РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ

22.01.2024 12:58

[4. Педагогічні науки]

Автор: Кравченко Ганна Юріївна, докторка педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, Білоцерківський інститут неперервної післядипломної освіти, м. Біла Церква, Україна



Стратегія розвитку вищої освіти України повинна враховувати загальносвітові тенденції трансформації сучасної вищої освіти, де ключовим питанням є забезпечення якості освіти. Провідна роль у цьому питанні належить науково-педагогічним працівникам, які забезпечують реалізацію освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Саме від рівня професійної компетентності та професійної діяльності викладачів залежить якість підготовки випускників закладів вищої освіти. В умовах підвищення автономності закладів вищої світи набуває гостроти питання професійної компетентності викладачів. Це питання постає у зв’язку з кадровою ситуацією в системі вищої освіти, що склалася сьогодні в результаті низького рівня її фінансування, старіння кадрів, зношення матеріально-технічної бази тощо. У зв’язку з цим у закладах професійної (професійно-технічної) освіти виникає необхідність у створенні умов для розвитку професійної компетентності науково-педагогічних працівників кафедр; підвищенні вимог до відповідальності викладачів за результати професійної діяльності та удосконаленні процедур оцінювання рівня професійної компетентності співробітників. 

Аналіз наукових джерел свідчить про зростаючий інтерес до проблеми розвитку професійної компетентності викладачів вищої школи. Так, у дослідженнях А. Алексюка, В. Беспалько, А. Деркача, А. Кузьмінського, Н. Кузьміної, В. Лозової, О. Романовського обґрунтовано теоретико-методичні основи професійної діяльності науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти. Особливої уваги потребує професійний розвиток педагогічних  працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Проблема професійного розвитку педагогічного персоналу досліджується Л. Дерлінґ‐Хаммондом, М. Тайтом. Зміст професійного розвитку педагога, моделі, методи і форми професійного розвитку розглядали як закордонні науковці П. Ґріммет, Н. Дене Фічтмен, К.  Дуінлен, M. Месер, М. Ріс, А. Росс, Дж. Фальк, так і українські дослідники О. Вознюк, Г. Данилова, О. Дубасенюк, Б. Матвієнко, Н. Ничкало,  О. Огієнко,  В. Олійник,  Н. Протасова,  В. Радкевич, В. Сидоренко, Л. Лук’янова та інші.

Згідно з Законом України «Про професійний розвиток працівників» ст.2 п.2 Державна політика у сфері професійного розвитку працівників формується за принципами: доступності професійного розвитку працівникам; вільного вибору роботодавцем форм і методів забезпечення професійного розвитку працівників з урахуванням специфіки їх роботи; додержання інтересів роботодавця та працівника; безперервності процесу професійного розвитку працівників [1]. 

Розвиток професійної компетентності науково-педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти ЗП(ПТ)О – це процес, який передбачає спрямування науково-педагогічних працівників на розвиток наукового потенціалу, який є основою професійного зростання, із метою удосконалення професійних знань, вмінь, навичок та компетентностей, необхідних для реалізації освітнього процесу у ЗП(ПТ)О та для досягнення особистісних цілей та цілей організації [3]. 

Науковий потенціал в системі професійної (професійно-технічної) освіти розглядається як система продукування наукових знань і охоплює такі її складові: кваліфікаційний склад наукових працівників, його відповідність вимогам щодо розв'язання завдань соціально-економічного розвитку; організаційну структуру наукових колективів та їх науковий рівень; інформаційне забезпечення науки; ефективність використання одержаних наукових результатів у науковій, соціальній та виробничій сферах. Таким чином наукова діяльність кафедр інститутів неперервної професійної освіти набуває значущості для розвитку професійної компетентності науково-педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти

Реалізація наукового напряму роботи кафедр інститутів неперервної професійної освіти відбувається через виконання теми науково-дослідної роботи, до якої залучені всі викладачі. Вони є безпосередньо виконавцями наукового дослідження.

Кафедра технологій навчання, охорона праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти (БІНПО) ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України є одним із основних структурних підрозділів, який виконує науково-дослідну роботу на тему «Сучасні технології навчання в системі кон'юнктурних досліджень ринку праці» у межах загальної теми НДР БІНПО «Трендвотчінг ринку праці в системі підготовки і підвищення кваліфікації фахівців в умовах повоєнного відновлення України» (РК № 0122U202007), яка затверджена протоколом Вченої ради ДЗВО «Університет менеджменту освіти» № 12 Вченої ради ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України від 21 грудня 2022 р.

Мета дослідження   провести аналіз тенденцій розвитку сучасних технологій навчання в галузі професійної, професійно-технічної освіти, з урахуванням результатів  кон'юнктурних досліджень ринку праці; сформулювати рекомендації щодо забезпечення рівня якості освіти в БІНПО в цьому контексті. 

Об’єктом дослідження обрано здійснення аналізу тенденцій розвитку ринку праці в системі кон'юнктурних досліджень, а предметом дослідження – технології в галузі виробничої, професійної, професійно-технічної освіти, що забезпечують якість освітнього процесу відповідно вимог ринку праці в умовах повоєнного стану. Обрані методи дослідження передбачали вивчення та аналіз економічної літератури, що забезпечить характеристику теоретичних питань з проблеми дослідження (теоретичні); аналіз сучасного стану глобального та національного ринку праці (емпіричні); порівняння, систематизація, моделювання; кількісний і якісний аналіз експериментальних даних, порівняльна характеристика результатів (статистичні).

У ході виконання завдань дослідження науково-педагогічними працівниками кафедри здійснено аналіз тенденцій розвитку сучасних технології навчання в галузі професійної, професійно-технічної освіти. Визначено, що перспективними напрямами дослідження розвитку професійної компетентності фахівців галузі виробничої, професійної, професійно-технічної освіти будуть нові професії, які набирають силу, комбінуючись створюючи нову реальність Індустрія 4.0: «штучний інтелект», «машинне навчання», «цифровізація». Отримані дані підтверджують важливість оновлення освітнього процесу в умовах інститутів неперервної професійної освіти через інтеграцію цифрових технологій [2]. 

Враховуючи це викладачами кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО у 2023 році для організації навчання на курсах підвищення кваліфікації розроблено та впроваджено електронні навчальні курси (ЕНК) за тематикою: «Цифрова грамотність та освітні ресурси»; «Використання Рrezi в професійній діяльності педагога ЗПО»; «Штучний інтелект у діяльності педагога професійної освіти»; «Віртуальні навчальні інструменти для симуляції в небезпечних ситуаціях». Електронні навчальні курси орієнтовані на ознайомлення слухачів курсів підвищення кваліфікації з інноваційними технологіями, що забезпечують їх цифрову грамотність та розуміння наявності  цифрових освітніх ресурсів, які допоможуть здобувачам освіти, здійснювати їх професійну діяльність більш ефективно. Основна увага приділяється конкретним інструментам штучного інтелекту, таким як CHAT GPT та BARD для генерації текстової інформації, WEPIK для створення інтерактивних презентацій, EDUAIDE.AI для розробки інноваційних планів уроків та LEONARDO.AI для створення зображень. У змісті електронних навчальних курсів розглядаються конкретні сценарії використання штучного інтелекту в педагогічній діяльності, підкреслюючи його значущість у сучасному освітньому середовищі; віртуальні навчальні інструменти для симуляції небезпечних ситуацій; використання РREZI в професійній діяльності педагога ЗПП(Т)О тощо [2].

Під час проведення науково-дослідної роботи з’ясовано, що для реалізації програми експерименту особливого значення набуває процес «інтеграції», який характеризує «процес наявності упорядкованих відносин між індивідами, групами, організаціями…» [3]. Визначення особливостей інтеграції через наукові дослідження, які здійснюються  науково-педагогічними працівниками кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО свідчить, що розуміння змісту поняття «інтеграція наукових досліджень» – включає сумісну колективну розробку загальноінститутської або кафедральної наукової теми, яка має як результат колективну публікацію   монографію або посібник; роботу колективу науковців над єдиною темою дослідження, де кожен учасник має свій інтерес, а результатом виступають персональні публікації або захист дисертації; епізодичну або пролонговану співпрацю колег. Зрозумілим є, що для отримання певних результатів необхідно впроваджувати модель мережевої взаємодії всіх учасників науково-дослідної роботи. Модель мережевої взаємодії передбачає побудову гнучкої системи взаємодії співробітників кафедр, методичних підрозділів та закладів вищої та професійно-технічної освіти з питань реалізації теоретичних, прикладних і практичних аспектів наукового дослідження на основі партнерства [4]. Отже одним із результатів розвитку професійної компетентності науково-педагогічних працівників кафедри ТНОП та Д БІНПО можна зазначити  підготовку 32 публікації (за 2023 р.): наукової продукції – 22: публікації в наукометричних виданнях (Scopus або Web of Science Core Collection) – 2, фахові видання – 5; збірники конференцій – 1;  матеріали в збірниках наукових праць – 14 (у т.ч. матеріали міжнародних конференцій – 1, матеріали всеукраїнських конференцій – 9, матеріали регіональних семінарів – 4); навчальна продукція – 10: електронні навчальні курси – 9, плани та освітні програми – 1.

Визначаючи перспективи реалізації теми науково дослідної роботи кафедри, до наступних завдань у 2024 році, слід віднести: розвиток наукової компетентності викладачів кафедр та співробітників методичних структурних підрозділів через реалізацію теми «Цифрові технології у наукових дослідженнях»; розробку нових програм освітніх курсів та спецкурсів, змістом яких буде практичне опанування слухачами нових технологій; проведення науково-практичних заходів Усеукраїнського та регіонального рівнів у відповідності до теми дослідження; висвітлення результатів науково-дослідної роботи у наукових публікаціях науково-педагогічних працівників кафедри ТНОП та Д БІНПО.

Література:

1. Виклики та проблеми охорони праці в закладі професійної (професійнотехнічної) освіти»: збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції [за заг. ред. В. В. Сидоренко; ред. кол.: Г. Ю. Кравченко, О.П. Юденкова, Д.Ю. Головко; упоряд. А.М. Геревенко]. Біла Церква, 2023, 130 с. 

2. Закон України «Про професійний розвиток працівників» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4312-17#Text

3. Kravchenko H. Yu. The competency-based approach in managing the professional development of teachers of higher education institutions in Ukraine / Kravchenko H. Yu., Pochuieva O.O. The competency-based approach in managing the professional development of teachers of higher education institutions in Ukraine / European vector of contemporary psychology, pedagogy and social sciences: the experience of Ukraine and Republic of Poland: Collective monograph. Volume 2. Sandomierz: Izdevnieciba Baltija Publishing, 2018 . P.180-201.

4. Kravchenko Hanna Theoretical Basis of Studying the Educational Environment with the Application of GR-Technologies / Inna Romanchenko, Olena Vasylevska, Svitlana Haltsova, Hanna Babicheva, Natalia Batsula, Hanna Kravchenko, Aelita Lytvyn / IJCSNS International Journal of Computer Science and Network Security, VOL.21 No.4, April 2021.Р. 28-33



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота