ НА СТАРТАП ЕКОСИСТЕМУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ВІЙНИ НА СТАРТАП ЕКОСИСТЕМУ В УКРАЇНІ

13.12.2022 23:58

[1. Економічні науки]

Автор: Самчук Анна Андріївна, студентка, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»


24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну і безпрецедентну війну проти України. Це призвело до порушення ділової активності, завдало шкоди людям, містам та інфраструктурі й спричинило руйнівний вплив на економіку України. Тому зараз, як ніколи, бізнес повинен функціонувати аби забезпечувати безпеку країни в економічному полі, стартапам критично важливо навчитись приймати швидкі рішення, а венчурні фонди мають оптимізувати роботу таким чином, аби їхні портфельні компанії продовжили працювати.

За даними Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA), 2021 рік став рекордним для вітчизняної екосистеми венчурного капіталу: обсяг угод 2021 року перевищив $832 млн, що на 45% більше, ніж в 2020. Наразі підприємці, очевидно, знизили свою активність, проте український венчур продовжує працювати: у 2022 році укладено 11 венчурних угод на суму $11,5 млн, три операції на ринку приватного капіталу на суму $4 млн і здійснено вісім екзитів на суму $135 млн [1]. За даними Українського фонду стартапів (USF) у перші місяці війни 99% компаній потребували фінансової підтримки. Лише через певний час попит на ринку поновився в середньому на 40−50% [2]. Наслідки війни відразу відчули венчурні фонди, які мали портфельні компанії, пов’язані з логістикою, фізичними товарами та переміщеннями.

Очевидно, що війна кардинально змінює інвестиційний клімат у країні. Якщо до повномасштабного вторгнення інвестори були готові інвестувати в українські стартапи, то у березні ці плани різко змінилися. Війна переносить інвестиції в стан невизначеності, однак, незважаючи на це, є й такі міжнародні компанії, які готові інвестувати, тому що бачать і вірять в те, що в Україні навіть під час війни можна розвивати стартап-екосистему. Приклад тому – Український фонд стартапів. За час свого існування він профінансував майже 300 стартапів на суму 6,6 мільйона доларів. Сьогодні фонд став найбільшим ангелом-інвестором у Центральній та Східній Європі. Крім того, Ukraine Startup Fund вже отримав €20 млн від Єврокомісії, які вже перераховані на фінансування стартапів в Україні. Також Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) з березня проводять програму «Підтримай українські стартапи NOW», щоб підтримати засновників стартапів та їхні родини, які залишаються в Україні [3]. 

Таким чином, незважаючи на численні труднощі, українська інноваційна екосистема  продовжує утримувати свої позиції у топ-10 динамічних екосистем світу з двозначними темпами зростання на рік. Більшість засновників стартапів усіх етапів продовжують працювати та розвивати свої продукти, і війна цьому не завадить. Зруйнувати будівлі легко, але українські цифрові продукти, інтелектуальний капітал і дух підприємництва не знищити. І це дух переможців, свободи і майбутнього.

Література:

1. Ukraine Deal Review 2021. Tech Venture Capital and Private Equity deals of Ukraine. URL: https://www.slideshare.net/UVCA/ukraine-deal-review-2021-tech-venture-capital-and-private-equity-deals-of-ukraine (дата звернення: 11.12.2022).

2. STARTUP VOICE: результати опитування стартап-екосистеми України. URL: https://usf.com.ua/startup-voice-rezultati-opituvannya-startap-ekosistemi-ukraini/ (дата звернення: 11.12.2022).

3. THE COUNTRY AT WAR: the voice of Ukrainian start-ups. URL: https://drive.google.com/file/d/18kV886D29iQ3ENmS9NeIl3AjFgzeBvoV/view (дата звернення: 11.12.2022).

__________________________


Науковий керівник: Гернего Юлія Олександрівна, доктор економічних  наук, доцент кафедри корпоративних фінансів і контролінгу ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота