АУТСОРСИНГ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ, ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АУТСОРСИНГ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ, ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ

31.05.2017 22:56

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Грібініченко Олена Павлівна, студентка ФММ, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Лободзинська Тетяна Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Сьогодні у середовищі посиленої конкуренції компанії стали прагнути до більшої гнучкості, зниження ризиків та підвищення ефективності використання власних ресурсів. Тому підприємства намагаються скористатися перевагами аутсорсингу різних бізнес-процесів, зокрема й ведення бухгалтерського обліку.  Станом на 2015 р. близько 20% підприємств світу, що брали участь у дослідженні,  користувалися послугами аутсорсингу бухгалтерського обліку [1]. У США, за результатами дослідження, проведеного асоціацією менеджменту країни ще в 1997 році, кількість американських компаній, які використовували аутсорсинг бухгалтерського обліку, на той момент досягла 80%. А в більшості європейських країн сьогодні в кожній третій фірмі така штатна одиниця, як бухгалтер, - швидше виняток [6].

Бухгалтерський аутсорсинг – це спосіб забезпечення діяльності підприємства з передачею функції бухгалтерського обліку спеціалізованій компанії на договірній основі. Він включає послуги з відновлення та ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової звітності, оптимізації податкових платежів та інших відрахувань. Тобто аутсорсинг бухгалтерського обліку – це комплексне бухгалтерське забезпечення компанії спеціалістами профільної сторонньої організації [3]. 

Делегуючи функцію бухгалтерського обліку, компанія отримує значні вигоди. До переваг аутсорсингу даного бізнес-процесу належать:

• забезпечення неупередженості та об'єктивності обліку;

• можливість залучати до роботи компетентних фахівців, що постійно проходять перекваліфікацію (за кошти компанії, що надає послуги з аутсорсингу, а не компанії-клієнта);

• економія часу та коштів за рахунок усунення їх витрат на утримання внутрішньофірмового штату бухгалтерського відділу;

• відсутність ризику переривання в роботі бухгалтера через відпустку, хворобу, звільнення, вихід на пенсію [2].

Однак незважаючи на значні переваги аутсорсингу бухгалтерського обліку, існують також певні ризики, пов’язані з таким рішенням компанії:

• ризик витоку інформації. Саме тому багато керівників організацій з недовірою ставляться до постачальників аутсорсингових послуг. При здійсненні вибору компанії слід ретельніше аналізувати доступні пропозиції, особливо звертати увагу на її репутацію, досвід роботи на ринку;

• ризик припинення роботи постачальника послуг. У такому випадку компанії потрібно буде знайти нового партнера й швидко налагодити з ним процес співпраці, а можливо, знову здійснювати бухгалтерський облік самостійно [5];

• відсутність оперативності. При передачі «на сторону» всього циклу бухгалтерського документообігу є ризик втратити оперативність фінансової інформації. У цьому випадку фірмі краще мати в штаті співробітника, який буде відповідати саме за оперативний фінансовий облік, наприклад, відслідковувати залишки за розрахунковими рахунками, взаєморозрахунки з контрагентами;

• формальне виконання обов'язків. Звіти, підготовлені аутсорсером, - лише формальне виконання зобов'язань перед податковою інспекцією, у той час як передусім перед бухгалтерським обліком ставляться інші завдання. Так, у поточному режимі бухгалтер повинен перевіряти законність господарських операцій, здійснювати контроль за рухом майна і виконанням зобов'язань. Аутсорсингові компанії не завжди це виконують ці завдання належним чином [4].

Однак експерти стверджують, що при правильному формуванні та оформленні договору про співробітництво з аутсорсинговою компанією, що надає бухгалтерські послуги, дані ризики можуть бути нівельовані, й отже, компанія зможе отримувати лише вигоди від делегації бухгалтерського обліку сторонній організації.

У європейських країнах підприємства вже давно зрозуміли, що бухгалтерський аутсорсинг дає можливість значно оптимізувати витрати бізнесу, зробити його більш мобільним і прибутковим. Законодавством України передбачено право компаній «передати на договірних засадах ведення бухгалтерського обліку спеціалізованій організації або бухгалтерові-фахівцеві». Проте українські компанії поки надають перевагу штатним бухгалтерам [3]. Наразі в Україні основними споживачами послуг бухгалтерського аутсорсингу є малі або новостворені підприємства. За даними експертів, їх кількість становить близько 40% (враховуючи послуги приватних бухгалтерів). Підприємств великого бізнесу, які вдаються до послуг бухгалтерських фірм, близько 5% [6]. Кризові прояви в економіці України стимулюють компанії до пошуку більш ефективних рішень в організації своєї діяльності. Тому атусорсинг неприбуткових бізнес-процесів, у тому числі бухгалтерського обліку, стає перспективним та актуальним для українських підприємств.

Таким чином, застосування бухгалтерського аутсорсингу в організації сприяє підвищенню основних показників діяльності фірми, значно знижує ризик спотворення звітності, а також дозволяє зосередити увагу на головних функціях підприємства. Аутсорсинг бухгалтерського обліку є перспективним напрямом для підприємств, які прагнуть досягнути максимальної ефективності, в умовах загострення конкурентної боротьби. 

Література:

1. Have you ever outsourced a back-office process in your finance and accounting department? [Електронний ресурс] // The Statistics Portal Statista. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://www.statista.com/statistics/461157/outsourcing-finance-accounting/.

2. Гуральская С. Преимущества бухгалтерского аутсорсинга [Електронний ресурс] / Светлана Гуральская. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: http://rosco.su/press/preimushchestva_bukhgalterskogo_autsorsinga/.

3. Кто лучше, бухгалтер или аудиторская компания для аутсорсинга бухгалтерии? [Електронний ресурс] // АБА бухгалтерский аутсорсинг. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: http://www.buhuslugi.com.ua/ru/informatsiya/obshchaya-informatsiya/bukhgalter-ili-auditorskaya-organizatsiya.html.

4. Миргазизов В. Подводные камни аутсорсинга Источник: http://www.buhgalteria.ru/article/5215 © Бухгалтерия.ру [Електронний ресурс] / В. Миргазизов // Бухгалтерия.ru. – 2008. – Режим доступу до ресурсу: http://www.buhgalteria.ru/article/5215.

5. Трунина В. Ф., Стародубцева В. А. Преимущества и недостатки бухгалтерского аутсорсинга в России // Молодой ученый. — 2013. — №1. — С. 192-194

6. Щербаченко В. Отдам бухгалтерию в хорошие руки или Бухгалтерский аутсорсинг: украинский опыт [Електронний ресурс] / Валентина Щербаченко // UBR. – 2012. – Режим доступу до ресурсу: http://ubr.ua/business-practice/own-business/otdam-buhgalteriu-v-horoshie-ruki-ili-buhgalterskii-autsorsing-ukrainskii-opyt-155611.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота