ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНИЙ АПАРАТ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНИЙ АПАРАТ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

20.05.2019 13:48

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Панченко О.Г., адвокат, помічник-консультант, Комітет з питань запобігання і протидії корупції, Верховна Рада України


Базуючись на визначеннях науковців-правників [1, 2, 3], можемо резюмувати, що до предмета теорії права та держави входять правові та державні явища, закономірності їхнього походження, розвитку і становлення та об’єктивні соціально-правові закономірності, що встановлюють специфічні властивості, характерологічні риси, критерії держави і права, визначаючи їхній взаємозв’язок і взаємодію, завдання і функції стосовно інших правових і неправових явищ суспільного життя. Предмет теорії права та держави становлять правові та державні відносини, державні і правові явища, категорії і поняття, які дозволяють пізнати найголовніше, зміст, форми держави і права, удосконалюючи їхню службову роль у суспільстві, а також управлінські, регулятивні й охоронні функції держави та використовуючи право з метою реформування соціальних, економічних засад суспільного життя та перетворення суспільно-політичних процесів, орієнтирів і цінностей. Це такі складні правові категорії, як, наприклад, правовідносини і реалізація права, правопорядок і законність, правові системи і форми права і та ін. Понятійно-категоріальний апарат теорії держави і права побудований у філософсько-логічному порядку, поєднаний причинно-наслідковим зв’язком, загальними принципами і закономірностями, утворюючи структурно-логічну конструкцію науково-теоретичних знань про державу і право.

До предмета теорії держави і права входять не лише реально об’єктивовані державно-правові відносини, процеси, явища і категорії, а й абстраговані поняття, які покликані скласти певні уявлення про категоріальність теорії держави і права. Так, наприклад, предмет теорії держави і права охоплює ту частину суспільної свідомості, що пов’язана й опосередковується власне правом. Право, держава, державний апарат, державна влада, чинне законодавство національне та об’єднаних держав, правові відносини існують та вибудовуються за певними уявленнями людей, що безпосередньо пов’язано зі свідомістю, психологією, моральними настанова індивідуума. Зіставлення предмета теорії держави і права з предметами інших суспільно-правових наук дозволяє не лише дати філософсько-правову характеристику, а й продемонструвати динаміку розвитку та життєвого циклу. Перехід і перетворення предмета теорії держави і права свідчить про її безперервний пошук і трактування новітніх філософсько-правових явищ.

Література:

1. Петришин О.В., Погребняк С.П., Смородинський В.С. та ін. Теорiя держави i права: пiдручник. Харків: Право, 2015. 368 с.

2. Пухтецька А.А. Європейський адміністративний простір і принцип верховенства права: монографія. Київ: Юридична думка, 2010. 140 с.

3. Shils E. Tradition. Chicago: The University of Chicago Press, 1983. VIII + 334 p.

4. Луць Л.А. Типологізація сучасних правових систем світу. Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. Київ: Логос, 2007. Вип. 3. 23 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота