КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСІБ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬ КОРИСЛИВІ ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОГО СПОРТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСІБ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬ КОРИСЛИВІ ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОГО СПОРТУ

08.09.2023 14:15

[2. Юридичні науки]

Автор: Самсонов Олег Васильович, аспірант кафедри кримінального процесу, детективної та оперативно-розшукової діяльності Національного університету «Одеська юридична академія»


Професійний спорт нині займає чільне місце у культурній спадщині людства, адже багато століть є об’єднуючим фактором для консолідації усього цивілізованого світу за трибунами світових спортивних подій. Проте, оскільки спорт все ж є одним із видів суспільної діяльності, він не позбавлений впливу злочинних елементів, які спричиняють негативні наслідки й впливають на рівень довіри суспільства до такої сфери відносин. З огляду на таке, актуалізується необхідність кримінологічного осмислення проблематики злочинності у сфері професійного спорту, що може стати основою для розробки дієвих засобів та заходів боротьби з таким згубним явищем.

Центральним елементом характеристики будь-якого виду злочинності є, очевидно, особа-правопорушник, оскільки злочини в цілому є похідним наслідком існування людини та суспільства як такого. На думку науковців, кримінологічна характеристика особи злочинця є системою рис, що характеризують особу, яка скоїла злочин, прояв її суспільного існування і життєвої позиції, що зумовлює або полегшує вчинення злочину. У структурі особи злочинця виділяють три групи ознак, властивостей та якостей, які притаманні їй, а саме: 1) соціально-демографічні (стать, вік, національна та етнічна належність, рівень освіти, сімейний стан, наявність дітей, трудова діяльність, наявність місця мешкання та характеристика з місця мешкання); 2) кримінально-правові (об’єктивна сторона та спосіб учинення злочину, наявність чи відсутність ознак спеціального суб’єкта злочину, сукупність злочинів, форма співучасті, тривалість злочинної діяльності, наявність обтяжуючих або пом’якшуючих обставин, наявність чи відсутність судимості, мотив злочинної поведінки, особливості покарання за вчинений злочин); 3) морально-психологічні властивості та якості осіб, які скоїли злочини (світогляд, інтереси та життєві установки особи) [1, с. 1, 2]. 

Що стосується сфери професійного спорту, то одним з найбільш небезпечних та поширених видів злочинності тут є корислива. За оцінками науковців, у структурі всіх осіб, які вчиняють злочини у сфері фізичної культури і спорту, корисливий тип складає приблизно 85% [2, с. 103]. З огляду на таке, важливим є дослідження й осмислення кримінологічної характеристики злочинців, що вчиняють корисливі діяння у сфері професійного спорту.

Варто погодитися з думкою, що для корисливого типу злочинців злочинне посягання на сферу фізичної культури і спорту є засобом досягнення майнової вигоди. Як і злочинності загалом, досліджуваному різновиду кримінальної активності притаманне домінування корисливості і корисливого типу злочинців [2, с. 103]. Тобто, метою вчинення корисливих злочинів у професійному спорті є перш за все, бажання задовольнити власні, зокрема майнові, потреби, збагатитися, незаконно заволодіти ресурсами, які не належать конкретній особі чи групі осіб на правах власності або користування.

Чільне місце в структурі корисливої злочинності у професійному спорті займає корупційна злочинність, адже саме діяння такої категорії найчастіше призводять до отримання майнової чи іншого виду неправомірної вигоди. Корупція може поширюватися на різних рівня організації й реалізації професійної спортивної діяльності – від топ-менеджерів спортивних федерацій й об’єднань до, власне, тренерів й самих спортсменів. Разом з тим, очевидно, що особи, які вчиняють корупційні діяння, незалежно від рівня діяльності чи займаної посади мають принаймні одну спільну рису – бажання отримати неправомірну вигоду для задоволення власних інтересів або інтересів третіх осіб.

В межах корисливої злочинності у спорті та у розрізі характеристики осіб, що вчиняють відповідні діяння, вчені також пропонують виокремлювати експлуататорський підтип, для якого характерне тривале використання інших осіб для особистого збагачення, отримання інших значущих для особи результатів, які вкладаються у логіку розгортання корисливої мотивації [2, с. 107].Такі особи задля отримання власної вигоди можуть використовувати незаконні інструменти експлуатації спортсменів та тренерів, влаштовувати та схиляти останніх до підпільної спортивної діяльності, зокрема шляхом погроз або ж застосування насильства.

Крім того, окреслюючи питання кримінологічної характеристики злочинців у сфері професійного спорту, варто виокремити й шахрайство як одне з діянь, що вчиняється у такому виді діяльності. Відповідні діяння також можуть реалізовуватися на різних рівнях, оскільки шахраювати можуть самі спортсмени, тренери, спортивні агенти, журналісти чи особи, які займаються питаннями здійснення ставок на спорт. Аналіз поведінки таких осіб свідчить про таку спільну рису їх діяльності як бажання збагатитися чи отримати неправомірну вигоду шляхом обману або зловживання довірою.

Варто означити, що корисливому типу злочинності у сфері професійного спорту в цілому властива обов’язкова ознака отримання певної матеріальної або ж нематеріальної неправомірної вигоди. В той же час, різні типи корисливих злочинців мають і свої індивідуальні особливості й властивості, подальше дослідження яких є важливим для знаходження та боротьби з корисливою злочинністю у професійному спорті.

Література:

1. Дегтярьова І. В. Кримінологічна характеристика особи-злочинця, що використовує малолітню дитину для заняття жебрацтвом. Теорія і практика правознавства. 2016. №1 (42). С. 1-10.

2. Сокуренко В. Кримінологічна характеристика та протидія злочинності у сфері фізичної культури і спорту : дис. … канд. юрид. наук (докт. філос.) : 12.00.08 (081 – Право). Харків, 2019. 235 с.

_________________

Науковий керівник: Дрьомін Віктор Миколайович, доктор юридичних наук, професор, Національний університет «Одеська юридична академія»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота