СИЛЬНІ ТА СЛАБКІ СТОРОНИ МОДЕЛЕЙ ОЦІНКИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СИЛЬНІ ТА СЛАБКІ СТОРОНИ МОДЕЛЕЙ ОЦІНКИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

30.04.2018 11:25

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Басистюк Катерина Миколаївна, студентка 4 курсу першого освітнього ступеня вищої освіти бакалавр, спеціальності 073 – Менеджмент, Національний університет «Львівська політехніка»


Оцінка ефективності діяльності підприємства є важливою, як для самого підприємства так і для фізичних та юридичних осіб котрі з ним співпрацюють. Одним із основних показників ефективності діяльності є рентабельність. Для оцінки рентабельності підприємства використовується факторний аналіз, а саме модель компанії «Дюпон» у різних варіаціях. Система фінансового аналізу компанії «Дюпон» досліджує здатність підприємства ефективно генерувати прибуток, реінвестувати його, розширювати масштаби своєї діяльності, а також підвищувати рівень привабливості бізнесу для власників (акціонерів).

Основна ідея полягає в тому, щоб представити ключові показники діяльності підприємства у формі факторної моделі з метою виявлення основних причин, що вплинули на зміну того чи іншого показника, визначити темпи економічного зростання компанії, а також виявити ключові напрямки управлінських впливів для підвищення ефективності бізнесу [1].

Аналіз рентабельності діяльності підприємства може здійснюватися за допомогою наступних моделей:

1. Двофакторна модель рентабельності, де оцінюється вплив об’єму від реалізації та собівартості реалізованої продукції [5].

Двофакторна модель є найпростішою і істотно відрізняється від усіх наступних. Дана модель не є достатньо точною. Точність значно зростає, якщо береться до уваги більше трьох факторів. 

2. Трифакторна модель рентабельності власного капіталу, де за формулою компанії «Дюпон» оцінюється вплив трьох чинників: рентабельності реалізації за чистим прибутком, продуктивності (оборотності) активів, коефіцієнта фінансової залежності, що дорівнює відношенню загального капіталу фірми до її власного капіталу. Дана модель є найбільш використовуваною у практичній діяльності, оскільки вона є важливою для інвесторів. 

Основною перевагою цієї моделі є фінансовий леверидж який показує на скільки відсотків зміниться рентабельність капіталу при зміні валового прибутку на 1% за умов різних часток позикового капіталу в пасивах підприємства [2]. Також перевагами даної моделі є те, що вона дозволяє виявити фактори, що визначають ефективність бізнесу, оцінити тенденції змін і ступінь впливу кожного з цих факторів, дати порівняльну оцінку ризиків та результатів від інвестування у компанію [4].

Недоліком даної моделі є те, що вона враховує чистий прибуток для розрахунку показника рентабельності реалізації за чистим прибутком, котрий у компаній, які нещодавно почали працювати, може бути негативним, незважаючи на великий потенціал компанії у майбутньому. Тому інвесторам та кредиторам, при використанні даної моделі, необхідно звернути увагу на те, наскільки довго існує компанія.

3. Трифакторна модель застосовується також для аналізу рентабельності виробничих фондів, де оцінюється вплив: рентабельності продажів, фондомісткості виробництва продукції та оборотності обігових коштів.

Сильною стороною даної моделі є те, що рентабельність виробничих фондів узагальнює всі сторони господарської діяльності підприємства, тим самим найбільш повно виражає ефективність його роботи. У цьому показнику враховується вся сукупність засобів підприємства і відображається ефективність їх використання [3].

4. П’ятифакторна модель рентабельності виробничих фондів, де можна оцінити вплив: фондомісткості виробництва продукції, оборотності обігових коштів, матеріаломісткості виробництва продукції, зарплатомісткості продукції і амортизаційної місткості продукції.

Перевагою моделі є те, що вона має широке охоплення факторів порівняно з іншими наведеними моделями. Її варто застосовувати у випадку, якщо необхідне точне уявлення про те, які саме фактори впливають на слабкі сторони виробничих фондів.

5. П’ятифакторна модель рентабельності власного капіталу (чистих активів), де додатково до трифакторної формули компанії «Дюпон» оцінюється вплив співвідношення прибутку до оподаткування до прибутку від продажів. Перевагою даної моделі є широке охоплення факторів котрі здійснюють вплив на рентабельність власного капіталу. 

Отже, наведені вище моделі є важливим інструментом оцінки рентабельності підприємства, оскільки вони допомагають визначити, який вплив на рентабельність мають певні фактори. Визначивши, які фактори впливають негативно на певний вид рентабельності, підприємство знатиме на що йому необхідно першочергово звернути увагу для підвищення даної рентабельності. Особи, котрі в подальшому хочуть співпрацювати з підприємством з допомогою використання даних моделей аналізу рентабельності можуть зробити висновок чи буде це для них економічно вигідно.

Проте, якщо даний аналіз проводиться не для самого підприємства, а наприклад для інвесторів, то головним недоліком всіх наведених моделей є те, що для аналізу використовуються дані фінансової звітності, яка не є надійним джерелом, оскільки може бути спотворена компанією з метою приховування вразливих місць бізнесу.

Література:

1. Екимова К.В. Финансовый менеджмент / К.В. Екимова, И.П. Савельева, К.В. Кардапольцев. – М.: НИЦ ИНФРА-М, 2013. – 184 с.

2. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз / К. В. Ізмайлова. – Київ: МАУП, 2001. – 152 с.

3. Марцин В.С. Економіка торгівлі: Підручник / В.С. Марцин. – Київ: Знання, 2008. – 603 с.

4. Павлоцький В.Я. Використання багатофакторної моделі компанії «Дюпон» для аналізу ефективності управління туристичними підприємствами [Електронний ресурс] / В.Я. Павлоцький – Режим доступу до ресурсу: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/340/1/Використання%20багатофакторної%20модел_.pdf.

5. Селезнева Н.Н. Финансовый анализ. Управление финансами: Учеб. пособие для вузов. / Н.Н. Селезнева, А.Ф. Ионова. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2006. – 639 с.

________________

Науковий керівник: Сорочак Олег Зіновійович, кандидат технічних наук, доцент, Національний університет «Львівська політехніка» 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота