ВИКОРИСТАННЯ СТРАТЕГІЙ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИКОРИСТАННЯ СТРАТЕГІЙ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

22.02.2019 17:13

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Захлєбаєва Наталія Миколаївна, викладач Професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженко; Коренівська Людмила Вікторівна, викладач Глухівського агротехнічного інституту імені С. А. Ковпака Сумського національного аграрного університету


Довготривалий успіх будь-якого підприємства визначається правильно вибраною стратегічною орієнтацією вищого керівництва, що найкращим чином розкриває людський потенціал. Для цього треба постійно ставити перед собою такі питання: "Що є довгостроковою метою компанії?", "Як компанія може пристосуватися до безперервних змін?", "Як ефективніше використовувати якості і здібності працівників?" Неувага до довгострокових цілей і перспектив може обернутися невдачею.

Вітчизняні підприємства повинні приділяти значну увагу розробці стратегій своєї діяльності. Ефективність управління підприємством сьогодні залежить від того, наскільки добре менеджери розробляють і виконують стратегію. Деякі менеджери розробляють сильні стратегії, але не можуть перетворити їх у практику. Інші – створюють посередні стратегії, але блискуче здійснюють їх. Для того щоб підприємство досягло максимальних успіхів, менеджери повинні поєднувати вдалу розробку стратегії з вдалим її здійсненням. Третина вітчизняних підприємств, на жаль, просто не знають, як реалізувати стратегію на практиці. Зазвичай значна частина ресурсів фірм безпосередньо не пов’язана зі стратегіями, та й відповідним питанням далеко не всі керівники приділяють достатньо часу.

Сьогодні наші вітчизняні підприємства, стикаючись в умовах ризику і посилення конкуренції з проблемою забезпечення конкурентоздатності, практично не використовують вироблений практикою закордонних фірм інструментарій стратегічного управління, хоча, безумовно, відчувають настійливу потребу трансформації підходів до управління. Багато українських підприємств взагалі не розробляють ділової стратегії, вважаючи, що стратегія – це поняття надто абстрактне, тому воно не може позитивно вплинути на ефективність роботи підприємства. Це пояснюється тим, що керівний корпус в підприємствах  України характеризується такими даними: 85% керівників мають вищу або середню технічну освіту, 13 % — економічну, 2 % — гуманітарну, тоді як у США, наприклад, на керівній роботі усього 2 % технічних спеціалістів, а решта – це економісти, юристи, психологи або професійно підготовлені управлінці.

На сьогоднішній день стратегічне управління персоналом на підприємстві набуває важливого значення. Адже при правильній організації праці можна досягти кращих результатів роботи підприємства. Загалом управління передбачає, що основою організації є людський потенціал та орієнтує виробничу діяльність. На жаль дуже малий відсоток підприємств займаються стратегічним управління. Це, насамперед, пов’язано з відсутністю кадрів, відповідної кваліфікації, браком коштів, низьким інноваційним потенціалом. Стратегія управління персоналом є функціональною стратегією та підпорядковується корпоративній стратегії, тому в першу чергу необхідно визначити стратегію підприємства взагалі. 

Література 

1.Формування стратегії як чинник підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК / Ю.А. Лозовський // Актуал. пробл. економіки. - 2008. - N 3. - С. 84-88. - Бібліогр.: 10 назв. - укp. 

2.Шляхи формування ефективної стратегії підприємства / Л.С.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота