ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ «ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ «ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ»

29.01.2024 22:11

[12. Державне управління]

Автор: Карманський Андрій Костянтинович, аспірант, кафедра публічного управління та менеджменту, Національний лісотехнічний університет України НН Інститут екологічної економіки і менеджменту


Останніми десятиліттями світ зіштовхнувся з очевидною потребою і викликом водночас у вигляді переходу до «зеленої економіки» та її впровадженням у всіх політиках. Створенню нового напрямку подальшого економічного розвитку у вигляді даної концепції передували передусім стрімко зростаючі глобальні проблеми такі як зміна клімату, продуктові, паливні та фінансові кризи, виснаження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища та інші екологічні кризи. Для галузі туризму та рекреації «зелена економіка» є важливим інструментом сталого розвитку оскільки вона дозволяє створити нові робочі місця в галузі екологічного туризму, знизити негативний вплив туризму на навколишнє середовище та збільшити привабливість туристичних напрямків для екологічно свідомих туристів.

Формування «зеленої» економіки, заснованої на принципово новому типі технології та економічних відносин має закономірний характер. З одного боку, це обумовлено необхідністю переходу до сестейнового розвитку, що дозволяє подолати загрозу глобальної екологічної катастрофи і забезпечити перехід до пріоритетів соціального (особистісного) розвитку людини. З іншого боку, досягнутий науковий і технічний рівень суспільства на сучасному етапі створює передумови до вирішення поставлених завдань [2, с.24].

Туризм і рекреація стали суттєвими складовими життя людей, проте їх вплив на навколишнє середовище стає все більш помітним через критичні зміни в сучасному світі тому погоджуюся із думкою про те, що у міру розвитку суспільства туристичний сектор, як і багато інших секторів, потребує трансформації, щоб служити каталізатором процвітання в універсальному масштабі. Підвищення добробуту людей, охорона природного середовища, стимулювання економічного розвитку та сприяння міжнародній злагоді є ключовими цілями [4]. У даній роботі ми розглянемо актуальні аспекти та шляхи вирішення основних проблем екологізації галузі туризму та рекреації. 

Згідно з першим Всесвітнім туристичним барометром року ЮНВТО, міжнародний туризм у 2023 році склав 88% від рівня до пандемії.  Очікується, що вивільнення залишкового відкладеного попиту, збільшення повітряного сполучення та активніше відновлення азіатських ринків і напрямків стануть основою повного відновлення до кінця 2024 року [5]. Такий прогноз вказує на потребу інвестицій в екологізацію галузі туризму та рекреації, яка перетворюється на невід’ємну складову в умовах впровадження «зеленої економіки». Зміни до екологізації можуть мати важливий вплив для забезпечення балансу між розвитком та збереженням природних ресурсів. Зважаючи на те, що туризм демонструє значний відновлювальний потенціал і утримує великий сегмент впливу на зростання світової економіки, це робить його важливим з точки зору оптимального використання глобальних ресурсів.

До основних аспектів та проблем екологізації галузі туризму можна віднести:

• сприяння використанню електротранспорту та екологічно чистих транспортних засобів таких як електросамокати, велосипеди чи електроскутери. На туризм припадає близько 5 % світових викидів CO2 (з них 2% – на авіа перельоти, 1,7% – на наземний транспорт, 1% – на готельне господарство) [1, с.8]. Постійно зростаюча популярність електромобілів та встановлення інфраструктури для зарядних станцій сприяє зменшенню викидів CO2.

• використання відновлюваних джерел енергії таких як вітрова та сонячна є альтернативою для заміни традиційних. 

• використання інноваційних енергоефективних технологій та стандартів у будівництві задля енергозбереження.

• застосування технологій та систем, що оптимізують використання води та забезпечують ефективну обробку та утилізацію відходів для запобігання негативного впливу туристичних об'єктів на місцеві екосистеми. 

• залучення державно-приватного партнерства та міжнародних організацій, які надаватимуть субсидії на придбання технологій, що зменшують відходи та заохочують до ефективного використання енергії та води, наприклад.

• проведення освітніх кампаній та програм для підвищення екологічної свідомості серед туристів, щоб стимулювати відповідальні туристичні практики.

• підтримка місцевих громад через ініціативи, що сприяють їхньому розвитку та включають участь у туристичних процесах в тому числі через масовий туризм, який в свою чергу може спричинити перенавантаження інфраструктури, стрес для місцевого населення та впливатиме на зміну місцевої культури та традицій. 

• створення та популяризація екотуризму у вигляді екологічно орієнтованих туристичних маршрутів та програм дозволяє подорожуючим не лише відпочивати, але і вчитися, активно долучаючи їх до збереження природи. Розвиток екологічного туризму сприяє пошуку альтернативних варіантів сталого розвитку території, раціоналізації природокористування та сприяє формуванню ресурсозберігаючої політики регіону та країни [3 c. 23]

Зміна парадигми екологізації має на меті впровадження «зеленої економіки»,  яка полягає у створенні умов для забезпечення сталого розвитку, де економічні процеси і інновації спрямовані на зменшення викидів шкідливих речовин, оптимізацію використання природних ресурсів і збереження та відновлення екосистем. Окрім цього така концепція також сприяє розвитку соціально відповідальних бізнес-моделей та підтримці проектів, спрямованих на покращення якості життя, охорону здоров'я та соціальну справедливість в суспільстві тому вимагає спільних зусиль уряду, бізнесу та громадськості.

Література

1. Гапоненко Г. І., Євтушенко О. В., Шамара І. М. Проблеми та перспективи екологізації туризму в Україні. Проблеми економіки. 2021. №1. C. 4–10.

2. Мельник Леонід. «Зелена» економіка (Досвід ЄС та практика України у світлі ІІІ і ІV промислових революцій), Підручник.  Суми «Університетська книга» 2018. С.24

3. Ніколаєв К.Д., Ісаєнко В. М. Екологізація туристичної галузі, її роль у зменшенні впливу на біорізноманіття та навколишнє середовище. Агроекологічний журнал, спецвипуск. 2009. С. 22-23.

4. Zurab Pololikashvili, Secretary-General of UN Tourism.  https://www.unwto.org/news/unwto-becomes-un-tourism-to-mark-a-new-era-for-global-sector

5. UN Tourism. https://www.unwto.org/news/international-tourism-to-reach-pre-pandemic-levels-in-2024

____________________


Науковий керівник: Новак-Каляєва Лариса Миколаївна, доктор наук з державного управління, професор




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота