МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ

21.12.2017 18:45

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Талалай Єлизавета Ігорівна, студентка, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Підприємство функціонує як відкрита система у складному зовнішньому середовищі, що характеризується нестійкістю та постійною зміною. Щоб успішно функціонувати, воно повинно швидко адаптовуватися до нових умов, вимагає знання законів ринку та пошуків шляхів виживання в міжнародній ринковій економіці, врахувавши чинники невизначеності, нестабільності та нестійкості міжнародного економічного середовища.

Рівень довершеності законодавчої бази, ступінь оподаткування, можливість доступу на світові ринки збуту, інвестиційна привабливість регіону та держави є базовими факторами, що впливають на міжнародну економічну безпеку підприємств.

Автоматизація, комплексна комплектизація, інформатизація, електронізація майже всіх бізнес-процесів — це все характеризує співтовариство нову еру інтелектуальної глобальної економіки. Але сучасне світове економічне зіткнулося зі значними глобальними потребами, що загрожують поступовим зниженням міжнародної екокономічної безпеки підприємств, незважаючи на позитивні характеристики та аспекти, які дозволяють значно підвищити і покращити інтенсивність та ефективність сучасної міжнародної економічної безпеки підприємств, вважаються такі як: економічні проблеми країн, що переходять від командно-адміністративної системи господарювання до ринкової; економічне відставання держав, що розвиваються; наближення продовольчої кризи; значна залежність деяких країн від імпорту традиційних енергоносіїв, радіаційне зараження; низький рівень використання альтернативних енергоносіїв; направлення значних фінансових ресурсів на запобігання війні тощо.

Світова економічна взаємодія країн, яка б виключала б навмисне завдання збитку економічним інтересам якоїсь країни у сучасному розумінні розуміється як міжнародна економічна безпека. Порушення стабільності економічної торгівлі; обмеження доступу деяких країн до стратегічних ресурсів шляхом їх дорожчання, або під впливом політичних факторів; навмисне створення перешкод при обміні новими актуальними технологіями; створення сприятливих умов деякими країнами для так званої «втечі» висококваліфікованих кадрів з інших держав та інші чинники – є дестабілізуючими факторами, які негативно впливають на міжнародну економічну безпеку підприємств, які значно знижують і погіршують рівень міжнародної економічної безпеки.

Поняття “ міжнародна економічна безпека підприємств ” є досить багатогранним, тому науковці, дослідники вважають за правильне, визначати його саме за такими критеріями: виробнича система, захищеність діяльності та інтересів, їхня гармонізація, ефективність раціонального використання ресурсів.

Найбільш головними завданнями підприємств для покращення їхнього рівня конкурентоспроможності прийнято вважати здатність протистояти загрозам, вміння пристосовуватись до змін, оскільки зовнішнє середовище є непостійним і динамічним  до постійного розвитку та вдосконалення.

Щоб зрозуміти на скільки ефективним є підприємство, побачити його результати виконання основних завдань і цілей, потрібно розглянути і оцінити його за наступними критеріями: фінансово-економічна стійкість підприємства; стабільність та безперервність виробничої діяльності підприємства; ефективності й раціональності використання ресурсів підприємства.

Про досягнення високого рівня міжнародної економічної безпеки підприємства можна стверджувати при ефективному та раціональному використанні ресурсів та наявності здатності підприємства до непереривного розвитку. Можна стверджувати про здобуття середнього рівня при досягненні підприємством фінансово-економічної стійкості та формування здатності до адаптації. Рівень міжнародної економічної безпеки є низьким при виявлення стабільності та безперервності виробничої діяльності підприємств при здатності та можливості лише протистояти загрозам.

До базових практичних завдань міжнародної економічної безпеки підприємств відносять:

- забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоздатності технічного потенціалу того чи іншого суб’єкта господарювання;

- забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства;

- досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу;

- якісна правова безпека усіх сторін діяльності підприємства;

- ефективна організація безпеки персоналу підприємства, його капіталу й  майна. А також комерційних інтересів; 

- зменшення  згубного впливу результатів  людської  діяльності на навколишнє середовище.

Порядок  дій ходу планування міжнародної економічної безпеки, що створюється поступово або одночасно:

- створення найважливіших ресурсів (капіталу, персоналу, технологій і обладнання, прав й джерел інформації;

- підсумкове стратегічне прогнозування та організації економічної безпеки за оперативними складовими;

- визначення головних довгострокових цілей і завдань фінансово-господарської діяльності підприємства, прийняття напряму дій та розподіл ресурсів, необхідних для виконання встановлених цілей;

- загально-тактичне планування економічної безпеки за оперативними складовими;

- тактичне планування фінансово-господарською діяльністю підприємства;

- оперативне керування фінансово-господарською діяльністю підприємства;

- створення практичного аналізу рівня економічної безпеки;

- підсумкова оцінка одержаного ступеня економічної безпеки.

Тільки завдяки таким діям можна отримати належний рівень міжнародної економічної безпеки підприємств.[5, с.211] 

Отож, при стабільності та безперервності виробничої діяльності підприємства, фінансово-економічній стійкості підприємства, ефективному та раціональному використанні ресурсів та наявності здатності підприємства до постійного динамічного розвитку можна стверджувати про отримання належного  високого рівня міжнародної економічної безпеки підприємств.

Література:

1.Дацків Р. М. Економічна безпека у глобальному вимірі // Актуальні проблеми економіки. – 2004. № 7. – С. 143.

2. Козаченко Г. В. Економічна безпека підприємства : сутність та механізм забезпечення : [монографія] /  Г. В. Козаченко, В. П. Пономарьов, О. М. Ляшенко. – К. : Лібра, 2003. – 280 с.

3. Кракос Ю. Б. Подход к оценке уровня финансовой составляющей  безопасности предприятия Ю. Б. Кракос, Н. И. Серик /Економіка. Фінанси. Право. – 2006. - № 12. – С. 7. 

4. Кузенко Т. Б. Планування економічної безпеки підприємства в умовах ринкової економіки : автореф. дис. Канд. екон. наук : 08.06.01 / Т. Б. Кузенко.

________________________

Науковий керівник: Руснак Лариса Романівна, кандидат економічних наук, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота