ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ

24.01.2024 17:14

[1. Економічні науки]

Автор: Харабара Віолетта Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та кредиту, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Грешко Роман Ігорович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та кредиту, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича


ORCID: 0000-0002-8555-6440 Харабара В.М.

ORCID: 0000-0003-3054-356X Грешко Р.І.


Сучасні економічні системи в загальному базуються на фінансах. Така ситуація є об’єктивною і визначається динамічними особливостями розвитку фінансового ринку. Фінансова галузь є однією із найважливіших галузей національної економіки будь-якої країни. Тому вивчення спектру проблем розвитку фінансового ринку залишається актуальною проблемою дослідницького середовища [2]. 

Сучасна економіка є однією з основних сфер життя для всіх суб’єктів господарської діяльності. Вітчизняний фінансовий ринок є однією з ключових складових цього сектору і сформував стабільну, давно налагоджену систему функціонування, яка сприяє зайнятості громадян та дає можливості ведення бізнесу. 

В політичному та економічному сенсі фінансовий ринок - це ринок, який визначається попитом та пропозицією різноманітних фінансових ресурсів. Це ринок, де продавці і покупці можуть купити та продати товар.

Однак, це особливий товар, яким є гроші, які пропонують у тимчасове або постійне користування. Існує думка, що фінансовий ринок - це надзвичайно складна структура з багатьма учасниками, а саме фінансовим посередниками, споживачами фінансових послуг, які встановлюють економічні відносини, оперують різними фінансовими інструментами [2].

Український фінансовий ринок має певні недоліки порівняно з ринками економічно розвинених країн, що пов'язано з коротким періодом його функціонування. Поточний стан фінансового ринку України є надзвичайно нестабільним, з високим рівнем вилучення коштів з фінансових установ та слабким фінансовим посередництвом. Фінансове посередництво, війна, пандемія коронавірусу та різкі коливання валютного курсу, негативно вплинули та погіршили умови на фінансових ринках. Крім того, фінансова культура та фінансова грамотність суспільства низька, депозитна активність та високі показники не працюючих кредитів, це пов'язано з недовірою населення до банківських установ та упередженням щодо нових фінансових продуктів та інструментів.

Фондовий ринок являє собою одним із ключових сегмент фінансового ринку будь якої країни. Нині ринок цінних паперів України значно поступається фондовим центрам більшості розвинених країн. Стабільність та сталість цієї сфери можуть створити стійке економічне зростання шляхом залучення інвестиційних ресурсів у реальний сектор економіки. Основними слабкими місцями на сьогоднішній день є відсутність дієвого фондового ринку, відсутність ефективного кругообігу коштів та повноцінної довіри до банківських установ. 

Створення фінансових ринків, здатних ефективно мобілізувати внутрішні фінансові ресурси, є надзвичайно важливим для будь-якої країни.  Проблема українського фінансового ринку  полягає у відсутності фінансових ресурсів для забезпечення інвестицій з  реального сектору економіки. Тому для вирішення цієї проблеми необхідно створити умови, які дають змогу залучити додаткові фінансові ресурси, насамперед національні заощадження  та тіньовий капітал країни,  а також створити умови, які є привабливими для інвесторів.

Однією з головних  проблем розвитку фінансових ринків є нерозвиненість і незавершеність фінансової системи.  Через складність і невизначеність поточної економічної ситуації в Україні питання пошуку шляхів і стабілізації залишаються дуже важливими. Ця проблема проявляється в низькій достатності капіталу банків, що відображає їх низьку конкурентоспроможність порівняно з іноземними банками. В умовах структурно-технологічних відмінностей в економіці,  монополії виробництва, катастрофічного знецінення основних фондів, зростання інфляції попит на платіжні засоби стає активно дискримінаційним, оскільки більша частина  накопичень зосереджена у фінансовому секторі.

Фінансові ринки в Україні відіграють важливу роль і впливають на розвиток усіх галузей національної економіки.  Ефективні страхові ринки, пенсійні фонди та небанківський сектор безпосередньо впливають на розвиток  економічних процесів.  У сьогоднішній ситуації банки та страхові організації є найефективнішими учасниками  фінансових активів України.

Тим не менш гострим недоліком вітчизняного  фінансового ринку є неузгоджене законодавство та державного регулювання. Нормативно-правова база, яка має регулювати професійну діяльність фінансового ринку, не враховує його особливостей, тому є досить суперечливою та не повністю сформованою. Для вирішення цієї проблеми необхідно розробити довгострокову стратегію розвитку фінансового сектору. 

В Україні також є проблеми з діяльністю небанківських фінансових посередників та функціонуванням фондового ринку. Сьогодні обсяг торгів на Українській фондовій біржі досить низький, при цьому більш активно здійснюються торги з державними цінними паперами. Отже, можна зазначити, що  для подальшого розвитку фінансового ринку в цілому дуже важливо розвивати фондовий ринок в Україні.

Таким чином, можна зробити висновок, що проблем щодо функціонування фінансовому ринку є достатньо і для їх вирішення впроваджувати  певні заходів, які будуть сприяти його розвитку. Однією з головних проблем ринку є економічна та політична нестабільність, яка перешкоджає нормальному  функціонуванню ринку та призводить до падіння довіри.

До основних проблеми фінансового ринку належить: низький рівень ефективної мобілізації внутрішніх фінансових  ресурсів, відсутність належної законодавчої  бази, незавершеність фондового ринку, низька громадська участь, недостатнє інвестування, низька капіталізація.

Література

1. Ганзюк  С. М.  Фінансовий ринок: конспект лекцій. Кам’янське : ДДТУ, 2022. 64 с.

2. Гатаулліна Е. Проблематика розвитку фінансового ринку України. Економіка і суспільство. 2023, Випуск № 50. 

URL:file:///C:/Users/Home/Downloads/2380%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96-2295-1-10-20230524.pdf (дата звернення: 20.01.2024). 

3. Гopбaчoвa O. М., Шубіна І.О. Особливості та перспективи розвитку фінансового ринку України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2021, випуск 39. Сс. 41-47. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/39_2021ua/9.pdf (дата звернення: 21.01.2024).

4. Татарин Н.Б., Петрович А.З., Педченко І.І. Стан та перспективи розвитку фінансового ринку України. Молодий вчений. 2020, випуск № 3 (79). Сс. 273-277. URL: https://molodyivchenyi.ua/index.php/journal/article/view/1621/1587 (дата звернення: 22.01.2024).




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота