СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

27.09.2017 23:16

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Рудейчук Богдан Васильович, магістр юридичного факультету групи Пм – 601, Приватний вищий навчальний заклад «Буковинський університет», м. Чернівці


Сучасні тенденції, що визначають пріоритети державної політики у сфері охорони здоров’я, обумовлені цілями соціально-економічного розвитку країни, в якості яких проголошено сталість економічного зростання, поліпшення добробуту населення, посилення людського потенціалу, підвищення якості медичних послуг і на фоні цього подолання демографічної кризи [1].

Незважаючи на певний прогрес, результати у сфері охорони здоров’я в Україні залишаються дуже поганими. У середньому українці живуть приблизно на 11 років менше, ніж інші європейці. Порівняно з країнами ЄС, приблизно 80% цих «надмірних смертей» припадають на відносно молодий вік – між 15 та 60 роками життя. Основними вбивцями є неінфекційні захворювання, такі як серцево-судинні недуги та онкологічні захворювання. В останні роки приблизно 85% усіх смертей були викликані серцево-судинними захворюваннями, рак та зовнішніми чинниками, включно з нещасними випадками та отруєннями. Такі кепські результати пов’язані з недостатнім піклуванням населення про своє здоров’я, домінуванням тютюнової та алкогольної залежності, а також – що надзвичайно важливо – з нездатністю наявних медичних закладів ефективно запобігати, виявляти і лікувати хвороби. Проблема полягає не у фізичній доступності медичних послуг. Навпаки, в Україні є вже надмірна кількість лікарень та лікарняних ліжок, приблизно на 40% більше, ніж у середньому в країнах ЄС [2].

Проблема полягає в неефективному розподілі та використанні ресурсів, у десятиліттях недофінансування розвитку галузі та величезній корупції, що наскрізь пронизала галузь. Україна повинна і може краще дбати про здоров’я своїх громадян. Необхідно вжити термінових заходів для недопущення колапсу системи та відбудови інституційного фундаменту як на центральному, так і на регіональному і місцевому рівнях з метою надання громадянам України якісних медичних послуг, яких вони потребують і заслуговують [2].

Зважаючи на велику кількість проблем, що потребують вирішення, необхідно впровадити масштабні реформи, які поєднують термінові втручання з очікуваним покращенням у середньостроковій перспективі. Найголовніше полягає у консолідації всіх ресурсів – державних і приватних, національних та міжнародних – навколо єдиної мети: вивести Україну з теперішнього паралічу системи охорони здоров’я [2].

Таким чином, у зв’язку з розвитком суспільних відносин у сфері охорони здоров’я, система охорони здоров’я України на сучасному етапі потребує нових, ґрунтовних та всебічних досліджень.

Вважаємо, що одним із шляхів подолання цих проблем є створення системи планування відвідувань профільних спеціалістів, багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування з кваліфікованим медичним персоналом та сучасним обладнанням. Тільки в цьому випадку можлива повноцінна консолідація та якісна взаємодія держави, бізнесу та суспільства з питань охорони здоров’я громадян в Україні. 

Література:

1. Новіков В., Никонюк К. Соціальні наслідки Євроінтеграції України: система охорони здоров’я. LIBRARY.FES. 2016. URL: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/ukraine/09542.pdf.

2. Система охорони здоров’я України: час змін. WORLDBANK. 2017. URL: http://www.worldbank.org/uk/news/opinion/2015/04/06/ukraines-health-system-time-for-change.

_______________________________

Науковий керівник: Руснак Л.М., доцент кафедри професійних та спеціальних правових дисциплін кандидат юридичних наук, Приватний вищий навчальний заклад "Буковинський університет" 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота