ПОНЯТТЯ «ФОРМИ СПІВУЧАСТІ» В ТЕОРІЇ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ «ФОРМИ СПІВУЧАСТІ» В ТЕОРІЇ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

25.01.2019 17:23

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Кичігіна Олена Сергіївна, студентка Інституту управління і права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Проблема форм співучасті має неабияке практичне і теоретичне значення. Чітке її вирішення необхідне для правильного розуміння природи та змісту співучасті, з’ясування характеру та рівня суспільної небезпеки спільно вчиненого злочину, належної кваліфікації діяння співучасників і правильного призначення покарання. 

Зокрема, форми співучасті використовуються у кримінальному законі у трьох аспектах: 1) є конститутивною, тобто обов’язковою й основною ознакою складу злочину; 2) є кваліфікуючою ознакою, яка обтяжує кримінальну відповідальність (наприклад, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 185, ч. 4 ст. 187 КК); 3) є обставиною, що обтяжує покарання (п. 2 ч. 1 ст. 67 КК) [1, с.219].

Проте, насамперед, потрібно з’ясувати найзагальнішу – що ж собою становить форма співучасті. І хоча зазначеному питанню у літературі приділяється ряд наукових праць, проте в основному вони присвячені їх класифікації.

У ст. 28 КК України закріплено положення про вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою та злочинною організацією. Проблематика зазначеного питання полягає в тому, що на позначення цих форм об’єднань використовується поняття «форма» та «вид» співучасті, оскільки визначення даних понять у кримінальному законодавстві відсутнє.

Це породжує наукову дискусію та зумовлює існування великої кількості концепцій щодо визначення поняття «форми співучасті». Серед них варто виділити наступні.

О. О. Кваша визначає форму співучасті як тип організації внутрішньої структури спільної злочинної діяльності [2, с.316]. Проте, не можу погодитись з таким трактуванням, оскільки поза увагою залишається зовнішня сторона співучасті.

На думку П. Ф. Тельнова, форма співучасті – це її зовнішня сторона, яка відображає спосіб взаємодії винних, тобто показує яким чином, умисні дії двох чи більше осіб зливаються в один злочин [3, с.57]. Вважаю, що ця концепція недостатньо розкриває поняття «форми співучасті», оскільки співучасть має не лише зовнішню, а й внутрішню сторону, яку розкривають її суб’єктивні ознаки. 

У теорії кримінального права також має місце концепція, прихильниками якої є С. Балеєв [4, с.10] та Р. Орловський [5, с.175–179], які пропонують формою співучасті вважати спосіб вчинення злочину. Враховуючи те, що спосіб вчинення злочину – це факультативна ознака об’єктивної сторони складу злочину, віддтак, поза увагою залишаються ознаки інших елементів складу злочину. Крім того, є різні критерії класифікації способів вчинення злочину, лише частина з яких характеризує форми співучасті. Водночас злочини, вчинені у різних формах співучасті, можуть мати один і той самий спосіб. 

Заслуговує на увагу позиція В. В. Ткаченко, відповідно до якої форма співучасті – це певний спосіб взаємодії декількох суб’єктів злочину при спільному вчиненні умисного злочину, що визначається характером вчинюваних дій, характером суб’єктивних зв’язків між співучасниками та спільністю їхніх злочинних намірів [6]. У такому визначенні акцентовано увагу лише на проявах співучасті під час вчинення суспільно небезпечних дій, поза його змістом залишається попередня змова та зорганізованість, які відбуваються до початку вчинення злочину.

М. І. Бажанов під формами співучасті розуміє об’єднання співучасників, що відрізняються за характером ролей, які виконують співучасники, і за стійкістю суб’єктивних зв’язків між ними [7, с. 84]. Вважаю не зовсім вдалим словосполучення «об’єднання співучасників» під яким при його буквальному тлумаченні можна зрозуміти, що йдеться про характеристику певного злочинного угрупування. Але ж специфічні особливості форм співучасті не можна зводити тільки до кількісної ознаки.

Найбільш оптимальним терміном для позначення умисної спільної діяльності декількох суб’єктів в умисному злочині, на мій погляд, є спосіб організації. Підтримую думку науковця А. Вознюка, який зазначає, що спосіб організації у широкому значенні охоплює спосіб вчинення злочину, суб’єктивні й об’єктивні ознаки співучасті, спосіб об’єднання співучасників тощо.

Отже, формою співучасті потрібно вважати спосіб організації умисної спільної участі декількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину. Її визначають характерні для злочинного об’єднання кримінально-правові ознаки [8, с. 70,71].

Література:

1. Кримінально-правове значення форм співучасті / Р. С. Орловський / Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер.: Право. 2014.  Вип. 25. С. 218-222.

2. Кваша О.О. Співучасть у злочині: сутність, структура та відповідальність: дис. ... д-ра юрид. наук: 12.00.08 / О.О. Кваша. К.?2013. С. 467.

3. Тельнов П.Ф. Ответственность за соучастие в преступлении / П.Ф. Тельнов.  М.: Юридическая литература. 1974. С. 208.

4. Балеев С. Соучастие в преступлении: формы и классификации / С. Балеев / Уголовное право.  2006.  № 5. С. 8–11. 

5. Орловский Р. Формы соучастия в уголовном праве / Р. Орловский / LEGEA SI VIATA. 2014.  MARTIE.  С. 175–179.

6. Ткаченко В.В. Вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб за Кримінальним кодексом України: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / В.В. Ткаченко. К. 2013. С.234.

7. Бажанов М.И. Уголовное право Украины. Общая часть / М.И. Бажанов. Днепропетровск: Пороги. 1992. С.166.

8. Вознюк А. А. Трансформація співучасті: поняття та форми/ Вознюк Андрій Андрійович // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика). К. 2014.С.68-71.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота