ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ СПОРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ СПОРІВ

21.05.2019 20:13

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Сароян Марія Артемівна, студентка юридичного факультету Дніпровського Національного Університету ім. О. Гончара


Інтереси роботодавців і найманих працівників не завжди сходяться, і виникає ймовірність розбіжностей цих інтересів на всіх стадіях трудових відносин, що призводить до виникнення конфліктів . У великій долі випадків такі розбіжності, які не вдається врегулювати шляхом мирних переговорів, переростають у трудові спори. Кожній країні та правовій системі властиві свої методи вирішення  трудових спорів. 

У сучасному світі зростаннє популярність міграції, що, зокрема, тягне за собою зближення правових систем різних країн, впливає на розвиток правових інститутів, що спрямовані на утвердження людини як найвищої цінності та верховенства права, зокрема трудового права.

Світовий досвід показує, що проблеми економіки і суспільного життя, у тому числі у сфері регулювання трудових відносин, вирішуються якнайкраще, якщо відбувається орієнтація не на конфронтацію, а на досягнення компромісу, узгодження інтересів різних суспільних груп. Основою соціального партнерства є принцип співробітництва між роботодавцями і найманими працівниками, який забезпечується шляхом проведення мирних переговорів, укладанням колективних договорів та колективних угод, узгодженням проектів нормативно-правових актів, консультаціями під час прийняття рішень на всіх рівнях. 

Найбільшу популярність у країнах Європи мають спеціалізовані трудові суди, однією з основних функцій яких і є вирішення трудових спорів. Що до міжнародного права, то найважливішу функцію тут відіграє МОП, як організація, що діє як структурний орган ООН і займається в основному нормотворчою та судовою діяльністю. 

В США було створено цілий ряд органів різного державного рівня і значення: Федеральна служба посередництва і примирення, Бюро з трудових відносин і програм співпраці, Колективний договірний форум, Академія миру та розв'язання конфліктів, тощо. Але порівняння такої системи з системами інших країн є не зовсім доречним з огляду на те, шо американське право відноситься до країн з прецедентною правовою системою, і за своєю сутністю і методами є досить далекою від романо-германської правової системи.

Одним із важливих показників демократичності держави є право на страйк. У більшості країн це право гарантується та захищається конституціями за трудовим законодавством, а заборона страйку можлива лише в окремих випадках, передбачених законодавством. В Україні право на страйк також гарантується Конституцією, хоча і є менш захищеним, ніж в інших країнах.

Зарубіжний досвід свідчить про те, що трудові суди відіграють важливу роль із застосування трудового права . Діяльність трудових судів в більшості країн побудована на принципах тристороннього співробітництва (трипартизму), що забезпечує всебічний неупереджений розгляд спору і прийняття справедливого рішення. Велике значення має і те, що трудові суди можуть забезпечити кваліфікований і всебічний розгляд справи, оскільки професійні судді таких судів - юристи, що спеціалізуються в області трудового права, а непрофесійні судді - практики, добре орієнтуються в питаннях праці і трудових відносин.

Для підвищення ефективності роботи у сфері регулювання, доцільним впровадження в Україні спеціалізованих трудових судів, узявши як зразок розвинуті країни центральної частини Європи. Вдосконалений механізм вирішення колективних трудових спорів дасть змогу полегшити та прискорити  процес розгляду трудових спорів, узагальнити та кодифікувати певні елементи трудового права. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота