ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ РЕКРЕАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПОЛТАВСЬКОГО РЕГІОНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ РЕКРЕАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПОЛТАВСЬКОГО РЕГІОНУ

17.11.2015 20:31

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Баландіна Ірина Сергіївна, кандидат економічних наук, доцент Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова; Білоус Катерина Миколаївна, студентка, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова


Сьогодні однією з найважливіших проблем соціально-економічного розвитку Полтавського регіону та України в цілому є забезпечення сталого економічного зростання та підвищення на цій основі рівня життя населення. Вирішення цієї проблеми залежить від багатьох факторів. У цьому відношенні важливу роль відіграє сфера туризму та рекреації, яка впливає на функціонування ключових секторів економіки: транспорт, зв'язок, торгівлю, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів. Розвиток рекреаційно-туристичного комплексу забезпечує створення додаткових робочих місць, поліпшення інвестиційного клімату, активізацію підприємницької діяльності. Нажаль, сьогоднішня економічна і політична ситуація в Україні не сприяє розвитку туристської індустрії за рахунок іноземних туристів, тому саме зараз потрібно розробляти такий туристський продукт, що буде цікавим і для українців і для іноземних туристів.

Полтавщина належить до областей, забезпечених природними ресурсами вище середніх показників по Україні. Полтавський регіон один з найбільш багатих в Україні за природно-ресурсним потенціалом, достатньо різноманітні та багаті водні джерела. По території області протікає 146 річок загальною довжиною 5101 км. Річки області належать басейну Дніпра: ліві притоки — Сула, Псел, Ворскла, Оріль. На півдні та південному заході область омивають води Кременчуцького та Дніпродзержинського водосховищ. Основою курортних ресурсів області є близько 20 джерел мінеральних вод у Миргородському, Великобагачанському, Новосанжарському, Кременчуцькому, Хорольському районах. 

Природно-заповідний фонд Полтавської області налічує 370 територій та об'єктів загальною площею 133134,385 га, що складає 4,63 % від загальної площі області: 2 національні природні парки, 20 заказників, 1 дендрологічний парк, 1 ботанічний сад, 1 ботанічна пам’ятка природи, 4 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва [1].

Полтавська область – привабливий туристсько-рекреаційний регіон, розташована на перхресті економічно важливих, історично обумовлених шляхів шляхів. Вдале географічне положення, транспортне сполучення, багатий природно-ресурсний потенціал та соціально-економічний стан Полтавського регіону створює необхідні передумови для розвитку туристичного сектору. Полтавщина має всі умови для розвитку туристичного сектору: природні, історико-культурні, людські та матеріальні. 

Майже всі райони області є перспективними для розвитку різних типів туризму: оздоровчий (санаторії, профілакторії, турбази), кваліфікований, з активним способом пересування (кінний, водний, велосипедний, гірськолижний), культурно-пізнавальний та культурно-етнографічний, релігійний, паломницький [2]. 

Перспективним є культурно-пізнавальний туризм, активно використовуються етнографічні маршрути (Опішне, Миргород, Пирятин, Решетилівка) з використанням народних промислів та ремесел, їх збереження та відновлення, організація майстер-класів. Разом з тим, ще недостатньо розроблено та використовується фестивальний турпродукт. Значний потенціал розвитку екотуризму (загальноознайомчі екскурсії з природою даного регіону, де залишились рідкісні та цікаві види фауни, ландшафтні парки, заповідні території). Сприяє розвитку туризму робота з вивчення та використання козацької спадщини, відтворення народних свят, вечорниць, тощо. Також з їх використанням розроблено маршрути вихідного дня, що пропонуються жителям області, столиці та великих індустріальних центрів (Дніпропетровськ, Харків).

Особливої популярності набуває сьогодні екологічний (зелений) туризм - специфічна форма відпочинку в селі з використанням природного, матеріального та культурного потенціалу місцевості, пов’язаного з використанням селянського або фермерського господарства, коли проживання, харчування та обслуговування туристів забезпечується у агро-оселях. Розроблено 10 маршрутів зеленого туризму в області. Саме в цьому напрямі туризму можна відзначити Великобагачанський, Диканський, Миргородський, Пирятинський, Полтавський райони.

За даними дослідження, проведеного обласним Центром туристичної інформації серед туристів, які відпочивають в області, градація пріоритетів вибору Полтавського регіону розподілилась так: 1) екологічно чиста, самобутня природа, загальне оздоровлення, традиційна та домашня кухня; 2) розширення світогляду, пізнання культури та історії; 3) лікування; 4) маршрути з активним способом пересування (кінні прогулянки, байдарки, веломаршрути); 5) зручне сполучення та невисокі ціни [3]..

Турпродукт з національним колоритом сприятиме розвитку в’їзного туризму, дасть можливість збільшити приток туристів до Полтавського регіону. Складовими етнографічного туру є: знайомство з народними ремеслами, традиціями, звичаями, особливостями побуту. Основна категорія потенційних клієнтів: міське населення не лише м. Полтави, а в першу чергу з інших областей-сусідів, жителі міст-мегаполісів, для яких подібний відпочинок є практично екзотикою. 




Література:

1. Геграфічне розташування та кліматичні особливості області http://www.eco-poltava.gov.ua/stan.htm 

2. Логвиненко О.С. Тенденции и перспективы развития рекреационных систем малых городов Полтавщины на основе закономерностей современного туризма  //  Полтава: архітектура, історія, мистецтво. Матеріали III наукової конференції "Вайнгортівські читання", грудень 2009 р. – Полтава. 2009. С.-47. [Електронний ресурс] –- Режим доступу: http://histpol.pl.ua/ru/biblioteka/ukazatel-po-avtoram/avtory-l/logvinenko-olga-sergeevna?id=8111

3. Головне управління статистики у Полтавській області. До всесвітнього дня туризму: прес-реліз [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.poltavastat.gov.ua.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота