СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА В УКРАЇНІ

27.04.2017 10:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Бала Володимир Володимирович, кандидат економічних наук, Кременчуцький національний університет ім. М. Остроградського; Ільченко Анастасія Сергіївна, студентка, Кременчуцький національний університет ім. М. Остроградського; Сущенко Єлизавета Ігорівна, студентка, Кременчуцький національний університет ім. М. Остроградського


Питання розвитку інноваційного середовища є одним із найактуальніших на сучасному етапі розвитку економіки країни, оскільки інноваційна діяльність охоплює науково-технічні розробки, технологічну і конструкторську підготовку виробництва, та загалом є провідним напрямком діяльності усіх підприємств, а як результат служить вихідною базою для обґрунтування конкретних шляхів удосконалення і розвитку інноваційного середовища як країни, так і окремих суб’єктів господарювання. 

Проблемам інноваційного розвитку присвячено праці таких вітчизняних і зарубіжних фахівців: А.С. Гальчинського, А.П. Гречан, А.В. Гриньова, М.П. Денисенка та інших [1].

Стан інноваційного розвитку країни характеризує подальший розвиток усього народного господарства та рівня економічного розвитку в цілому (табл.1).

Таблиця 1 - Впровадження інновацій на промислових підприємствах протягом 2010-2016 років [2]





Із таблиці 1 можна побачити, що в останні роки кількість підприємств, які впроваджували інновації то зменшується, то збільшується. Разом з цим скорочується кількість нових видів техніки, технологічних процесів, що впроваджувалися підприємствами. Тому основою стратегічного курсу України має стати реалізація державної політики, спрямованої на запровадження нових інноваційних процесів та зростання економіки. Технічне переозброєння вимагатиме залучення капіталовкладень, розміри яких визначаються змістом і масштабом інноваційних проектів [3].





Обсяг таких інвестицій для реального сектора економіки оцінюється експертами приблизно в 40–60 млрд. грн. Більша частина їх може бути забезпечена внутрішніми джерелами фінансування, якими є самофінансування підприємств, заощадження населення, кошти бюджету. Розглянемо стан інвестиційного середовища країни, який безпосередньо пов'язаний із інноваційною діяльністю (табл.2).





Таблиця 2 - Капітальні інвестиції за джерелами фінансування за 2010-2016 роки [2]










Результатами аналізу табл.2 є тенденція збільшення інвестицій за період 2012–2015 роки в Україні за всіма видами підприємницької діяльності. Хоч збільшення інвестицій і відбувається, проте спостерігається неефективний розвиток та діяльність підприємництва. Необхідно раціонально розподіляти інвестиції, складати точний план, вести моніторинг та контроль, а також збільшувати вкладення інвесторів, шляхом виведення підприємства на високий рівень конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості [4].





Для створення умов інноваційного розвитку потрібно переорієнтувати увагу з розподілу дефіцитних ресурсів на максимальну мобілізацію підприємницького ресурсу національної економіки з тим, щоб якнайшвидше перетворити його на головний рушій інноваційних процесів в Україні. Завданням держави в цьому напрямі має бути зацікавлення суб’єктів господарювання рухатися шляхом інноваційного розвитку і створення для цього належних умов та інфраструктури. Ефективна стратегія інноваційного розвитку як підприємств, так і країни, повинна бути спрямована на усунення слабких сторін, які перешкоджають успішній діяльності та заважають використовувати наявний потенціал. З боку держави, зовнішнього середовища, необхідно комплексно реформувати політичну, економічну та соціальну сфери задля забезпечення ефективності функціонування підприємств; а суб’єктам господарювання, у свою чергу, необхідно визначати внутрішні слабкі сторони та вчасно їх усувати. Після загальних та комплексних змін, утвориться необхідне середовище для ефективного розвитку інноваційного потенціалу України.





Література:





1. Гриньов А.В. Інноваційний розвиток промислових підприємств: концепція, методологія, стратегічне управління: Монографія. – Харків: ІНЖЕК, 2003. – 308





2. Державна служба статистики України. [Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/





3. Оцінка інноваційної активності підприємства в системі стратегічного управління/Тарасенко О.І., Королько О.М., Белявська. – Актуальні проблеми економіки №9(99), 2009.  





4. Бала В.В. Привабливість підприємств України для іноземних інвесторів/Бала В.В., Маслак О.І., Перерва П.Г. –  Вісник ХПІ. -  2006, №2 (1), с. 141-143.








Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота