ЩОДО ЗРОСТАННЯ РОЛІ КРАЇН ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ ТА АЗІЇ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ЗРОСТАННЯ РОЛІ КРАЇН ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ ТА АЗІЇ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

30.11.2017 10:37

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Струк Тарас Васильович, учень 11 класу Української Гімназії №1


У м. Ханчжоу (Китай) 4 та 5 вересня 2016 р. відбувся саміт країн «Великої двадцятки» (G20), де половину учасників представляють країни Латинської Америки та Азії. Саме тому сьогодні є актуальним дослідження зростання ролі країн Латинської Америки та Азії в світовій економіці. 

На сьогоднішній день більшість європейських країн і США досягли апогею свого розвитку і їхній розвиток почав сповільнюватись, а на перший план в економічному зростанні вийшли країни Азії та Латинської Америки. В процесі дослідження ми прийшли до висновку, що їх роль у світовій економіці зростає завдяки цілому ряду об’єктивних причин. 

По-перше, за останні роки економіки цих країн зазнали бурхливого економічного розвитку. Підтвердженням цього є показники темпів зростання ВВП. Для прикладу, у 2016 році темп зростання ВВП Індії становив 6,8%, КНР – 6,7%, Південної Кореї – 2,8 %, Мексики – 2,3 %. Щодо розміру ВВП в абсолютному вимірі, то за цим показником серед світових лідерів КНР (2 місце), Японія (3 місце), Індія (7 місце), Бразилія (9 місце), Південна Корея (12 місце), Мексика (15 місце), Індонезія (17 місце), Саудівська Аравія (19 місце) [1].

По-друге, на сьогодні одним із каталізаторів росту економіки все ще залишається промисловість, тому її активний розвиток і сприяв посиленню ролі цих країн у світовій економіці. У структурі економіки цих країн промисловість займає суттєву частку: КНР – 39,8%, Індонезія – 40,3%, Саудівська Аравія – 42,9%, Південна Корея – 38,6% [1; 2].

В Топ 10 країн світу з виробництва найновітнішого військового обладнання входять Індія, Туреччина, Росія, Китай.

По-третє, у господарстві цих країн важливу роль відіграє виробництво високотехнологічних товарів і новітньої військової техніки, а міжнародний ринок цих товарів в останні роки розвивається набагато динамічніше, ніж ринки інших промислових товарів. 

По-четверте, в більшості цих країн добре розвинений IT-ринок, а також ТНК розміщують свої штаб-квартири в містах цих країн. Світові лідери у цій галузі – Індія, Китай, Індонезія, Бразилія.

По-п’яте, суттєвою перевагою цих країн в боротьбі за панування над світовою економікою є ріст населення. Для прикладу, чисельність потенційної робочої сили в Китаї до 2025 року буде складати  922 млн. людей у віці 15-64 років, що складатиме 22 відсотки від усього світу [3, с. 232].

По-шосте, дані країни займають велику площу і  володіють значними запасами сировинних ресурсів. 

Отже, на нашу думку, з кожним днем країни Азії і Латинської Америки розвиваються все стрімкіше і стрімкіше і в майбутньому цілком реально, що вони зможуть перегнати країни Європи і США. Можна також стверджувати, що вже сьогодні вони мають суттєвий вплив на розвиток світової економіки.

Література:

1. The World Factbook [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/docs/guidetowfbook.html.

2. What Countries Attract More Foreign Investments? [Електронний ресурс]. – Режим доступу: howmuch.net/articles/foreign-direct-investment-map.

3. Голслах Й. Сила раю. Як Європа може бути попереду в азійському сторіччі / переклад з англійської Петра Таращука. — К: Темпора, 2016. – 354 с.

4. Спенс М. Нова конвергенція – Київ: Темпора, 2017. – 352 с. 

________________________

Науковий керівник: Струк Наталія Петрівна, кандидат економічних наук, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота