УЧАСТЬ УКРАЇНИ В МІЖНАРОДНИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ДЕРЖАВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УЧАСТЬ УКРАЇНИ В МІЖНАРОДНИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ДЕРЖАВ

29.03.2018 15:40

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Романашенко Ірина Олександрівна, студентка, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка


В наш час міжнародні організації як форма міжнародного співробітництва та багатосторонньої дипломатії відіграють надзвичайно важливу роль. Нині загальна кількість таких організацій наближається до 5 тисяч, з яких понад 400 – міжурядові. Особливого значення набувають такі об’єднання держав, як співдружності та співтовариства. Прикладами таких об’єднань на сьогодні є: Європейський Союз, Співдружність Націй, Співдружність Незалежних Держав. Чинники їх об’єднання можуть бути різними: економічні, політичні, ідеологічні, культурні, релігійні тощо. Правовою основою таких об’єднань можуть виступати міжнародні договори, статути, декларації та інші юридичні акти.

Метою роботи є дослідити участь України в сучасних міжнародних об’єднаннях держав.

Співтовариство (співдружність) – це добровільне, договірне об’єднання держав, засноване на спільних політичних, економічних, ідеологічних, культурних засадах та спрямоване на вирішення певних завдань у різних сферах суспільного життя [1]. 

Ознаками цих об’єднань є:

 спільність історичного розвитку держав-учасниць, що зумовлює їх інтеграцію на спільних політичних, економічних, ідеологічних, культурних засадах;

 створення для спільного вирішення завдань, актуальних для держав-учасниць;

 наявність наддержавних органів, які забезпечують взаємодію держав-учасниць;

 збереження суверенітету державами-учасницями;

 можливість виходи із складу таких об’єднань;

 автономність правової, судової, політичної системи кожної держава-учасниці.

На сьогодні Україна – повноцінний член світової спільноти, чого не можна сказати про не таке вже й далеке минуле. Здобуття Україною державної незалежності поряд з багатьма іншими питаннями висунуло декілька проблем у сфері міжнародних відносин. Такі, як вироблення власної позиції, стилю та навичок у відносинах із зовнішнім світом; новий самостійний тип взаємин з державами колишнього СРСР; включення України в інтеграційні процеси, які розгорнулися серед розвинутих країн Європи. 

Україна приймає активну участь у діяльності 68 міжнародних організацій. У більшості організацій наша держава статусу повноправного члена, у деяких лише спостерігач.

Приєднання до міжнародної організації накладає на державу певні обов’язки, як політичного, так і фінансового характеру. Будучи членом чи спостерігачем при міжнародній організації повинна щорічно сплачувати членські внески. Найчастіше сплата фінансових зобов’язань відбувається у такій валюті, як долар, євро, швейцарський франк, англійський фунт стерлінгів [5]. 

Основні правові норми становлення України як суб’єкта міжнародних відносин закладені в Декларації про державний суверенітет України, де є спеціальний десятий розділ «Міжнародні відносини», в якому зазначено, що «вона як суб’єкт міжнародного права здійснює безпосередні зносини з іншими державами, укладає з ними договори, обмінюється дипломатичними, консульськими, торгівельними представництвами, бере участь у діяльності міжнародних організацій в обсязі, необхідному для забезпечення національних інтересів у політичній, економічній, екологічній, інформаційній, технічній та спортивній сферах. Україна виступає рівноправним учасником міжнародного спілкування, активно сприяє зміцненню загального миру і міжнародної безпеки, бере участь у загальноєвропейському процесі та в європейських структурах»[2].

Нашу державу прийнято до складу престижних міжнародних організацій таких, як Міжнародний валютний фонд, Міжнародний банк реконструкцій та розвитку. Також Україна стала повноправною учасницею Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), підписала документи про співробітництво та партнерство з Європейським союзом (ЗЄС), стала членом міжнародної регіональної інституції Рада Європи (РЄ), стала членом ЮНЕСКО, а також знаходиться на заключних етапах до вступу в Європейський Союз (ЄС) та інші [4].   

Одне з визначних подій в зовнішній політиці є те, що Україна була одна з країн-засновниць Організації Об’єднаних Націй. Для України, яка прагне твердо закріпитися у світових міжнародних організаціях та проводити власний зовнішньополітичний курс, членство в ООН є однією з умов міжнародних гарантів її національної безпеки (ООН залишається чи неєдиною структурою, спроможною у разі необхідності надати Україні конкретну допомогу в справі забезпечення її територіальної цілісності) [3].

Отже, Україна приймає активну участь у діяльності багатьох міжнародних організацій. Пріоритетного значення набуває співробітництво з країнами-членами в межах організацій – багатостороння дипломатія. Україна розширює свої міжнародні контакти, що позитивно впливає на імідж нашої держави.

Література:

1. Петришин О.В. Теорія держави та права : підручник / О.В. Петришин, С.П. Погребняк, В.С. Смородинський та ін.; за ред. О.В. Петришина. – Х. : Право, 2015. – 368 с.

2. Декларації про державний суверенітет України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zakon.rada.gov.ua

3. Діяльність України в ООН [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/publication

4. Участь України у міжнародних організаціях України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:///www.mfa.gov.ua

5. Єдиний державний реєстр міжнародних організацій, членом яких є Україна [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:///www.mfa.gov.ua

___________________

Науковий керівник: Дуюнова Тетяна Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота