ПОЛІКУЛЬТУРНА ОСВІТА НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН АВСТРІЇ (70-ТІ РР. ХХ – ПОЧ. ХХІ СТ.) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОЛІКУЛЬТУРНА ОСВІТА НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН АВСТРІЇ (70-ТІ РР. ХХ – ПОЧ. ХХІ СТ.)

24.06.2023 12:50

[4. Педагогічні науки]

Автор: Турмис Наталія Володимирівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн



Однією з перших країн, яка звернула увагу на права історичних меншин стала Австрія. 7 липня 1976 р. з ініціативи соціалістичної партії Австрії та її лідера Бруно Крайски було прийнято Закон “Про правовий статус національних меншин”, який гарантував австрійським громадянам, рідною мовою яких не є німецька мова, і родичі яких протягом трьох поколінь проживали на території країни (мали доміцилій), збереження культурної ідентичності. Тоді ж створювалася “Рада етнонаціональних меншин”, яка виступала законним представником меншин перед австрійським урядом. За цим законом статус національних меншин Австрії  отримали угорці, що компактно проживають у федеральній землі Бургенланд, словени – у Каринтії та Штирії, чехи та словаки – у Нижній Австрії та у Відні, хорвати – в Бургенланді, а в 1993 р. такий статус отримали роми Бургенланду. 

У 2000 р. основні права етнічних груп були включені до федеральної конституції Австрії. 28 червня 2001 р. Австрія ратифікувала положення “Європейської хартії регіональних мов” та оголосила, що мовами національних меншин у країні є: хорватська (в Бургенланді), словенська (в Каринтії та Штирії), угорська (в Бургенланді та Відні), чеська (у Відні), словацька (у Відні), мова ромів (у Бургенланді).

На сьогодні в Австрії діють близько 60 двомовних німецько-словенських початкових шкіл та єдина федеральна гімназія для словенців у Клагенфурті, а в 1991 р. на її базі була відкрита двомовна федеральна торгівельна  академія, де навчання ведеться двома мовами. Крім того, у Клагенфурті вищу освіту можна здобути у приватному двомовному вищому навчальному закладі економічного спрямування.

Для дітей угорської меншини Австрії з 1983–1984 рр. угорська мова як факультативний предмет викладається у середніх школах Бургенланда. З 1987–1988 рр. у двох гімназіях в Оберпуллендорфі та Обершютцені угорська є обов’язковим предметом, а з 1992 р. у м. Оберварт функціонує двомовна гімназія. 

Хорватська меншина Австрії має 35 двомовних початкових шкіл. У 1991 р. було відкрито тримовну гімназію у місті Оберварт, де навчання відбувається німецькою, хорватською та угорською. Хорватську мову як окремий предмет можна вивчати у трьох федеральних професійних школах Бургенланду, зокрема, освітньому закладі для вихователів дитячих садків у Оберварті та федеральній фаховій економічній школі у Пінкафельді. 

Чеську та словацьку мови можна вивчати як іноземну мову в Європейській початковій школі, Європейській середній школі та Європейській вищій школі. Для дітей чеської та словацької національних меншин з 1996–1997 рр. функціонує двомовна неповна середня школа, а з 2000–2001 рр. двомовна повна середня школа. Навчання у цих школах відбувається за австрійськими навчальними планами. 

Ромська громада Австрії, яка нараховує близько 40 тис. ромів та з 1991 р. має свою “Культурну асоціацію” шкіл чи навіть факультативних уроків ромської мови немає.

Отже, найефективніші механізми реалізації освітніх прав для національних меншин створені в землі Бургенланд та Каринтії, де компактно проживають угорська, хорватська та словенська меншини. Білінгвальна освіта для дітей чеської та словацької національних меншин до кінця законодавчо неврегульована. Щодо ромів, то попри статус національної меншини Австрії вони так і не зреалізували своє право на освіту національною мовою.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота