ДО ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

14.08.2023 15:01

[4. Педагогічні науки]

Автор: Пріма Дмитро Анатолійович, доктор педагогічних наук, професор кафедри теорії і методики початкової освіти, Волинський національний університет імені Лесі Українки; Махновець Володимир Григорович, аспірант кафедри теорії і методики початкової освіти, Волинський національний університет імені Лесі Українки


Проблема правового виховання людини як одна із провідних концептуальних ідей ХХІ століття, націлена на виховання підростаючого покоління, що знає свої права, уміє їх відстоювати, поважаючи при цьому права інших, набуває пріоритетного значення в сучасних реаліях  інтенсивної розбудови Української правової держави. Відтак,  перед загальноосвітньою школою постає необхідність вирішення завдань, які б забезпечили послідовне входження у правове поле держави всіх вихованців відповідно до основних положень нормативно-правових документів: Закони України «Про охорону дитинства» (2022), «Про освіту» (2017), Національна програма правової освіти населення (2001) та ін. 

У площині розкриття порушеного питання уважаємо за необхідне, передусім,  внести деякі уточнення щодо трактування ключового поняття «правове виховання». Існує думка (А. Гетьман, Л. Герасіна, О. Данильян), що поняття «правове виховання» особистості варто розглядати як  «різнобічний процес впливу на її правосвідомість і правову культуру, який включає вплив суспільного устрою життя, чинного законодавства, юридичної практики, моральної атмосфери, традицій суспільства, освіти та соціального навчання» [1].  «Правове виховання – це визначений і систематичний вплив на свідомість, психологію вихованців (індивідів і суспільних груп) усього способу суспільного життя та ідеологічних чинників з метою формування у них на основі правової ідеології глибоких і усталених уявлень, переконань і почуттів, прищеплення їм високої правової культури, навичок юридичного спілкування відповідно до рівня і вимог сучасного правового розвитку суспільства» [2, c. 35].

За твердженням С. Берези правове виховання є процесом засвоєння знань про основи держава і права, виховання у громадян поваги до закону, прав людини, небайдужого ставлення до порушень законності і правопорядку», а  «основним результатом освітнього процесу повинна стати не система знань, умінь і навичок сама по собі, а готовність до сучасних інтелектуальних, соціально-правових, комунікативних, інформаційних практик, до сприйняття                                   права, його настанов і приписів» [3, с. 20].

Щодо правового виховання молодших школярів, то, на думку О. Зайчук, воно  має два тісно зв’язаних між собою аспекти. З одного боку, воно орієнтує на вирішення конкретних завдань, що стоять перед учнями на сьогоднішній день, а з другого – повинно дати школярам перспективу на майбутнє. Суть правового виховання молодших школярів саме у перспективності: необхідно навчити кожну дитину не тільки виконувати вимоги закону,  а проявляти активність у здійсненні законності і встановленого правопорядку [4].

Література:

1. Гетьман А. П., Герасіна Л. М., Данильян О. Г. та ін. Правове виховання в сучасній Україні: монографія / За ред. В. Я. Тація, А. П. Гетьмана, О. Г. Данильяна. Х.: Право, 2010. 368 с.

2. Данильян О. Г., Овдієнко Я. О. Деякі напрями оптимізації правового виховання в сучасній Україні. Наукові записки Харківського ун-ту Повітр. Сил. Сер.: Соціальна філософія, психологія. Х. : ХУПС, 2009. Вип. 4 (31). С. 3–11.

3. Береза С. В. Правовий всеобуч як передумова формування правової культури в сучасному демократичному суспільстві. Часопис Київського університету права. 2009. № 3. С. 19-25.

4. Зайчук О. В. Теорія держави і права. Академічний курс. Підручник. [Електронний ресурс] / О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко. Режим доступу: www.ebk.net/ua/Book/law/zaychuk_tdp/part3/1902.htm



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота