КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ ТА МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ ТА МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ

27.03.2024 17:30

[15. Психологічні науки]

Автор: Гординя Наталія Дмитрівна, кандидат психологічних наук, заступник директора Регіонального центру підвищення кваліфікації Київської області


Копінг-поведінка – це свідоме усунення або ослаблення впливу стресової ситуації. Пасивна копінг-поведінка передбачає використання різного набору чинників психологічного захисту, які спрямовані на зниження емоційної напруги, а не на зміну стресової ситуації у соціальних працівників. Науковці також стверджують, що копінг-стратегія виконує дві головні функції:

– регуляція емоцій (копінг, направлений на емоції);

– управління критичними ситуаціями, що викликають дистрес (копінг, направлений на проблему).

Обидві ці функції можуть виникати як відповідь майже на всі стресові ситуації, а їхнє виявлення залежить від того, як саме особистість сприймає та оцінює потенційну небезпеку. Осмислення того, що відбувається, є надзвичайно важливою складовою в процесі еволюції індивіда, що має вплив на інтенсивність і характер емоцій, які переживає особистість в момент виникнення стресової ситуації [2, 5].

Тому, можна сказати, що процеси психологічного копінгу – це комплекс поведінкових, когнітивних та емоційних стратегій фахівця, що направлені на розвиток адаптивних можливостей до стресових факторів, подолання життєвих труднощів та знаходження емоційної рівноваги. Критеріями ефективності поведінкових копінг-стратегій є: психологічне благополуччя, зниження вразливості до стресів, задоволеність життям та розвиток професійних компетентностей.

Проблема захисту ментального (психічного) здоров’я надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни росії проти України. Такі чинники, як участь у бойових діях або перебування в прифронтовій зоні з постійними ракетними та артилерійськими обстрілами, бомбовими ударами, перебування в окупації, значно підвищують уразливість українців до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів таких як: тривога, постcтресові розлади тощо.

До таких самих наслідків можуть бути віднесені: утрата почуття безпеки внаслідок вразливості практично всієї території країни, втрата роботи й звичного, комфортного середовища; побутові негаразди; фінансові труднощі; соціальна ізоляція; невпевненість у майбутньому і тривога за рідних та близьких.

Результати дослідження та виявлення домінуючих копінг-стресових поведінкових стратегій респондентів наведено на рис. 1.




Рис. 1. Результати методики «Копінг-поведінка у стресових ситуаціях» С. Нормана, Д. Ендлера, Д. Джеймса, М. Паркера (в адаптації Т. Крюкової)

У 53% респондентів за шкалою «копінг, орієнтований на вирішення задач» виявлено середній рівень прояву. За шкалою «копінг, орієнтований на емоції» виявлено високий (40%) та середній (60%) рівні вираженості. Відповідно до шкали «копінг, орієнтований на уникнення», ми можемо стверджувати, що найвищі результати вираженості притаманні середньому рівню (53%). Субшкала відповідальності представлена у респондентів на середньому (63%) та високому (23%) рівнях, субшкала соціальної відповідальності – у переважаючої більшості на середньому рівні (70%).

Дослідження стратегій подолання стресових ситуацій соціальних працівників представлені на рис. 2.





Рис. 2. Результати методики «Стратегії подолання стресових ситуацій» C. Хобфолла

Аналізуючи графік групових показників, можна сказати, що за шкалою «уникнення рішучих» дій найбільш виражені результати у респондентів за середнім рівнем (53 %). Також ми можемо бачити, що результати за шкалою «обережні дії» у 13% респондентів знаходяться на низькому рівні та у 63% – на середньому. Це є свідченням того, що для таких працівників характерне обмірковування і зважування можливих варіантів рішень, уникнення ризику.

В результаті теоретичного та емпіричного аналізу було встановлено, що для зниження рівня стрес-факторів у професійній діяльності кожний фахівець використовує власні стратегії (копінг-стратегії) на основі наявного особистісного досвіду (особистісні ресурси або копінг-ресурси). Тому копінг-поведінку посадових осіб місцевого самоврядування необхідно розглядати як результат взаємодії копінг-стратегій (способи управління стресовим фактором, що виникають як відповідь особистості на сприйману загрозу) та копінг-ресурсів (відносно стабільні характеристики фахівців і стресу, які сприяють розвитку адаптивних здатностей фахівців).

Також встановлено, що респондентам не характерне подолання негативних переживань за рахунок цілеспрямованого стримування емоцій, мінімізації їх впливу на сприйняття ситуації і вибір стратегії поведінки. Для посадових осіб місцевого самоврядування важливим є подолання негативних переживань за рахунок суб'єктивного зниження значущості проблемної ситуації та аналізу рівня її емоційної залученості, а також вираженим є синтез інформації, вибір можливих варіантів вирішення критичних ситуацій та уникнення ризику.

Список використаних джерел

1. Волошок О. В. Психологічні прийоми зниження тривоги особистості у стресовій ситуації. Особистість в екстремальних умовах: матеріали IX Всеукраїнської науково-практичної конференції (Львів, 2019 р.). Львів, 2019. С. 10-13.

2. Клюс П.П., Палюх В.Г. Тактична і психологічна підготовка особового складу пожежної охорони. Харків: Основа, 2012. 228 с.

3. Корольчук М.С, Крайнюк В.М. Соціально-психологічне забезпечення діяльності в звичайних та екстремальних умовах. Київ: Ніка-центр, 2016. 580 с.

4. Крайнюк В.М. Психологія стресостійкості особистості: монографія. Київ: Ніка-центр, 2017. 432 с.

5. Яковенко С. І. Соціально-психологічна допомога при надзвичайних ситуаціях та критичних інцидентах: монографія. /  за ред. С. І. Яковенка, В.І. Лисенка. Київ. 2014.  206 с.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота