ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: ЧИ Є ЦЕ МЕДИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: ЧИ Є ЦЕ МЕДИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ

22.02.2023 19:49

[2. Юридичні науки]

Автор: Григоренко Ірина Олександрівна, студентка 4 курсу спеціальності «Право» Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Із введенням в дію наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 року № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2021 року за № 1306/36928, перед працюючими громадянами цілого ряду професій, посад, виробництв постало питання фактично примусової вакцинації. На вістрі зіткнення різних позицій знаходилося питання, чи є вакцинація панацеєю від поширення вірусу та випадків його тяжкого перебігу з летальними випадками, чи широким неоголошеним медичним експериментом світового масштабу. Для всіх вакцин, які пропонуються для реєстрації та використання в Україні, є необхідною вимогою проведення в повному обсязі доклінічних досліджень та І і ІІ фази клінічних досліджень, що дає підстави стверджувати про безпечність їх застосування. 

У зв’язку із великим суспільним інтересом до цього питання до Міністерства охорони здоров’я України було спрямовано запити щодо доклінічних досліджень та клінічних досліджень вакцин, які застосовуються в Україні від гострої респіраторної хвороби COVID-19. За офіційною інформацією МОЗ, не надходили матеріали клінічних випробувань лікарських засобів/вакцин, що використовуються на території України.  За таких умов постає питання, чи можна вважати населення, яке вакцинується від гострої респіраторної хвороби COVID-19, учасниками медичного експерименту?Для відповіді необхідно з’ясувати, як необхідно розуміти правову конструкцію «медичний експеримент»? У міжнародному праві Нюрнберзький кодекс (1947) сформулював 10 принципів для проведення медичного експерименту на людині. Наведемо окремі з них: 

1. Добровільна згода людини.

2. Експеримент має приносити суспільству позитивні результати, недосяжні іншими методами дослідження.

3. Експеримент повинен ґрунтуватися на даних, отриманих у лабораторних дослідженнях на тваринах, знанні історії розвитку даного захворювання або інших проблем, що вивчаються. Його проведення має бути так організовано, щоб очікувані результати виправдовували факт його проведення.

4. При проведенні експерименту необхідно уникати всіх зайвих фізичних та психічних страждань та ушкоджень.

5. Жоден експеримент не повинен проводитись у разі, якщо є підстави припускати можливість смерті або інвалідного поранення випробуваного.

Ще одним важливим документом, який  удосконалив підходи до визначення критеріїв правомірності проведення медичних експериментів та встановлення основних принципів проведення біомедичного дослідження і втручання в організм людини, є Гельсінкська декларація (2004). Конвенція про захист прав і гідності людини у зв’язку з використанням досягнень біології і медицини Конвенція про права людини і біомедицину визначила професійні стандарти щодо медичних досліджень за участю людей, що полягають в обов’язковості отримання дозволу на проведення медичних досліджень і контрольованості процесу досліджень та його результатів, компенсації будь-якої заподіяної внаслідок медичних досліджень шкоди.

Підсумовуючи наведене, слід зазначити, що для проведення вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19 не оформлялися будь-які дозволи, як для проведення медичних досліджень, не здійснюється будь-який контроль за самим процесом вакцинації та не відбувається фіксація її результатів. Вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19 допущені до застосування в Україні та інших країнах світу, та зареєстровані, як лікарські засоби.

Література:

1. Нюрнберзький кодекс, 1947 р.

2. Гельсінкська декларація, 2004 р.

_____________________

Науковий керівник: Рябчук В.М., Таращанський технічний та  економіко-правовий фаховий коледж



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота