УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

31.05.2018 11:09

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Кузьменко Діна Василівна, магістр, Національний університет харчових технологій


Для ефективного функціонування підприємству необхідно достатній рівень забезпеченості оборотними засобами. Це наймобільніша частина капіталу, від стану і використання якого багато в чому залежать результати господарської діяльності і фінансовий стан підприємства. 

Так, згідно з думкою Ковальчук І. В. «… кошти підприємства, авансовані в предмети праці, разом із залишками грошей на його банківському рахунку, становлять оборотні засоби (оборотні кошти) підприємства. За умов звичайної господарської діяльності вони безперервно здійснюють кругообіг, знаходячись на стадії виробництва, то в сфері обігу, змінюючи при цьому свою форму у відносно короткий строк. Так, виробничі запаси сировини і матеріалів передаються на подальшу обробку у виробничі цехи, де з них виготовляється продукція. Запаси готової продукції шляхом продажу переходять у дебіторську заборгованість, яка, в свою чергу, за настанням  строку платежу перетворюється на грошові кошти …»  [4, с. 393].

 Специфіка сільськогосподарського виробництва накладає певний відбиток   при   визначенні   складу  та   класифікації   оборотних   засобів. Ця специфіка обумовлена перш за все тим, що в процесі виробництва сільськогосподарські підприємства мають справу з живими організмами, розвиток яких підпорядкований біологічним законам [5, c.203].

Формувати оборотні засоби лише за рахунок власних джерел, як стверджує Демʼяненко М. Я. нині економічно недоцільно, оскільки це знижує можливість підприємства щодо фінансування власних витрат і збільшує ризик виникнення фінансової нестабільності підприємства. У такому разі підприємство змушене звертатися до залучення фінансових ресурсів у  вигляді короткострокових кредитів банку, кредиторської заборгованості та інших запозичень [3, с.51].

Впровадження у виробництво нової техніки, досконалішої технології, механізація і автоматизація виробничих процесів, раціональна організація матеріально-технічного забезпечення та збуту готової продукції, здійснення інших заходів, які сприяють режиму дотримання економії у витратах на виробництво і скорочення тривалості виробничого циклу, забезпечують прискорення обігу оборотних  засобів. Аналіз стану та ефективності використання оборотних засобів підприємства має здійснюватись постійно і бути необхідною складовою фінансового аналізу [1, с. 72].

Досвід роботи підприємств свідчить, що їх функціонування в ринкових умовах повинно базуватися виключно за підтримки державних програм. Державні програми спроможні стабілізувати аграрний ринок, забезпечити ефективне функціонування сільського господарства, і більше того – продовольчу безпеку держави. Сучасний стан аграрного виробництва в державі є сигналом про нагромадження невідповідностей між тенденціями у сучасному розвитку сільського господарства та аграрною політикою багатьох розвинутих країн. Для вирішення цих питань корисним може стати досвід країн з ринковими умовами господарювання [2, с.41-55].

Література:

1. Багацька К. В. Фінансовий аналіз: Підручник – К.:НУХТ, 2014. – 320c.

2. Бечко В. П. Формування та ефективність використання оборотних засобів сільськогосподарських   підприємств / За   ред.   академіка    УААН    Дем’яненко М. Я. – Умань: СПД Сочінський, 2008. – 136с.

3. Демʼяненко Н. Я. Підвищення віддачі оборотних коштів колгоспів. − К .: Урожай, 1988. − 112 с.

4. Ковальчук І. В. Реальна економіка: навчальний посібник з економіки підприємства / І. В. Ковальчук. – К.: ВІПОЛ, 2004. – 393 с.

5. Поддерьогін А. М. Фінанси підприємств: Підручник – К.: КНЕУ, 2002. – 571 с.

____________________________

Науковий керівник: Шеремет Олег Олексійович, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет харчових технологій



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота