ДІЛОВА АКТИВНІСТЬ ЯК БАГАТОАСПЕКТНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДІЛОВА АКТИВНІСТЬ ЯК БАГАТОАСПЕКТНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

26.04.2017 22:22

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Буздиган Марія Олександрівна, аспірантка Одеського національного економічного університету


Термін «ділова активність» увійшов до сучасної вітчизняної наукової школи лише нещодавно, у 90-ті рр. ХХ ст., з розвитком ринкової економіки, підприємництва й виникненням таких понять, як діловий ризик і діловий крах, запобігання якого вимагало активних дій від підприємців[2, c.21]. Щодо визначення сутності цього поняття присвячено величезне різноманіття наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів. 

Для правильного розуміння поняття «ділова активність», спочатку необхідно акцентувати увагу на сутності двох окремих понять – «діло» та «активність». Термін «діло», з економічної точки зору, можна розглядати як процес, пов’язаний із виробництвом і реалізацією продукції, наданням послуг, здійсненням робіт. Звідси термін «діяльність» можна охарактеризувати, як основа існування будь-якого суб’єкта господарювання [4, c.80]. А от поняття «активність» в економічних словниках та енциклопедіях трактується як невід’ємна частина діяльності, посилена діяльність, діяльний стан [3, c.35]. Вона не може існувати поза діяльністю і є формою її прояву.

Отже, ділова активність – це комплексна різностороння, багатоаспектна характеристика підприємства,яка визначає позицію суб’єкта господарювання та його місце на ринку. Тобто, проаналізувавши ділову активність будь-якого підприємства, можна дійти до висновку, наскільки ефективно воно функціонує та розвивається. 

Для більшого розуміння багатоаспектності терміну «ділова активність» вчені Антипенко Є.Ю., Ногіна С.М. розглядали її в трьох аспектах: фінансовому, виробничому і комерційному.[1, c.78] Але, на мою думку, ці аспекти характеризують її недостатньо розширено. Підприємство для свого успішного функціонування потребує інвестиційних ресурсів, для здійснення діяльності, що втілюється в інвестиційному аспекті, дієвого менеджменту, що втілюється в управлінському аспекті, можливості задовольняти потреби споживачів, що втілюється в виробничому аспекті, грамотного використання фінансових ресурсів для досягнення позитивного результату діяльності, що втілюється в фінансовому аспекті, дослідження ринків для збуту продукції, що втілюється в маркетинговому аспекті та швидкості реагування на зміну попиту, що втілюється в інноваційному аспекті. 

Ділова активність підприємства може бути забезпечена завдяки єдності таких ознак діяльності, як: результативність та ефективність певних видів діяльності підприємства, прийнятих рішень; забезпечення економічного зростання вартості підприємства з мінімальними втратами та ризиком; розвиток підприємства на основі ефективного використання ресурсного потенціалу; гармонізація інтересів різних груп учасників економічних відносин.

З проаналізованого вище, можна зробити висновок, що ділова активність суб’єкта господарювання виступає комплексним показником розвиненості можливостей підприємства. Цей термін вдало використовується при проведені оцінки різноманітних подій, для опису фінансового стану підприємства, при визначенні тривалості операційного, виробничого та фінансових циклів, при здійсненні різних видів діяльності, як характеристика кваліфікованості найманого персоналу, для оцінки дій управлінського апарату, при стратегічному і тактичному плануванні, як показник ролі підприємства на ринку, при формуванні іміджу підприємства та його інвестиційної привабливості, для визначення конкурентоспроможності тощо.

Тобто ділова активність безпосередньо залежить від ефективних дій управлінського апарату, ефективної реалізації конкурентного потенціалу, ступеня використання наявних ресурсів, та порівнюється з нормативними значеннями показників та показниками інших суб’єктів господарювання даного сектору і проявляється у динаміці. 

Ділова активність підприємств приводить в дію соціальний, фінансовий та економічний розвиток в країні, завдяки тому, що є основою досягнення стійкої підприємницької діяльності, її конкурентоспроможності та стабільного економічного росту. Бажання досягти лідерства в бізнесі,на ринку, території чи в країні, висока конкурентна боротьба, ймовірність банкрутства при нестабільних економічних ситуаціях в країні стимулюють ділову активність і створюють основу для процвітання соціально-економічної заможності підприємств. 




Література:

1. Антипенко Є.Ю., Ногіна С.М., Піддубна Ю.С. Аналіз теоретичних аспектів ділової активності підприємства та існуючих підходів до її оцінювання // Міжнародний науково-виробничий журнал «Сталий розвиток економіки» - 2013 – Вип. 3 – с. 76-80

2. Гринькевич О.А. Інформаційно-аналітичне забезпечення управління діловою активністю підприємств / О.А. Гринькевич, Г.І. Кіндрацька // Економічний аналіз. – 2010. – Вип. 6. – С. 215.

3. Райзберг Б.А., Лозовский Л.Ш., Стародубцева Е.Б. Современный экономический словарь. —2-е изд., испр. — М.: ИНФРА-М, 1999. — С. 350.

4. Турило А. М. Теоретико-методичні підходи до визначення поняття "економічна активність підприємства / А. М. Турило, І. С. Вчерашня // Фінанси України. - 2011. - № 10. - С. 79-84

______________________

Науковий керівник: Янковий Олександр Григорович, доктор економічних наук, професор, Одеський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота