ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

29.01.2024 07:51

[1. Економічні науки]

Автор: Гоц Світлана Андріївна, студентка, Львівський національний університет імені Івана Франка


Актуальність

Погіршення економічної ситуації в Україні неабияк вливає на інвестиційний клімат країни. Зараз економіка України потребує інвестицій, які важливі у підтримці стану та подальшому розвитку національної економіки.

Мета та методи дослідження 

Метою моєї роботи є дослідження особливостей та факторів впливу інвестиційного клімату України. Під час роботи використовуються теоретичні методи дослідження, такі як аналіз наукової літератури.

Результати дослідження та їх обговорення

Інвестиційний клімат — це узагальнена характеристика сукупності соціальних, економічних, організаційних, правових, політичних, соціокультурних передумов, що визначають привабливість і доцільність інвестування в ту чи іншу господарську систему [1, с. 131]. 

Наразі інвестиційний клімат в Україні з упевненістю можна назвати несприятливим. Про це свідчить значення Індексу інвестиційної привабливості. У 2021 році він становив 2,73 балів з 5, у 2022 - 2,48, а у 2023 – 2,44 [2].  Якщо індекс знаходиться у межах від 1 до 3, це означає, що думка та ставлення бізнесу до інвестицій є негативним.

Проаналізувавши наведені оцінки, можна зробити висновок, що негативні фактори, які формують інвестиційний клімат в Україні, мають значно більший вплив, аніж позитивні. До першої групи відносяться наступні:

1. Повномасштабна військова агресія РФ проти України. Після 24 лютого 2022 року прямі іноземні інвестиції відчутно зменшились. Якщо ж у 2021 році сальдо ПІІ становило +6885млн. дол. США, то у 2022 - +494млн. дол. США. Вони є важливим аспектом національної економіки, який у свою чергу відображає становище країни та світовому ринку та її зовнішньоекономічні відносини. ПІІ є найкращим способом залучення капіталу для країн, що мають перехідну економіку, тому що такий спосіб інвестування сприяє впровадженню інновацій у сфері технологій та реалізації нових проєктів.

2. Атаки на українську енергосистему. Цей фактор абсолютно заслужено посів друге місце у 2022 році серед тих, які впливають на інвестиційну привабливість України. Безліч компаній має підприємства по всій території України, які працюють від електроенергії, тому побоювання бізнесу є повністю обґрунтованими. 

3. Корупція. Цей фактор вкрай негативно впливає на всі сфери діяльності, не тільки на інвестиційну. Однак інвестори, які ведуть бізнес в Україні не можуть впевнено розвивати його, коли немає довіри до судової влади. Ця гілка влади України неодноразово потрапляла в скандали через корупцію, затягування судових процесів і тд.

Щодо позитивних факторів варто відзначити наступні:

1. Надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Цей чинник значно покращує загальну картину, оскільки в такому статусі для України стане доступна допомога ЄС, яка надається тим, хто готується до вступу (гранти, інвестиції та технічна допомога). Україна також мусить намагатись й надалі удосконалювати все до європейських стандартів, що також матиме свій позитивний вплив: інвестори почуватимуться більш впевнено в Україні.

2. Вигідне географічне розташування України. Україна знаходиться у географічному центрі Європи, і це, на мою думку, є найбільшою перевагою, оскільки транспортування продукції чи то устаткування є значно зручнішим, ніж у деяких країнах Європи. Варто ще згадати про вихід до Чорного та Азовського морів, що у свою чергу теж полегшує логістику.

3. Кваліфікована і відносно дешева робоча сила. Для інвесторів надзвичайно вигідним є цей чинник, який неабияк приваблює. Відомо, що у країнах Європи важко отримати вищу освіту, а мінімальна зарплата у 2,5 рази вища за ту, яка в Україні. При цьому, кваліфікація українських робітників не з великим відривом відстає від європейських.

Ще варто загадати про такі фактори як: багатство природних ресурсів (залізо та марганець), величина ринку (український ринок один із найбільших у Європі, оскільки має близько 40млн. споживачів).

Висновки та перспективи інвестиційного клімату:

Теперішній його стан потребує осучаснення структури економічної системи. Для цього необхідно боротися з корупцією, структурувати реформи законодавства. Перші кроки для цього вже зроблені, а саме: створення Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань та подібних установ, а також реформи Верховного Суду України та інше.

Для сприятливого інвестиційного клімату в повоєнні роки, необхідні: розвиток банківської справи, зменшення податкового навантаження на інвестора, сприяння розвитку реального сектору економіки.

Для залучення іноземного капіталу варто в майбутньому зосередити увагу на поновленні стабільності та створенні необхідних умов для бізнесу. Сприятливий інвестиційний клімат є найважливішим аспектом для відбудови економіки та створення сильної держави.

Cписок літератури:

1. Активізація інвестиційного процесу в Україні: колективна монографія / [Т. В. Майорова, М. І. Диба, С. В. Онишко та ін.]; за наук. ред. М. І. Диби, Т. В. Майорової; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, ДВНЗ «Київський нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана». – К.: КНЕУ, 2012. – 472 с.

2. Індекс інвестиційної привабливості України відновився до ковідного значення. Мінфін - все про фінанси: новини, курси валют, банки. URL: https://minfin.com.ua/ua/2022/12/15/97315552/ (дата звернення: 25.01.2024).

3. Кононець Є. В., Братушка Е. С., Петренко І. П. ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ: ФАКТОРИ ВПЛИВУ ТА ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ. 2013. URL: https://confcontact.com/2013_03_15/8_Kononets.htm (дата звернення: 25.01.2024).

4. Г. В. Разумова, О. В. Оскома, К. О. Перетятько ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА НАЦІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ. Економічний вісник Донбасу № 2(68). 2022. С. 35–37. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/188005/03-Razumova.pdf?sequence=1 (дата звернення: 25.01.2024).

5. Павленко Т.А., Кравченко М. О. ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ УКРАЇНИ: ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФОРМУВАННЯ. Збірник тез доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції м. Київ, 08 грудня 2022 URL: http://confmanagement.kpi.ua/proc/article/view/271617 (дата звернення: 25.01.2024).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота