КАДРОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КАДРОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ

29.01.2024 13:49

[11. Національна безпека]

Автор: Булгаков Руслан Валерійович, кандидат технічних наук, доцент, начальник кафедри забезпечення військ (сил), Військова академія, м. Одеса; Захаров Антон Анатолійович, заступник начальника кафедри забезпечення військ (сил), Військова академія м. Одеса, Україна


ORCID: 0000-0002-8825-718X Булгаков Р.В.

ORCID: 0009-0009-2843-6440 Захаров А.А.

Кадровий менеджмент у ЗСУ – це функція військового управління, специфічна форма діяльності посадових осіб і структурних підрозділів апарату управління МОУ та ЗСУ, завданням якого є забезпечення ефективного управління кар’єрою професійних військовослужбовців (державних службовців) за рахунок впровадження прозорої та доброчесної системи підбору кандидатів, присвоєння військових звань (рангів), підвищення якості їх навчання і підготовки та прозорого призначення на посади. 

Роль командира (начальника), який повинен піднятися на новий рівень розвитку професійних компетентностей є суб’єктом безпосередньої професійної діяльності з питань управління персоналом, стає принциповою, в розрізі питань, коли об’єктом цієї діяльності є окрема людина або група людей. Аналіз нормативних вимог, які регламентують діяльність командирів (начальників), дає змогу стверджувати, що їх управлінські функції реалізуються у повсякденних взаємовідносинах з підлеглими і є відповідною складовою загального менеджменту, а саме «управління людськими ресурсами» – тобто кадровий менеджмент. Кадровий менеджмент (управління персоналом) – це сукупність принципів, методів, засобів та форм управління персоналом, які розробляються та застосовуються з метою підвищення ефективності кадрової роботи [1].

Основним змістом діяльності командирів (начальників) як суб’єкта кадрового менеджменту є управління службовою кар’єрою військовослужбовців ЗСУ. Управління службовою кар’єрою військовослужбовців – це комплекс заходів, що здійснюється відповідними командирами (начальниками) та службами персоналу з планування, організації, здійснення і контролю проходження військової служби військовослужбовцями з урахуванням їх особистих якостей і досягнень [1]. Це дає змогу успішного проходження  усіх етапів кар’єри. Під етапами кар’єри слід розуміти періоди військової служби, які включають прийняття на військову службу, проходження військової служби на посадах та отримання чергових військових звань, здійснення заходів атестування, навчання (підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації), продовження військової служби за новим контрактом, у тому числі з урахуванням кар’єрного зростання або проведення переміщення на рівнозначні посади у випадках службової необхідності, звільнення з військової служби [2].

Наразі, прийняття нової Концепції військової кадрової політики в системі Міністерства оборони України на період до 2028 року, є визначальною для розуміння подальшого розвитку управління трудовими ресурсами в оборонній сфері. Ця Концепція військової кадрової політики змінила попередню і має потенціал для створення ефективної та сучасної армії, яка зможе захистити Україну у довгостроковій перспективі. Для успішного впровадження концепції необхідно буде подолати ряд викликів, зокрема, необхідність значних фінансових витрат, зміну підходів до комплектування військових частин та забезпечення ефективної системи підготовки військовослужбовців [3]. 

Нова концепція військової кадрової політики України є важливим кроком у зміцненні обороноздатності країни. Вона передбачає вирішення ряду складних завдань, але її виконання має на меті створення професійної та боєздатної армії. Серед основних викликів, які стоять перед реалізацією нової концепції, можна виділити такі: збільшення військових витрат (це пов'язано з необхідністю закупівлі нової військової техніки та озброєння, а також підвищенням зарплат військовослужбовців); реформування системи військової освіти (необхідно розробити нові навчальні програми та методики, які відповідають сучасним вимогам); впровадження контрактної служби (необхідно забезпечити достатню кількість контрактників, які мають відповідну підготовку та мотивацію) [4].

Прийнята концепція військової кадрової політики України є перспективним напрямом розвитку ЗСУ, ціль якої створення професійної та боєздатної армії, яка здатна ефективно виконувати свої завдання в будь-яких умовах. Для цього необхідний відповідний рівень підготовки військовослужбовців та достатній рівень фінансування, що забезпечить належні соціальні гарантії для військовослужбовців.

Література:

1. Порадник командирам (начальникам) з питань роботи з персоналом Збройних сил України: метод. посіб. О.В.Яцино, І.М.Половінкін, О.Л.Тракалюк, А.А.Ємцов, В.І.Вєтров, Д.П.Мороз, В.В.Штанько, О.В.Вранешич, Н.С.Агаєва, С.М.Чумаченко К.: НМЦ КП МО України, 2021. 228 с.

2. Наказ Міністерства оборони України від 20.12.2019 № 653 «Питання управління кар’єрою військовослужбовців Збройних Сил України, які проходять військову службу за контрактом» (2019) Міністерство оборони. Офіційний веб сайт. URL: https://www.mil.gov.ua 

3. Концепція військової кадрової політики в системі Міністерства оборони України на період до 2028 року. (2023) Міністерство оборони. Офіційний веб сайт. URL: https://www.mil.gov.ua/news/2023/11/05/rekruting-zamist-prizovu-rustem-umerov-zatverdiv-konczepcziyu-vijskovoi-kadrovoi-politiki-minoboroni/ 

4. Стоянова-Коваль, С., Попов, С., Розмазнін, О., & Сокур, Н. (2023). Нова концепція військової кадрової політики: виклики та перспективи. Social Development and Security, 2023 13(6), с. 206-214. URL:https://doi.org/10.33445/sds.2023.13.6.17 .



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота