ІНВЕСТИЦІЇ ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІЇ ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

27.03.2023 13:58

[1. Економічні науки]

Автор: Олейнікова Людмила Григорівна, доктор економічних наук, професор, ДННУ «Академія фінансового управління»; Лепьохін Олександр Васильович, кандидат економічних наук, доцент, Запорізький національний університет; Курченко Микита Михайлович, Запорізький національний університет


ORCID: 0000-0001-8204-4434 Людмила Олейнікова

ORCID: 0000-0003-4817-5742 Олександр Лепьохін 

Провідною складовою національної безпеки є фінансово-економічна безпека, адже вона демонструє зв’язок між такими ланками як нацбезпека, воєнний потенціал та економічна могутність країни. Основним суб’єктом економічної безпеки є держава. Проте сьогодні між громадянином і державою існує певне протиріччя, яке виявляється в особливому конфлікті інтересів і породжує соціальну напругу.

Однією з найважливіших складових економічної безпеки є безпека інвестицій. Гарантування інвестиційної безпеки країни при дотриманні граничних норм інвестування дає можливість відроджувати та підтримувати інтелектуальний та науково-технічний потенціал країни; здійснювати відтворення капіталу у більшій мірі; підтримувати економічну конкурентоспроможність; забезпечувати стале зростання ВВП на рівні завдань як соціально-економічного розвитку, так і міжнародного співробітництва; формувати стратегічні резерви; зменшити або подолати депресії в різних регіонах країни; охороняти та відновлювати природні ресурси; підтримувати навколишнє середовище на безпечному рівні [1].

Вважається, що у розвинених країнах норма валових інвестицій до основного капіталу варіюється у межах від 30% до 40%, у країнах, для яких характерні середні та низькі темпи економічного розвитку — від 17% до 20%. Економіка зростає в середньому на 3% тоді, коли, відповідно, частка валових інвестицій до основного капіталу у ВВП становить від 20% до 22% [2]. Тому щоб забезпечити стійке економічне зростання потрібно тримати частку валових інвестицій на рівні 25% та вище.

Інвестиційна складова економічної безпеки — це сукупність таких умов як соціальні, правові та екологічні, що визначають тип і динаміку відтворювального процесу для забезпечення прибутку та ефективного використання інвестиційних коштів. Під інвестиційною безпекою країни слід розуміти здатність підтримувати виробництво та нагромадження капітальних вкладень у темпах, необхідних для забезпечення розширеного економічного відтворення, структурної перебудови та технологічної перебудови [3].

Враховуючи ефективне використання та повернення коштів, їх можна комбінувати за кількістю та структурою для задоволення поточного економічного попиту на капіталовкладення. Отже, інвестиційна безпека стосується процесу забезпечення того, щоб інвестиційне поле перебувало в стані, в якому економіка може підтримувати та забезпечувати достатній рівень інвестиційних ресурсів перед лицем внутрішніх і зовнішніх загроз, що необхідно для забезпечення сталого розвитку, зростання конкурентоспроможності національної економіки та добробуту населення.

Список використаних джерел

1. Закревська Л. М., Заїнчковський А. О. Інвестиційна безпека як складова економічної безпеки.// Вісник Черкаського університету. Серія «Економічні науки». Черкаси : ЧНУ. 2016.  № 2. С. 28-34.

2. Павленко Н. В. Інвестиції як фактор економічної безпеки держави.// Економічна безпека держави в контексті національних інтересів: Міжнар. наук.-практ. конф./ МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків : ХНУВС, 2021. С. 127-129.

3. Барановський О. І., Мороз М. О. Інвестиційна складова фінансової безпеки // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2017. Вип. 1. С. 46-59.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота