СУЧАСНІ ВИКЛИКИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНІ ВИКЛИКИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ

23.12.2022 10:03

[1. Економічні науки]

Автор: Федишин Софія Олегівна, студентка, Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича


Забезпечити економічний розвиток країни в умовах дисбалансів, невизначеності, наслідків військової агресії неможливо без розвиненого, стабільного, надійного фінансового сектору економіки нашої країни, який ефективно розвивається. 

Фінансовий сектор України на сучасному етапі розвитку по завершенні війни має об'єктивні передумови для трансформації у високоефективний механізм інвестиційного забезпечення потреб економіки. Водночас ті проблеми, які постійно виникали через відсутність системного підходу до реформ, несумісність економічних методів господарювання та закономірностей розвитку ринкових інститутів, суттєві недоліки правової бази розвитку фінансового ринку негативно впливали на економічне становище країни та реалізацію якісної економічної політики частково вдалося нейтралізувати фінрегулятору, а частково відійшли на другий план реалізації визначених завдань із повномасштабним рашистським вторгненням.

Сучасні процеси, що відбуваються на вітчизняному фінансовому ринку під впливом повномасштабного російського вторгнення, світових дисбалансів, мають негативні тенденції та свідчать про необхідність невідкладної розробки та реалізації заходів  його підтримки і стабілізації. Однак, зауважимо, що період глобальних викликів пандемії COVID-2019 та російського вторгнення є сприятливим для реалізації новаторських, а часом і радикальних заходів щодо реформування та діджиталізації фінансового ринку. Цілком очевидно, що регулятору фінансового ринку необхідно продовжувати впроваджувати принципово нові фінансові інструменти та методи управління з метою забезпечення його належного функціонування, стійкості до викликів та посилення ролі в економічному розвитку країни.

В Україні банківська система є домінуючою серед інших сегментів фінансового сектору, а тому будь-які нестабільні явища в економіці насамперед позначаються на роботі банківської галузі. Нестабільність вітчизняної фінансової системи насамперед пов'язана з усуненням учасників фінансового ринку від стимулювання розвитку економіки, їхньою націленістю на отримання швидкого прибутку, пов’язана з низькою фінансовою культурою та фінансовою грамотністю.

Актуальним питанням порядку денного більшості країн є забезпечення фінансової стабільності та зростання економіки, а для нашої країни ключовим є питання відновлення та післявоєнної відбудови. У світовій економіці спостерігається прискорення інфляції та уповільнення темпів економічного зростання. Під впливом локдаунів і санкцій порушилася робота світових виробничих і логістичних ланцюжків, особливо з експортно-імпортними операціями. Інфляційні процеси, різка зміна курсів національних валют призводять до скорочення доходів населення, зростання цін на сировинні товари та посилення умов кредитування.

Однією з важливих завдань регуляторів фінансових ринків стає забезпечення належного рівня захисту інтересів споживачів фінансових послуг, повноти та доступності інформації для споживачів про діяльність фінансових інститутів та фінансові послуги, що надаються ними, а також підвищення рівня фінансової грамотності та фінансової доступності для населення. Однією з найважливіших цілей сучасного етапу економічного розвитку є проведення розумних і системних реформ у фінансовій сфері для забезпечення додаткових джерел фінансування економічного зростання. Це, у свою чергу, потребує послідовної реалізації довгострокової комплексної стратегії розвитку фінансового сектору України з урахуванням існуючих економічних реалій та стратегічних пріоритетів України в умовах глобалізації світових фінансових ринків.

Концепція розвитку фінансового ринку ґрунтується на баченні та місіі регулятора фінансового сектора, що сприятиють досягненню національних цілей розвитку країни та повоєнної відбудови і відновлення. Бачення – це інтегрований у міжнародний простір, ефективний, інноваційний, стійкий та конкурентоспроможний фінансовий ринок, який динамічно розвивається та забезпечує вагомий внесок у стабільне та інклюзивне економічне зростання нашої держави в перспективі. Пропонуємо визначити місію концепції розвитку фінансового сектору в наступному контексті – це  післявоєнний економічний розвиток країни та зростання добробуту населення за рахунок ефективного акумулювання та розподілу фінансових ресурсів між суб'єктами економічних відносин, включаючи населення та бізнес.

Підкреслимо, що цифровізація та розвиток фінансових технологій насьогодні стали найактуальнішими глобальними трендами. Пандемія коронавірусу та війна прискорила перехід фінансових послуг на дистанційний формат обслуговування населення та бізнесу. Фінансовими організаціями здійснюється активне створення системи цифрових сервісів, що консолідують у собі різні онлайн-послуги, у тому числі фінансові та нефінансові. 

Подальший розвиток систем цифрових сервісів створюєватиме великі можливості для банків та їх клієнтів за рахунок підвищення доступності фінансових послуг, зручності платежів та переказів, підвищення швидкості та ефективності обслуговування. Одночасно з розвитком систем цифрових сервісів для надання рівних конкурентних можливостей усім учасникам фінансового ринку активно впроваджуються технології Open API та Open Banking.

Фінансовий сектор економіки України має стати одним із основних механізмів мобілізації вільних ресурсів для розвитку економіки та формування надійних ощадних фінансових інструментів для населення. Цього можна досягти за рахунок підтримки стабілізації валютного ринку, зниження та підтримки рівня інфляції на прийнятному для економічного розвитку рівні, стабілізації роботи фінансового сектора, відновлення суспільної довіри до інститутів фінансового ринку та підвищення фінансової інклюзії серед споживачів фінансових послуг.

____________________

Науковий керівник: Федишин Майя Пилипівна, кандидат економічних наук, доцент, Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота