ПРОБЛЕМИ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

31.05.2018 10:37

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Пироженко Юлія Володимирівна, студентка, кафедра фінансів, обліку і аудиту, Національний авіаційний університет, м. Київ


Нестабільна політична і економічна ситуація призвела до кризи в фінансовій системі України. Мале підприємництво – це незамінний елемент ринкової економіки, який має істотний вплив на економіку держави, створює середовище для розвитку здорової конкуренції та усунення монополізму в підприємницькій діяльності, робить вагомий внесок у збільшення загальних обсягів роздрібного товарообігу, забезпечує стимули до інноваційних процесів та високоефективної праці.

Досвід зарубіжних країн показує, що малий бізнес здебільшого фінансується такими установами, як ощадні каси, земельні банки, банки взаємного кредитування, а також кооперативні банки, що спеціалізуються на кредитуванні дрібних і середніх підприємств. Рівень розвитку й функціонування таких установ в країнах Європи досить високий. Банки задовольняють потреби клієнтів у різних фінансових послугах: кредити й інвестиції, фінансовий консалтинг і т.д.

На жаль, на сьогодні в Україні спостерігається припинення кредитування малого бізнесу банками. Розвиток будь-якого підприємництва вимагає немалих вкладень, що потребує кредитного важеля. Високотехнологічне устаткування, офісні приміщення, виробничі, складські основні засоби важко придбати без довгострокових недорогих кредитів.

На теперішній момент мале підприємництво в Україні не має можливості розвиватися через наступні проблеми:

1) брак кредитних коштів;

2) знос, брак основних засобів (транспорт, обладнання);

3) відсутність інформації (вебінарів, консультацій, тренінгів) про правильне ведення бізнесу;

4) втрата великої частини активів бізнесу в зоні АТО.

Проаналізувавши ситуацію в нашій державі, варто зробити висновок і наголосити на тому, що мале підприємництво занепадає в Україні. Основні чинники, що впливають на дану ситуацію: нестабільна політична ситуація в країні, відсутність державної підтримки в розвитку малого бізнесу, криза грошово-кредитної політики, кредитної політики банків. Для відтворення підприємництва уряд має створити сприятливі законодавчі умови, аби полегшити розбудову й розвиток даного сегменту економіки.

Література:

1. Панцир С. І. Зелена книга політики малого підприємництва внутрішньо переміщених осіб / І.С. Панцир, С.В. Шуміхін, К.М. Різниченко. — Київ: Центр міжнародного приватного підприємництва, 2015. — 17 с.

2. Леось О.Ю. Проблеми кредитування малого бізнесу в Україні / О.Ю. Леось, І.А. Климанська // Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». — 2012. — № 1.

_________________________________

Науковий керівник: Задерака Наталія Миколаївна; старший викладач, Національний авіаційний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота