ПОНЯТТЯ ТА ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ ТА ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

18.12.2017 17:24

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Паламарчук Світлана Теодозіївна, студент 2-го курсу освітнього рівня «Магістр» спеціальність «облік і оподаткування» Львівського торговельно-економічного університету


У фінансово-господарській діяльності підприємства постійно виникає потреба в проведенні розрахунків зі своїми контрагентами. Відвантажуючи товари, виготовлену продукцію - підприємство, найчастіше, не отримує оплату одразу, тобто відбувається кредитування покупця. Таким чином, протягом періоду від моменту відвантаження продукції до моменту надходження платежу засоби підприємства знаходяться у вигляді дебіторської заборгованості. 

За економічним змістом розрахунки поділяються на дві основні групи: за товарними операціями (розрахунки між підприємствами і господарськими організаціями за реалізовану продукцію, виконані роботи і придбанні товари та послуги); за нетоварними операціями (платежі до бюджету, тобто різні податки які сплачуються до бюджету, сплата страхових платежів, отримання бюджетних асигнувань, розрахунки за претензіями, недостачами і розкраданнях, тощо).

Підприємство також може надавати позики працівникам, отримувати аванси, переплачувати (понад установлені нарахування) кошти в бюджет і фонди. У такому випадку виникає дебіторська заборгованість за розрахунками [29, 375].

З юридичної точки зору дебіторська заборгованість розглядається як власний капітал підприємства, але не завжди. Це відбувається тоді, коли вона повертається до підприємства від дебіторів, ця сума повернених коштів може включатися до власного капіталу, а може і використовуватися для погашення кредиторської заборгованості перед своїми постачальниками [15, 659].

Методологію формування інформації про дебіторську заборгованість визначає П(С)БО 10 “Дебіторська заборгованість”, що затверджено наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 року № 237. [35]

Норми цього положення застосовують всі підприємства будь-якої форми власності, крім бюджетних установ. При неправильному виконанні нормативно-правових та законодавчих актів може стати причиною неправильного формування фінансового звіту, що може вплинути на фінансовий результат діяльності підприємства. 

Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Дебітори - юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Величина дебіторської заборгованості визначається багатьма факторами, які можна поділити на зовнішні та внутрішні.

Зовнішніми можуть бути: економічний стан країни (спад виробництва, економічна криза); стан розрахунків (криза несплати); інфляція та її рівень (дебітори не поспішають віддавати борг, чим пізніше тим менша еквівалентна вартість товару ); вид продукції (сезонна, не сезонна); грошово-кредитна політика НБУ (нестача готівки); ємкість ринку і ступінь його насиченості (можливі проблеми із реалізацією того чи іншого виду продукції).

Внутрішні фактори: види розрахунків (певні розрахунки, які гарантують оплату, можуть зменшити суму дебіторської заборгованості); стан контролю за дебіторською заборгованістю (повинен здійснюватися контроль за дебіторською заборгованістю, щоб не призвело до погіршення стану підприємства); кредитна політика підприємства (неправильний або не точний підхід до покупця (ненадання знижок, більшого відтермінування оплати) або не правильна організація дебіторської заборгованості може призвести до різкого її зростання); інші фактори.

З точки зору фінансової звітності дебіторська заборгованість може бути розподілена на фінансову та нефінансову. 

З метою контролю та підтвердження суми дебіторської заборгованості проводиться інвентаризація розрахунків. При такій інвентаризації всім дебіторам повинні передавати виписки про їх заборгованість. Дебітори зобов’язані протягом десяти днів з дня отримання виписки підтвердити або заперечити про суму боргу. Якщо до кінця звітного періоду розбіжності не усунені, тоді кожна сторона відображає в своєму балансі суму заборгованості, що випливає із записів в бухгалтерському обліку і визнається нею правильною. 

Література:

1. Загородній А.Г. Фінансово-економічний словник / А.Г. Загородній, Г.Л. Вознюк. - К.: Знання, 2007. - 1072 с.

2. Гудзь Н.В. Бухгалтерський облік. 2-е вид., перероб. і доп. Текст Навч. посіб. / Н.В. Гудзь, П.Н. Дненчук, Р.В. Романів. К.: «Центр учбової літератури», 2016. – 424 с.

3. Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» [Електронний ресурс]: Наказ Міністерства фінансів України N 237 від 08.10.1999. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0725-99.

___________________________

Науковий керівник: Медвідь Любов Гнатівна, кандидат економічних наук, професор, Львівський торговельно-економічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота