ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ПОЛІТОЛОГІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ПОЛІТОЛОГІЇ

21.12.2022 10:35

[10. Політичні науки]

Автор: Вербицька Анастасія Ігорівна, студентка, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича


Пізнання і відображення всього розмаїття і складності політики, політико-правових явищ, політичних інститутів і процесів базується на методології як складній системі принципів, методів, процедур, операцій і засобів політичного аналізу [1]. Питання про те, чи можна досліджувати політику науково, відкриває предметне поле для хвилі вивчення: політична наука просто не в змозі передбачити бурхливі події останніх кількох років, і усвідомлення того, що складність людської поведінки не може бути зменшена  до емпіричних даних стало надто зрозумілим.  

Передбачувана здатність кількісно вимірюваних досліджень, здається, була збільшена;  ми не можемо просто відтворити вибори чи провести експерименти з людською поведінкою, які можна відтворити, але кількісні дані все ще можуть відігравати певну роль у політиці. Наприклад, можна статистично визначити, які стратегії з більшою ймовірністю приведуть до перемоги на виборах, і принаймні в короткостроковій перспективі ймовірно, що успіх цих стратегій залишатиметься стабільним. Актуальність політичної діяльності в нашому житті посилює наше бажання дізнатися про неї якомога більше за допомогою науки. 

Як політично заангажовані індивіди, наш вибір тем дослідження неминуче відображатиме наші власні політичні та моральні пріоритети, а спосіб, у який це дослідження сформовано та проведено, обов’язково відображатиме припущення, які – незалежно від того, дотримуються вони свідомо чи ні – залишаються політичними. Політологія відображає ідею про те, що політика має бути прагматично вимірюваною сутністю, на яку не впливає мислення, тоді як політична філософія спирається на те, яким має бути світ на думку теоретиків. Якщо визнати, що політичне знання ніколи не може бути аполітичним і ціннісно нейтральним, і що все, що ми дізнаємося з політичних досліджень, має величезний потенціал бути упередженим, ми повинні активно включитися в критичне мислення, щоб протистояти  обмеженню «правди», яку ми сприймаємо як належне. Враховуючи це, ми стикаємося з фаталістичною істиною: політична наука є упередженою, і ми ніколи не будемо впевнені в отриманих знаннях.  Ідеологічні впливи непомітно впливають на теорію - хоча ми можемо цього не усвідомлювати. Упередженість дослідників є методологічною проблемою, яка очевидна в опитуваннях та опитуваннях громадської думки – методах дослідження в рамках політології, які просто прагнуть повідомити нам про «громадську думку» в суспільстві, в якому ми живемо. Методологія, яку використовують теоретики, залежить від їхнього концептуального погляду на світ і того, як вони вирішують відповісти на запитання про те, з чого складається політика, що ще більше ускладнює здатність політології створювати престижні провідні світові теорії.  

Отже, політологія є динамічною, універсальною, всеохоплюючою дисципліною, що зумовлено заплутаністю соціальної та політичної реальності.  Однак саме цей еклектизм загрожує емпіричному авторитету, на який претендує предметне поле.  Розв’язання питання про те, що насправді являє собою політичне знання, навряд чи знайде остаточну відповідь у найближчому майбутньому, оскільки існують різноманітні конкуруючі уявлення щодо того, якою може бути відповідь.

Література:

1. Бабкіна О.В. Методологія дослідження політичного життя суспільства. Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова. Київ, 2009. 3 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота