СПОСОБИ ПРИХОВАННЯ КОНТРАБАНДІ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ ЧИ ПРЕКУРСОРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СПОСОБИ ПРИХОВАННЯ КОНТРАБАНДІ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ ЧИ ПРЕКУРСОРІВ

27.06.2014 00:51

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Горбаченко Павло Анатолійович, здобувач Національної академії Служби безпеки України


В переважній більшості випадків незаконне переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів через митний кордон здійснюється шляхом приховування згаданих засобів та речовин, їх аналогів чи прекурсорів від митного контролю.

Сьогодні для переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів контрабандистами використовуються усі види транспорту (автомобільний, залізничний, водний, повітряний). Як свідчить практика найчастіше для незаконного переміщення згаданих засобів та речовин використовується залізничний та автомобільний транспорт. 

Наприклад, 19.03.2012 р. під час здійснення митного контролю автомобіля “Ауді 100”, що переміщувався з України до Республіки Молдова, у міжнародному пункті пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення “Кучурган - Первомайськ” Південної митниці, в салоні автомобіля, у порожнині піднятого підлокітника, розташованого посередині заднього сидіння, виявлено поліетиленовий пакет з порошкоподібною речовиною світло-коричневого кольору з гострим запахом. Відповідно до висновку експертизи зазначена речовина, загальною вагою 539,28 г, містить у своєму складі психотропну речовину – амфетамін. За даним фактом Південною митницею було порушено кримінальну справу [1, с. 24].

Результати узагальнення кримінальних справ за статтею 305 КК України свідчать, що злочинці використовують такі способи переміщення предмета контрабанди з приховуванням від митного контролю: з приховуванням в службовому купе провідників пасажирського потягу (4%); з приховуванням в пасажирському купе потягу (20%); в технологічних місцях пасажирського потягу (6%); з приховуванням на собі або в особистих речах під час слідування пасажирським потягом (27%); в туалеті пасажирського потягу (3%); в легковому автотранспорті (6%); в пасажирському автотранспорті (3%); з приховуванням в особистих речах під час слідування автотранспортом (18%); з приховуванням на собі або в особистих речах при пішому перетинанні кордону (5%); в організмі людини чи тварини (1%); в міжнародних поштових відправленнях (2%); інше (5%). Використовувалися також способи переміщення предмета контрабанди поза митним контролем: в легковому автотранспорті (6%); на собі або в особистих речах при пішому перетинанні кордону (55%) [2, с. 8-9].

Залежно від способу незаконного переміщення наркотичних засобів та психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів контрабандистом обирається відповідно і спосіб приховання згаданих засобів та речовин. Так, при спробі перетину митного кордону України:

– автомобільним та залізничним транспортом: зловмисники у переважній більшості випадків приховують предмет контрабанди у багажі, особистих речах, конструкціях та деталях транспортного засобу чи вагону, а також у спеціально обладнаних тайниках. Використовуючи особливості конструкції транспортних засобів та пасажирських вагонів контрабандисти облаштовують тайники та приховують наркотики у бензобаку, радіаторі, внутрішній частині бамперу, повітряному та масляному фільтрах, просторі під акумулятором, між двигуном та його захистом, багажному відділені, запасному колесі, внутрішній частині багажного відділення, сидіннях та спинках крісел, оббивці дверей та стелі, корпусі котушки ременів безпеки, системах вентиляції (як автомобілів, так і вагонів), в плафонах електричного освітлення, верхньому люку тамбура, електропульті купе провідника, рундуках, акумуляторному відділенні, господарських відділеннях в коридорі вагону та тамбурах, в міжстельовому просторі туалеті, вентиляційному люку, на третіх полицях, в кабінці машиніста, вагоні-ресторані, міжвагонних переходах тощо;

– повітряним транспортом: так само контрабандисти використовують спосіб приховання предмету контрабанди у багажі, особистих речах, в одязі. Також, достатньо часто використовується спосіб приховання всередині тіла контрабандиста, шляхом ковтання латексних або резинових виробів, у яких герметично запаковані наркотичні засоби або психотропні речовини, а також шляхом приховання зазначених виробів у порожнинах тіла. Підготовка тайників у повітряних суднах є достатньо проблематичним для контрабандистів, адже доступ до них без відома власника, адміністрації аеропорту чи аеродрому є практично неможливим. У той же час, представники великого організованого наркобізнесу мають змогу переміщувати предмет контрабанди власними повітряними суднами;

– морським транспортом: майже уся контрабанда наркотичних засобів, що переміщується морськими суднами, приховується у вантажних контейнерах, переміщуваних партіях товарів тощо;

– пішки: предмет контрабанди приховується у особистих речах та в одязі контрабандиста.

Актуальною дотепер залишається загроза використання поштових та експрес-відправлень в цілях контрабанди наркотичних засобів та психотропних речовин. Зокрема, 06.02.2012 р. в зоні митного контролю митного поста “Київ – спеціалізований” Київської регіональної митниці, під час проведення митного огляду міжнародного поштового відправлення (EMS), що надійшло з Коста-Ріки в Україну в трьох банках з під дитячого харчування виявлено кокаїн загальною масою 1  113,81 г. За фактом контрабанди в Україну наркотичного засобу 09.02.2012 р. Київською регіональною митницею порушено кримінальну справу та спільно з УСБУ у Дніпропетровській області проведено “контрольовану поставку”, в результаті якої затримано одну особу [1, с. 23].

Як свідчить практика, наркокур’єри постійно вдосконалюють незаконні способи переміщення наркотиків, використовуючи поряд з перевіреними методами приховування нові види тайників.

Так, на початку 2010 року у Південноафриканській Республіці виявлено 5 кг героїну пакистанського походження, у який були просочені волокна, вплетені у ковдри. Подібний спосіб приховування мав місце в аеропорту м. Загреб (Хорватія), де митниками було вилучено 6 кг кокаїну, просоченого у сорочки [3].

Неабияку винахідливість проявила громадянка Таджикистану під час спроби незаконно перемістити через аеропорт м. Душанбе партію героїну загальною вагою 1,7 кг. Наркотичні засоби перевозились у вигляді абрикосових кісточок. Лише у ході хімічного дослідження вдалося з’ясувати, що їх шкарлупки виготовлені із суміші героїну та невеликої кількості цукру. При цьому, всередині кожної шкарлупки знаходилось справжнє ядро абрикосової кісточки [4]. 

Не менш цікавим є спосіб контрабанди наркотиків, який було викрито співробітниками МВС Республіки Білорусь. Героїн загальною вагою біля 28 кг перевозився з Росії у легковому автомобілі під виглядом овочів, а саме у 187 упаковках округлої форми із наклеєним лушпинням цибулі [4].

Зазначене вище лише підтверджує той факт, що сьогодні контрабандисти намагаються знайти нові шляхи та вдосконалюють раніше апробовані маршрути, способи і методи переміщення наркотиків. Вивчення та аналіз способів контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, у тому числі нових нетипових способів приховання цих засобів та речовин, є необхідною передумовою для ведення ефективної боротьби з цим суспільно небезпечним діянням.




Література:

1. Щодо результатів роботи Державної митної служби України в напрямку протидії незаконному переміщенню наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів за І півріччя 2012 року / Інформаційний дайджест Антитерористичного центру при Службі безпеки України № 11, 2012, с. 15-26. 

2. Полях А.М. Криміналістична характеристика та основи розслідування контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 “Криміналістика процес та криміналістика; судова експертиза” / А.М. Полях. – Х., 2009. – 20 с.

3. Лист Департаменту боротьби з контрабандою та порушенням митних правил ДМС України від 20.09.2010 р. № 20/06043-ЕП.

4. Лист Департаменту боротьби з контрабандою та порушенням митних правил ДМС України від 28.10.2010 р. № 20/06984-ЕП.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота