ДО ПИТАННЯ ПРО КОНСТИТУЦІЙНІ ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ПРО КОНСТИТУЦІЙНІ ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

08.12.2023 11:50

[2. Юридичні науки]

Автор: Лисюк Ярослав Юрійович, аспірант, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України


Сьогодні у світі немає жодної цивільної процесуальної системи, яка була б позбавлена недоліків і необхідності підвищення її ефективності, так само, як і вдосконалення законодавства. Реформи систем цивільної юрисдикції, що відбулися за останнє десятиліття в європейських країнах, лише окреслили загальні напрями еволюційного руху цивільного судочинства, подальшого забезпечення доступності правосуддя для різних верств населення та права на справедливий судовий розгляд.

В Україні тривають перетворення у сфері судоустрою та цивільного судочинства. Це важливо для подальшої відбудови нашої держави, розвитку її економічного стану та потенціалу. Ухвалення справедливих судових рішень, формування усталених правових позицій щодо актуальних питань правозастосування, позитивний образ в очах громадськості носіїв судової влади – неодмінні умови розбудови України як демократичної та правової держави.

В цих умовах, на наш погляд, зростає значення належного наукового супроводу реформ, що проводяться. Без належного теоретичного обґрунтування передбачуваних змін, виявлення оптимальних шляхів реалізації поставлених завдань, довгострокових прогнозів розвитку правової сфери, будь-які реформи не можуть відбутися, і тим більше бути успішними. Ці обставини, звісно, впливають і на визначення сучасного предмета досліджень науки цивільного процесуального права. Точніше кажучи, на появу нових зрізів пізнання цивільної процесуальної діяльності або продовження вивчення такої наукової проблематики, яка має фундаментальний і комплексний характер. Однією з таких проблем можна назвати проблему конституційних принципів цивільного судочинства, яка сягає в глибини теорії держави і права та тісно пов’язана з галузевими правовими науками.

Хрестоматійною вже стала теза щодо впливу Конституції України на галузеве законодавство та визначення сфер правового регулювання. Конституційні норми, за загальним правилом, визначають ключові вимоги до судової влади та форм її реалізації. У цьому сенсі, правомірною є постановка питання про мінімальні стандарти правосуддя або його конституційні підстави. Утім, ця правова категорія потребує самостійного теоретичного осмислення і досі є маловивченою. Хоча її дослідження відкриває можливості нового погляду на такі явища правової дійсності як верховенство права та доступність правосуддя, на зміст судової юрисдикції та основних засад цивільного судочинства.

Для вітчизняної процесуальної науки проблема принципів цивільного судочинства також має особливе значення. Ця теза правомірна для усіх періодів становлення й розвитку наукового знання щодо правосуддя у цивільних справах. Безперечно, пізнання принципів відкриває можливості всебічної характеристики та оцінки цивільного судочинства, і не лише в аспекті його нормативної регламентації. Важливо, виявивши проблемні зрізи здійснення цивільної процесуальної діяльності, удосконалити процесуальне законодавство, вирішити проблеми правозастосування. Тому не буде помилковим вважати, що проблема принципів має грунтовне значення для розвитку теорії і практики цивільного судочинства. Все наведене свідчить про актуальність проведення  дослідження проблематики, яка розглядається, а також певною мірою визначає структуру і логіку ходу наукового пошуку, в котрому знаходять відбиття проблеми теорії та практики конституційних принципів цивільного судочинства в Україні.

Метою такого дослідження є розробка концептуальних положень теорії конституційних принципів цивільного судочинства, визначення впливу Конституції України на розвиток правової доктрини і законодавства, виявлення конституційних підстав цивільного судочинства, конструювання на основі сформульованих наукових положень оптимальної моделі реалізації конституційних принципів в цивільному судочинстві, а також практичних рекомендацій щодо вдосконалення цивільного процесуального законодавства.

Задля досягнення такої мети необхідно  виконати такі завдання, як 1) визначити вплив Конституції України на законодавство та її значення для визначення сфери правового регулювання; 2) проаналізувати конституційні підстави цивільного судочинства; 3 )узагальнити існуючі теоретичні погляди на сутність судової влади та правосуддя у цивільних справах; 4) виявити, з урахуванням предмета  дослідження, базові підходи до розуміння категорії «верховенство права»; 5) дослідити доктрину доступності правосуддя з огляду на конституційні положення та основні засади цивільного судочинства; 6) висвітлити проблемні питання реалізації конституційних засад правосуддя при здійсненні цивільної процесуальної діяльності; 7) сформулювати пропозиції і рекомендації стосовно вдосконалення цивільного процесуального законодавства і практики його застосування.

_________________

Науковий керівник: Тимченко Геннадій Петрович, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота