ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УДОСКОНАЛЕННІ ЗМІСТУ НАВЧАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УДОСКОНАЛЕННІ ЗМІСТУ НАВЧАННЯ

29.01.2024 10:51

[4. Педагогічні науки]

Автор: Пантєєва Тетяна Олексіївна, вчитель, ВСП "Фаховий коледж Державного закладу "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка



Анотація. Пантєєва Т. О. ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УДОСКОНАЛЕННІ ЗМІСТУ НАВЧАННЯ. В статті визначено особливості використання інформаціно-комунікаційних технологій на навчальних заняттях, їх значимість та актуальність впровадження в нову систему освіти.

Ключові слова: іновації, навчальні заняття,сучасна освіта.


Abstract. Panteeva T. O. FEATURES OF THE USE OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES IN IMPROVING THE CONTENT OF LEARNING. The article defines the features of the use of information and communication technologies in educational classes, their significance and relevance of introduction into the new education system.

Key words: innovations, educational classes, modern education.

Постановка проблеми. Реформування та модернізація сучасної освіти України в напрямі інтеграції в Європейський освітній простір передбачає розробку та впровадження інноваційних освітніх систем і технологій. Успішність України полягає в тому, щоб побудувати суспільство освіченого загалу, бо кожна дитина, незалежно від її здібностей, має право на успіх у житті, на максимальне розкриття власних здібностей і талантів. Отже потрібні конструктивні думки, що сприятимуть удосконаленню української школи на засадах соціальної рівності та згуртованості, економічного розвитку й конкурентоспроможності. Для того, щоб відповідати сучасним викликам, освіта має бути інноваційною, йти попереду тих вимог, які суспільство поставить перед особистістю вже через декілька років. 

Інноваційність освіти має полягати в постійному оновленні й удосконаленні змісту, що є нагальною потребою, без задоволення якої вона втратить взаємозв’язок із життям, знижуватиме творчий потенціал, перетвориться в рутинну справу. Життя вимагає інтенсифікації пошуку, експериментування, запровадження новітніх технологій, застосування інноваційних засобів навчання, в тому числі й у сфері фізкультурно-спортивної діяльності. Реалізація цих вимог не може здійснюватися без урахування новітнього педагогічного досвіду.

Концепцією Нової української школи визначено основні напрями фізкультурної освіти та вимоги до результативності навчання учнів: 

- регулярно практикувати фізичну діяльність; 

- демонструвати рухові вміння і навички з фізичної культури, використовувати їх у різних життєвих ситуаціях; 

- обирати, створювати і застосовувати індивідуальні фізкультурнооздоровчі програми для фізичного вдосконалення та здоров’я; 

- розвивати здатність до самооцінювання фізичного стану;  

- керуватися правилами чесної гри, уміти боротись, вигравати і програвати; 

- усвідомлювати значення фізичних вправ для здоров’я, задоволення, гартування характеру, самовираження та соціальної взаємодії.

На нашу думку, провідним завданням сучасного вчителя є саме створення умов для формування творчої компетентної особистості, яка буде здатна реалізувати свій потенціал у суспільстві. В Україні відбувається становлення нової системи освіти, яка зopiєнтована на входження до світового освітнього простору. Цей процес супроводжується істотними змінами в педагогічній теорії та практиці навчально-виховної діяльності як у середніх, так і вищих закладах освіти [3, с.5-6]. 

Аналіз останніх досліджень з проблеми. Проблеми педагогічної інноватики постійно привертають увагу сучасних дослідників. Проблемами освітніх інновацій, інноваційного розвитку різних освітніх систем та педагогічних процесів, сучасних педагогічних ідей, а також різними аспектами новітніх педагогічних технологій та систем займаються зарубіжні та вітчизняні вчені (К. Ангеловські, В. Бабич, В. Безпалько, І. Бех, Ю. Бойчук, Л. Ващенко, С. Гончаренко, Л. Даниленко, В. Ільченко, М. Кларін, Н. Кузьміна, В. Паламарчук, І. Підласий, Л. Подимова, О Попова, О. Пєхота, О. Пометун, І. Прокопенко, К. Роджерс, О. Савченко, В. Сластьонін, О. Сухомлинська, В. Химець, Н. Юсуфбекова, М. Ярмаченко та ін.).

Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій має бути пріоритетним напрямом розвитку педагогічної освіти, адже сучасні технології навчання конкретизуються в нових інформаційних, модульних і дистанційних формах навчання.

Мета  статті – аналіз розвитку та педагогічної потреби у використанні інноваційних технологій на навчальних заняття.

Виклад основного матеріалу дослідження. Аналіз розвитку сучасної системи освіти в Україні показує, що, зважаючи на лавину новацій у системі навчання та виховання, галузі фізичного виховання вони набирають обертів.

Під інноваційними ми розуміємо такі педагогічні технології, що передбачають глибинне перетворення процесу навчання. Тобто змінюють сутність та інструментальнозначущі властивості, найбільш важливими з яких є цільова орієнтація навчального процесу, форма, зміст, педагогічні умови та методи навчального процесу, взаємодія педагога і студента у ході навчання, яка набирає характер творчої співпраці. У нормативно-правовому аспекті можливість інновацій забезпечується усе зростаючим ступенем самостійності вищих навчальних закладів щодо розробки змісту, вибору методів і технологій навчання, сумісною відповідальністю студентів та педагогів за якість освіти, що накладає на студентів не тільки обов’язки, але і право на вільний вибір значної частини дисциплін, а тим самим і викладачів [5].

Вчені підкреслюють, що використання мультимедійних технологій дозволяє підвищити інтенсивність та ефективність процесу навчання, розв'язує проблему доступу до нових джерел різноманітної за змістом і формою представлення інформації, що їх застосування в навчально-виховному процесі здатне змінити його суть, але за умови доцільного використання комп'ютера й дотримання основних дидактичних принципів: науковості, систематичності, послідовності, наочності, активності, самостійності тощо [1,c.272].

Модернізація системи освіти сьогодні пов’язується насамперед із введенням в освітнє середовище інноваційних концепцій, в основу яких будуть покладені цілісні моделі навчально-виховного процесу, засновані на діалектичній єдності методології та засобів їх здійснення, тобто такі, які не лише на рівні ідей, а й на рівні інтерактивних технологій втілюють ідею гуманізації як щодо системи освіти в цілому, так і стосовно конкретних аспектів навчально-виховного процесу [4,c.19].

Застосування інформаційно-комунікаційних технологій у галузі освіти й безпосередньо в діяльності вчителя стало загальною необхідністю. Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховний процес навчального закладу забезпечить поступовий перехід освіти на новий, якісний рівень. Нові інформаційні технології позитивно впливають на всі компоненти системи навчання: мету, зміст, методи та організаційні форми, засоби навчання, що дозволяють розв’язувати складні та актуальні завдання педагогіки для забезпечення розвитку інтелектуального, творчого потенціалу, аналітичного мислення та самостійності педагогів. Для ефективної модернізації освіти та оновлення технічного арсеналу засобів навчання необхідно оптимізувати реалізацію державних програм, спрямованих на інформатизацію, комп’ютеризацію та оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів, надання всім вільного доступу до мережі Інтернет [2,c.14].  

Підсумовуючи сказане, вважаю, що при організації та проведенні сучасного уроку необхідно використовувати ІКТ, що дозволить успішно поєднувати не тільки розумову але й фізичну роботу, розвивати інтелектуальні та творчі здібності учня. 

Як результат, заняття з використанням ІКТ дозволяє:

• зробити заняття більш цікавими та ефективними, розвивати мотивацію до навчання;

• учням сприймати мету та завдання уроків у результаті більш зрозумілого та ефективного надання матеріалу;

• надати більше можливостей для розвитку особистих та соціальних навичок;

• звернутися до електронних ресурсів для закріплення матеріалу занять та отримання додаткової інформації щодо зацікавленої теми ;

• навчити учнів працювати більш творчо та підвищити рівень самооцінки.

Отже, використання ІКТ під час проведення занять дозволяє вивести сучасний урок на якісно новий рівень, підвищити статус учителя, використовувати різні види діяльності на уроці, підвищити ефективність організації контролю та обліку знань учнів. За використанням ІКТ – майбутнє. Рано чи пізно використання планшетного комп’ютера в навчально-виховній діяльності стане масовим, звичайним явищем.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Качан О.А. Перспективи використання планшетного комп’ютера на уроках фізичної культури [Текст] / О.А. Качан // VI міжнар. наук.-практич. конф. «Актуальні проблеми розвитку спорту для всіх: досвід, досягнення, тенденції», м. Тернопіль, 2012 р. 272-276 с.

2. Качан О.А. Упровадження інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність закладів освіти: навчально-методичний посібник / О. А. Качан. – Слов’янськ: Витоки, 2017. – 138 с., іл. – Бібліогр. наприкінці розд. 

3. Качан О. А., Пристинський В. М. К30 Концепція «Спорт заради розвитку» у фізкультурно-оздоровчій і спортивно-масовій роботі закладів загальної середньої освіти. Монографія. Слов’янськ: вид-во Б. І. Маторіна, 2022. 162 с. 

4. Москаленко Н.В.,Власюк О.О.,Степанова І.В., Шиян О.В., Самошкіна А.В., Кожедуб Т.Г. Інноваційні технології у фізичному вихованні школярів: навч.посібник для студ. вищ. навч. закладів / [Москаленко Н.В., Власюк О.О., Степанова І.В., Шиян О.В., Самошкіна А.В. , Кожедуб Т.Г. ] під. ред. Н.В.Москаленко . — [2-е вид.]. — Дніпропетровськ: Інновація, 2014. – 332 с.

5. Навчальний посібник: «Інноваційні технології фізичного виховання студентів» / за заг. ред. Вихляєва Ю. М.; – КПІ ім. Ігоря Сікорського. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2018. 543 с.

REFERENCES

1. Kachan O.A. Prospects for using a tablet computer in physical education lessons [Text] / O.A. Kachan // VI International scientific and practical conf. "Actual problems of sports development for all: experience, achievements, trends", Ternopil, 2012, pp. 272-276.

2. Kachan O.A. Implementation of innovative technologies in physical culture, health and sports activities of educational institutions: educational and methodological manual / O. A. Kachan. – Sloviansk: Vytoky, 2017. – 138 p., illustrations. - Bibliogr. at the end of the chapter

3. Kachan O. A., Prystynskyi V. M. K30 The concept of "Sport for the sake of development" in physical culture and health and mass sports work of general secondary education institutions. Monograph. Sloviansk: B. I. Matorin Publishing House, 2022. 162 p.

4. Moskalenko N.V., Vlasyuk O.O., Stepanova I.V., Shiyan O.V., Samoshkina A.V., Kozhedub T.G. Innovative technologies in physical education of schoolchildren: study guide for students. higher education institutions / [Moskalenko N.V., Vlasyuk O.O., Stepanova I.V., Shiyan O.V., Samoshkina A.V. , Kozhedub T.G. ] under ed. N.V. Moskalenko. — [2nd ed.]. — Dnipropetrovsk: Innovation, 2014. – 332 p.

5. Study guide: "Innovative technologies of physical education of students" / according to general ed. Yu. M. Vikhlyaeva; - KPI named after Igor Sikorsky. Kyiv: KPI named after Igor Sikorsky. 2018. 543 p.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота