НЕТРАДИЦІЙНЕ МАЛЮВАННЯ ЯК ФОРМА РОЗВИТКУ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НЕТРАДИЦІЙНЕ МАЛЮВАННЯ ЯК ФОРМА РОЗВИТКУ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

29.01.2024 08:13

[4. Педагогічні науки]

Автор: Флоренко Аліна Едуардівна, студентка, дошкільний факультет, Харківський національний педагогічний університет Імені Г. С. Сковороди


Вплив творчості на розвиток дитини дуже важливий в ранньому віці. Дошкільний вік є дуже сприятливим для розвитку дітей. Вже з 3-х років дитина починає активно пізнавати світ, контактувати з ним, проявляє творчі здібності та унеї починає формуватися особистісні якості і риси характеру. У дитини виникає потреба у самовираженні, яка пов’язана з бурхливою уявою і фантазією малюка. Саме завдяки творчості дитина дошкільного віку розвиває свої здібності і таланти, а також може знайти собі заняття, яке буде їй до душі, що в майбутньому зможе дозволити займатися улюбленою справою. Творчість допомогає дитини відчути свободу, проявити свої почуття, показати своє ставлення до світу. Великий плюс в незвичайних видах малювання в тому, що вони дають можливість дитини уникнути помилок і тим самим захистити себе від критики і зауважень оточуючих.

Найголовніше, що дає творчість дитини – це розвиток креативності, неповторності, в подальшому це допомогає здатність мислити нестандартно, бачити речі під іншим кутом та знаходити вихід в складній ситуації. Також за допомогою творочості дитина знайомиться з навколишнім світом : вона малює те, що бачить, проявляючи фантазію, тим самим розширює кругозір, дізнаючись нові речі, знайомлячись з новими людьми. Творчі заняття розвивають у малят посидючість та зосередженість.

Нетрадиційне малювання – це способи створення оригінального, нового твору мистецтва, в якому гармонує майже все : і колір, і лінія, і сюжет. Це можливість яка дає можливість думати, шукати, пробувати, експериментувати. А найголовніше – самовиражатися. Малювання незвичними для дитини матеріалами і оригінальними техніками, зараджають дітей позитивними емоціями. В першу чергу емоції – це процес і результат практичної діяльності, та насамаперед, художньої творчості. Завдяки малюванні на папері, дитина зможе передати свої почуття, бажання, які складно передати словами. Та ставити мету не на кінцевому результаті, а на процес малювання, коли дитина зможе виразити свою індивідуальність і неповторність.

Перший вид незвичного малювання – це малювання з допомогою коктельної соломинки. Щоб виконати цю техніку, потрібно на аркуші паперу капнути фарбу і використовувати коктельну трубочку, щоб роздути її до бажаного результату.

Ще є така цікава техніка як малювання нитками(ниткографія). Для створення малюнку знадобляться нитки, папір і гуаш. Спочатку складаємо альбомний аркуш навпіл, потім на одній його частині довільно розміщуємо нитку, попередньо занурену у фарбу. Прикриваємо нитку білою частиною нашого аркушу і притискаємо згорнутий аркуш рукою. Відкриваємо і намагаємося в утворених лініях розгледіти малюнок. 

Третя техніка під назвою “Чарівний малюнок”. Спочатку потрібно олівцем із воску намалювати на папері будь-яку картинку. Потім дитина замальовує всю площину аркуша будь-якою однією фарбою.

Також існує найулюбленіша техніка малят малювання крапками(пуантель). Для роботи у цій техніці малювання знадобляться косметичні ватні палички, олівеці та фарби.

Та остання техніка  - це малювання пластиліном. Пластилін можна використовувати не тільки для ліплення. Ним можна як і фарбами малювати різні картини. Треба викладати на картон невеликі шматочки з пластиліну і притискаючи, розтягуємо його по поверхні.

______________________

Науковий керівник: Бакай Світлана Юріївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії, технологій і методик дошкільної освіти, Харківський національний педагогічний університет Імені Г. С. Сковороди



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота