ВІДКРИТІ ДАНІ В КОМУНІКАТИВНОМУ ПРОСТОРІ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВІДКРИТІ ДАНІ В КОМУНІКАТИВНОМУ ПРОСТОРІ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

23.12.2022 02:03

[9. Соціальні комунікації]

Автор: Хижняк Лариса Михайлівна, доктор соціологічних наук, професор, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; Хижняк Олександр Володимирович, доктор соціологічних наук, доцент, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна


Розробка та втілення ідеї відкритих даних актуалізує науковий супровід безпекової політики в реальному, віртуальному та змішаному комунікативних просторах. Принцип відкритості сприяє доступності інформації і довірі до різних акторів, він визначний у діяльності державних, наддержавних, комерційних інституцій у різних сферах (політики, економіки, культури). Відкриті дані і відкритий доступ – важливий елемент електронного урядування, адже доступність інформації підвищує рівень прозорості діяльності урядових установ, є засобом підвищення довіри населення до влади. Прикладом слугують система електронних державних закупівель «Prozorro», декларації державних службовців тощо. 

Під відкритими даними зазвичай розуміється публічна інформація, до якої є вільний доступ. Вони є інформатором для громадян про суспільні процеси, а також елементом електронної демократії [1], а в умовах децентралізації стають фактором розвитку територіальних громад [2]. Разом з тим у науковців викликає занепокоєння стан кіберзахисту інформаційних ресурсів та критичної інформаційної інфраструктури [3]; пропонуються правила захисту інформаційних ресурсів у віртуальному комунікативному просторі [4]. 

Хоча на відкриті дані, як правило, не поширюються обмеження, які накладає на інформацію обов’язкова ліцензійність, конфіденційність та безпечність, вони можуть мати як суспільно безпечні, так і небезпечні прояви і наслідки (таблиця 1). 

Таблиця 1. Суспільні наслідки використання відкритих даних в комунікативному просторі*





* складено авторами на основі аналізу наукових джерел

У цифровому суспільстві важливі відкриті дані і відкритий доступ в системі державних послуг, при запровадженні електронного документообігу, інформаційному забезпеченні участі громадян у прийнятті рішень на рівних рівнях. Ці аспекти суспільної життєдіяльності мають відповідне законодавче регулювання, що базується на наукових дослідженнях [5; 6]. 

Перспективою подальших досліджень імплементації концепту відкритих даних в різних сферах, а також втілення принципу відкритості в різних соціальних практиках в умовах швидкого поширення даних у віртуальному світі, особливо в глобальній соціальній мережі, потребує дослідження комунікативних ризиків відкритих даних.

Література:

1. Дубас О. П. Електронна демократія: сутність і перспективи розвитку в Україні [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua (дата звернення: 20.12.2022). 

2. Публічні послуги та електронні сервіси для жителів ОТГ: приклади, посилання, статистика [Електронне джерело]. Режим доступу: https://cid.center/23765432345-2/ (дата звернення: 20.12.2022).

3. Семенченко А. І. Концептуальні засади огляду стану кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та критичної інформаційної інфраструктури / А. І. Семенченко, Д. В. Мялковський, Т. В. Станіславський. Стратегічні пріоритети. 2018. № 48(3-4). С. 36-45.

4. Безпека в Інтернеті: найпростіші правила захисту даних. BBC News Україна, 2020. [Електронний ресурс] URL: https://www.bbc.com/ukrainian/blogs-51444737 (дата звернення: 19.12.2022).

5. Закон України «Про доступ до публічної інформації» № 2939-VI від 13.01.2011 (дата звернення 19.12.2022).

6. Закон України «Про захист персональних даних» № 34 від 2010 [Електронний ресурс]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text (дата звернення 19.12.2022).




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота