ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КОПЕТЕНТНОСТІ У ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КОПЕТЕНТНОСТІ У ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

18.12.2023 17:19

[8. Філологічні науки]

Автор: Добровольська Неля Миколаївна, викладач вищої категорії, викладач-методист «Українська мова (за професійним спрямуванням)», Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий економічний коледж Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», м. Київ. Україна


Анотація. Акцентується увага на важливості розвитку мовленнєвої компетентності у студентів економічних спеціальностей. Відзначається, що мовленнєва компетентність виступає ключовою передумовою успішного виконання професійних завдань, ефективного взаємодії з колегами, партнерами і клієнтами, а також сприяє розвитку професійної кар'єри.

Мовленнєва компетентність розглядається як здатність розуміти та створювати текст у ході мовленнєвої діяльності. У випадку фахівців з економіки, це виявляється в їх здатності використовувати мовні засоби, відповідні меті комунікації. Для розвитку мовленнєвої компетентності у студентів економічних спеціальностей пропонуються такі методи та прийоми: робота над орфографією та лексикою, зокрема термінологічною та фразеологічною лексикою. Розвиток навичок уважного слухання, здатність розпізнавати різницю у сприйнятті комунікації учасниками. Практичне застосування набутих навичок у реальних мовленнєвих ситуаціях. Мовленнєва компетентність виступає визначальним фактором успіху майбутніх фахівців у сфері економіки.

Ключові слова: мовленнєва компетентність, фразеологічна компетентність, економічна спеціальність, освіта, здобувач освіти, студент, економіст, фахівець.

Постановка проблеми. Однією з ключових складових розвитку суспільства є освіта. Цей процес відіграє важливу роль у передачі знань, навичок та умінь від покоління до покоління, формує світогляд та цінності, сприяє соціальній адаптації та професійному становленню особистості.

У наш час значущість освіти стає ще більшою, оскільки суспільство переживає період стрімких змін, які вимагають постійного навчання та адаптації до нових умов. Освітній процес має бути спрямований на розвиток критичного мислення, уміння навчатися протягом усього життя та здатність до творчості та інновацій. Сучасна освіта представляє собою складну систему, яка включає різні рівні, форми та методи навчання. Чи не одне з головних місць, як в освіті, так і в житті людей загалом, посідає роль мовленнєвої компетентності. Така важливість визначається використанням мови та мовних засобів, зокрема її лексико-понятійним арсеналом. Мовленнєва компетентність служить ознакою освіченості та унікальності кожної особистості.

Аналіз останніх досліджень. Сучасне суспільство ставить перед освітнім процесом нові завдання, які полягають у передачі та засвоєнні знань, розвитку загальних, базових навичок роботи з інформацією та основних методів самостійного засвоєння знань. 

Особливо важливими стають характеристики, які гарантують засвоєння знань для студентів, які вивчають економічні спеціальності, а також оптимальні методи взаємодії у суспільстві. Мовленнєва компетентність визначаються як необхідні умови формування компетентності у всіх сферах життєдіяльності суб'єкта, про що у своїх працях зазаначають А.М.Богуш, О.О.Залевська, І.О.Зимняя, М.І.Пентилюк, Л.Скуратівський. 

Е.Белова, О.М.Казарцева, О.Корніяка, Л.П.Крисін наголошують на проблемі недостатнього розвитку мовлення у молоді, яка, серед інших суспільних чинників, обумовлена низьким рівнем мовленнєвої компетентності і, відповідно, недостатньою мовленнєвою культурою.

Значної уваги С.С.Макаренко, О.І.Нещерет, Ю.А.Паскевська, І.О.Тяллева приділяють дослідженню мовленнєвої компетентності в професійній діяльності, яка в свою чергу включає економічні спеціальності, зокрема у тій частині, що пов'язана із здійсненням мовленнєвої комунікації.

Актуальність теми. Економічні спеціальності вимагають від фахівців здатності до критичного мислення, творчості та інновацій. Ці якості неможливо розвинути без належного розвитку мовленнєвої компетентності, що включать знання мовних норм та правил, вміння їх використовувати у мовленні.

Об'єктом дослідження є мовленнєва компетентність, що виступає як необхідний елемент професійної компетентності майбутніх фахівців у галузі економіки.

Предмет дослідження. Предмет дослідження являє собою формування мовленнєвої компетентності. Формування мовленнєвої компетентності полягає у спрямованій та систематичній діяльність, націленій на розвиток у студентів економічних спеціальностей знань, вмінь та навичок, необхідних для успішного спілкування в професійному середовищі. 

Мета дослідження. Аналіз системи формування мовленнєвої компетентності серед студентів, що здобувають освіту в галузі економіки задля їх успішного професійного розвитку. 

Виклад основного матеріалу. Мовленнєва компетентність є однією з найважливіших складових успішної життєдіяльності людини. Вона забезпечує ефективне спілкування, дає можливість отримувати та передавати інформацію, формувати та висловлювати власні думки та почуття.

Для здобувачів освіти економічних спеціальностей мовленнєва компетентність є особливо важливою, оскільки вона забезпечує їм успішне виконання професійних завдань, ефективне спілкування з колегами, партнерами та клієнтами та сприяє розвитку кар'єри.

Мовленнєва компетентність представляє собою діяльність, спрямовану на розуміння або створення тексту під час мовленнєвої діяльності. У випадку фахівця-економіста, мовленнєва компетентність виявляється у здатності використовувати мовні засоби, що відповідають меті спілкування. Це своєрідна практика оволодіння рідною мовою, її словниковим запасом, граматикою, а також дотримання всіх норм мовленнєвого вживання. Мовленнєва компетентність виконує ряд важливих функцій [1, с.74], серед яких:

- визначення теми мовленнєвого повідомлення та його поділ на змістові частини (орієнтування);

- встановлення змістової думки та логічного зв'язку повідомлення;

- визначення загального змісту повідомлення;

- визначення рівня доцільності отримання повідомлення;

- розуміння кінцевого значення висловлювання, компонування частин змістового наповнення в завершене повідомлення;

- планування та передбачення основної мети змістової частини та створення логічного ходу інформації в повідомленні;

- реалізація змістової частини тексту під час мовлення;

- контроль відповідності сформованого тексту з повідомленням

Для розвитку орфографічної компетенції, що розуміється як вміння коректно використовувати слова на письмі відповідно до правил правопису, рекомендується використовувати різноманітні вправи. Систематизація знань з орфографії буде більш ефективною, якщо викладач впроваджує конкретні методи технології критичного мислення, що дозволяє урізноманітнювати  форми роботи та зробити освітній процес більш цікавим.

Лексичну компетенцію розглядаємо як свідоме та вмотивоване дотримання лексичних норм сучасної української літературної мови: використання слів у їхньому відповідному значенні, яке закріплене в академічному тлумачному словнику; застосування слів з урахуванням історичних змін у лексиці та семантиці; використання слів з урахуванням лексикосемантичних відносин між ними; врахування правил поєднання слів між собою [2, с.76].

Для розвитку лексичної компетенції у студентів економічних спеціальностей під час вивчення курсу «Українська мова (за професійним спрямуванням)» варто проводити роботу з термінологічною лексикою, яка є важливим елементом формування мовленнєвої компетентності у студентів економічних спеціальностей. Вона сприяє розвитку фахових навичок, необхідних для успішного професійного зростання майбутніх економічних фахівців.

Аналіз термінологічної лексики за тематичними блоками забезпечить краще розуміння студентами економічних спеціальностей значення та вживання термінів. Формування стійких асоціацій між термінами та їхніми визначеннями, у свою чергу, сприятиме швидшому запам'ятовуванню студентами термінів.

Однією з ключових складових мовленнєвої компетентності є фразеологічна компетентність. Вона передбачає розуміння та використання фразеологізмів в мовленні. Фразеологізми — це сталі мовні обороти, що мають конкретне значення. Вони є важливою частиною мови, яка відображає національний колорит і менталітет. Студенти повинні мати достатній запас фразеологізмів для ефективного спілкування в різних контекстах, зокрема в професійному оточенні.

Фразеологічна компетентність слугує важливим показником рівня володіння мовою. Коли студент вільно використовує фразеологізми у своєму професійному спілкуванні, правильно їх тлумачить, це свідчить про високий рівень мовної компетентності. Робота з фразеологізмами є важливим елементом, це сприяє розвитку високого рівня мовної культури та національної свідомості майбутніх фахівців в галузі економіки.

Висновки. Важливо, щоб студент економічної спеціальності, проводячи комунікативну підготовку, освоював ключові мовленнєві закономірності, які є найбільш суттєвими для успішної галузевої взаємодії. Під час навчання студентів економічних спеціальностей важливо акцентувати увагу на оволодінні принципами та гуманітарними аспектами мовленнєвої компетентності.

Основна мета полягає в тому, щоб забезпечити майбутнього фахівця ефективним мовним, логічним і емоційним інструментарієм, який дозволить йому успішно взаємодіяти з іншими людьми. Навчання студентів повинно спрямовуватися на розвиток навичок уважного слухача, вміння розпізнавати відмінності у сприйнятті іншими учасниками комунікації, вибір відповідних мовних засобів залежно від комунікативної ситуації. Це підкреслює необхідність не лише удосконалення компетентності, але й спонукання студентів до практичного використання набутих навичок у реальних ситуаціях мовленнєвої взаємодії.

Список використаних джерел

1. Орап М. Мовленнєва компетентність та мовленнєва діяльність сучасної молоді. Освіта регіону. 2010. № 1. С. 84–88.

2. GOLTVENYTSKA M. Competence approach in teaching the Ukrainian for specific purpose to recipients of higher education of creative specialties. Humanities science current issues. 2021. Vol. 2, no. 35. P. 74–81. URL: https://doi.org/10.24919/2308-4863/35-2-12 (date of access: 17.12.2023).

3. Грицак Н. ВІД ПЕДАГОГІЧНОГО КОУЧИНГУ ДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-МОВЛЕННЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ. Education. Innovation. Practice. 2023. Т. 11, № 9. С. 21–26. URL: https://doi.org/10.31110/2616-650x-vol11i9-003 (дата звернення: 17.12.2023).

4. Освіта і наука України в умовах воєнного стану. Київ : МОН. 64 с. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/serpneva-konferencia/2023/22.08.2023/Inform-analytic.zbirn-Osvita.v.umovah.voyennogo.stanu-vykl.rozv.povoyen.perspekt.22.08.2023.pdf.

5. Тєлєжкіна О. О. Застосування проєктної технології на заняттях з української мови (за професійним спрямуванням) у вищих навчальних закладах. Нова педагогічна думка. Рівне, 2014. № 2 (78). С. 141–144.

6. Хом'як І. Мовленнєва культура безпечної життєдіяльності. Дивослово. 2018. № 4 (733), квіт. С. 32–36.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота