УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

23.06.2017 17:41

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Поліщук Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, Європейський університет, м. Київ


Іпотечне кредитування сільського господарства супроводжується ризиками, які пов’язані мінливими сезонними погодними умовами та постійно змінним законодавством, тому постають актуальними питання контролю та управління ризиками іпотечного кредитування сільського господарства.

Іпотечному кредитуванню притаманні ризики, які особливо загострились у нестабільних економічних та політичних умовах в Україні. Нестабільні умови іпотечного ринку, який залежить більш від зовнішніх факторів, ускладнюють пристосування банків до ринку іпотечного кредитування, тому особливо актуальним стає мінімізація ризиків іпотечного кредитування [1, С. 123].

Ризики іпотечного кредитування слід розглядати як економічне явище, пов’язане з подоланням невизначеності, випадковості та конфліктності у ситуації неминучого вибору у ході здійснення іпотечного кредитування, що може призвести до негативних, позитивних або нейтральних відхилень від поставленої мети.

Іпотечному кредитуванню притаманна досить висока ймовірність несприятливого розвитку, а в умовах нестабільної законодавчої бази будь-які, навіть незначні, на перший погляд, ризики стають критичними і загрожують зробити будь-який проект нездійсненним.

Важливим методом в управлінні ризиками іпотечного кредитування є метод лімітування, який полягає у встановленні максимально допустимих розмірів наданих позик, що дозволяє обмежити ризик. Завдяки встановленню лімітів кредитування банкам удається уникнути критичних втрат унаслідок необдуманої концентрації будь-якого виду ризику, а також диверсифікувати кредитний портфель і забезпечити стабільні прибутки. Ліміти можуть установлюватися за видами кредитів, категоріями позичальників або групами взаємопов’язаних позичальників, за кредитами в окремі галузі, географічні території, за найбільш ризиковими напрямами кредитування, такими як надання довгострокових позик, кредитування в іноземній валюті тощо [2]. 

Створення резервів для відшкодування втрат за кредитними операціями банків як метод управління кредитним ризиком полягає в акумуляції частини коштів на спеціальному рахунку для компенсації неповернених кредитів. Одночасно резерви за кредитними операціями підвищують надійність і стабільність банківської системи загалом. 

Таким чином, управління ризиками іпотечного кредитування доцільно здійснювати як в середині фінансової установи, так і ззовні. Аналіз кредитоспроможності позичальника, моніторинг кредитної угоди на всіх стадіях організації та дії кредитного договору є одними із найголовніших методів мінімізації кредитних ризиків. Це дозволить виявити ризик ще на стадії формування кредитної угоди та сформувати методи їх мінімізації. Страхування, сек’юритизація в наш час є одними із основних механізмів мінімізації іпотечних ризиків, що дозволяють знизити їх до мінімуму.

Вирішення проблем, що стримують розвиток іпотечного кредитування сільського господарства, вимагає стандартизації системи страхування іпотечних ризиків, створення державної системи підтримки учасників іпотечного кредитування.




Література:

1. Холодна Ю.Є. Мінімізація ризиків іпотечного кредитування в сучасних умовах / Ю.Є. Холодна // Науковий вісник Херсонського державного університету. Випуск 17. Частина 4. 2016. - С. 122-127.

2. Іпотечне кредитування: проблеми та перспективи розвитку в Україні: інформаційно-аналітичний матеріал / за ред. О. І. Кірєєва. – К. : Центр наукових досліджень НБУ, 2010. – 104 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота