ОСОБЛИВОСТІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ

24.05.2018 19:08

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Сахно Анфіса Миколаївна, студентка, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ


В останній час ресторанний бізнес набув великої розповсюдженості.  Заклади ресторанного господарства являють собою організаційні структури, які виконують такі завдання: заготівля, виробництво, реалізація, організація дозвілля та організація споживання. Останній процес є характерним тільки для цього виду діяльності. Велике внутрішнє переміщення цінностей, неоднорідність товарно-матеріальних цінностей, велика кількість матеріально відповідальних осіб призводять до збільшення обсягу документів, які супроводжують рух товарів, і збільшення кількості субрахунків рахунка 28 «Товари».

Вивченням ринку послуг з ведення бухгалтерського обліку займалися такі професора як Ф. Бутинець, М. Дем'яненко, О. Бородіна, П. Хомин та інші. Однак на сьогоднішній день все ще недостатньо уваги в публікаціях відводиться саме цій тематиці, хоча дослідження тенденцій становлення такого ринку є досить актуальним, так як останнім часом попит на бухгалтерські послуги різко збільшився і змінилися вимоги до їх якості [1, c.8].

Бухгалтерський облік ресторанного господарства дуже схожий з обліком у торгівлі. В обох  використовується рахунки 28 «Товари», встановлюється торгова націнка, реалізація відбувається через касу з використанням реєстратора розрахункових операцій та ін. Але галузь громадського харчування, на ряду з реалізацією товарів, здійснює ряд додаткових господарських операцій, що відрізняє її від торгівлі [2, c.46].

На підприємствах громадського харчування здійснюється і виробництво, і торгівля одночасно. Основою організації виробничого процесу є його планування, тобто розробка програми діяльності з виготовлення власної продукції. При цьому розробка планів виробництва повинна забезпечити узгодження та взаємозв’язок між окремими працівниками закладу харчування, у тому числі і з бухгалтером. Обумовлено це ще й тим, що більшість планових документів є базою для облікових процедур або ж підставою для складання первинних бухгалтерських документів [3, c.277]. 

Також характерною особливістю обліку в ресторанному бізнесі є визначення відпускної вартості продукції власного виробництва. Особливістю ціноутворення на підприємствах громадського харчування є те, що фактичну собівартість одиниці виробленої продукції в системному порядку тут не визначають, а розраховують ціну її реалізації. Відсоток торгової націнки в різних підрозділах може бути різним. Націнка громадського харчування встановлюється у відсотках до роздрібної ціни та додається ПДВ [3, c. 279].

Вартість готової продукції визначається шляхом складання калькуляції. Для цього передбачено спеціальний планово-обліковий документ — «Калькуляційна картка». Її складають на основі плана-меню, збірника рецептур, встановлених цін; вартість кожної складової обчислюється за власною ціною. Ціна продуктів (сировини) може бути обліковою (без торгової націнки)або ж продажною (з торговою націнкою), залежно від прийнятої на підприємстві методики оцінки запасів [4, c. 115].

Реалізація оформлюється такими документами: чеки, розрахункові квитанції, рахунки офіціанта, накладні, абонементи з обов'язковим оформленням реалізації через РРО або розрахункові книжки. При реалізації поза торговою залою необхідно мати посвідчення про якість [2, c. 47].

У ресторанному господарстві формується багато специфічних первинних документів: план-меню, технологічні і калькуляційні карти на кожну страву, денний забірний лист, замовлення-рахунок при організації бенкетів, закупівельний акт, товарний звіт і звіти про рух товарів на кухні та в інших підрозділах, акти про продаж і відпуск виробів кухні тощо. На сьогоднішній день існують різні програми, що дозволяє створювати та редагувати первинні документ, а також здійснювати бухгалтерський облік на підприємстві громадського харчування.   

Література:

1. Бутинец Ф.Ф. Історія бухгалтерського обліку: В 2-х ч. – Ч.І. – Навч. посібник.-  Вид. 2-ге, доп.та перероб. – Житомир,2001. – 512 с.

2. Гура Н.О. Облік видів економічної діяльності: Підручник. / Н.О. Гура. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 392 с. 

3. Атамас П.Й. Бухгалтерський облік у галузях економіки. 2"ге вид. Навч. посіб. / П.Й. Атамас. – К.:Центр учбової літератури, 2010. – 392 с.

4. Садовська І.Б. Бухгалтерський облік: навч. посіб./ І.Б. Садовська, Т.В. Божидарнік, К.Є. Нагірська. – К.: Центр учбової літератури, 2013. – 688 с.

______________________________

Науковий керівник: Толмачова Алла Миколаївна, асистент кафедри обліку та оподаткування, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота