СУРОГАТНЕ МАТЕРИНСТВО ЯК ОДНА З ФОРМ ТОРГІВЛІ ДІТЬМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУРОГАТНЕ МАТЕРИНСТВО ЯК ОДНА З ФОРМ ТОРГІВЛІ ДІТЬМИ

27.05.2019 13:35

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Зигрій Олеся Володимирівна, студентка 3-го курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету


В Україні сурогатне материнство перебуває на стадії розвитку, тому відсутня практика його захисту та використання, виникає ряд правових та морально-релігійних перепон щодо надання можливості його реалізації. Дана тема дослідження є досить актуальною для сьогодення і потребує подальшого вивчення, адже вже роками існують суперечки морального, юридичного та релігійного характеру. Дитина у такому випадку стає товаром, який можна купити і продати. Материнство при цьому стає нічим іншим, як високооплачуваною договірною роботою й справжньою комерцією.

У нашій державі сурогатне материнство є цілком законним і тому присутня комерційна форма. Ці положення вписані у Сімейному кодексі України й зрозуміло, що подружжя, яке дало згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій, має всі батьківські права і обов'язки щодо дітей, які народилися в результаті використання цієї методики. Через лояльне законодавство і невисокі ціни Україна стає одним з центрів сурогатного материнства.

Слід відмітити, що Закон не захищає інтереси біологічної матері, а ставить на перше місце умови угоди, яка була укладена між сурогатною матір’ю та подружжям. Також законодавець не допускає можливості того, що сурогатна матір захоче залишити дитину собі, не зберігає за нею права залишити свою дитину та бути зареєстрованою у органах реєстрації актів цивільного стану.

Сурогатна мати ніяк не може претендувати на народжену нею дитину, яка в законодавчому плані залишається для неї чужою, що робить цей метод розв’язання проблеми з безплідністю привабливим для іноземців.  

Сурогатного материнства законодавчо заборонено у Франції та Німеччині, а дозволено в більшості штатів Америки, Південно Африканській республіці, Грузії. Проте у деяких країнах дозволено лише некомерційне сурогатне материнство. Тому, відсутність закону про сурогатне материнство робить Україну привабливою для комерційного сурогатного материнства.

Відсутність закону про сурогатне материнство робить Україну надзвичайно привабливою для комерційного сурогатного материнства для іноземців, при цьому враховуючи ще й ряд вагомих причин: низька вартість порівняно з ін. держави, законодавчо дозволена та проста юридична процедура, мінімум необхідних для процедури документів, відсутність законодавчих обмежень для іноземців як в інших країнах, фактична відсутність контролю з боку держави за дотриманням всіх юридичних моментів та ін. [2].

Незалежні експерти вказують, що в Україні немає жодного контролю і регламентації цієї сфери, а найбільша прогалина – довідка про генетичну спорідненість замість ДНК-тесту видає сама клініка, що уможливлює численні спекуляції та фактично торгівлю дітьми, якщо дитина генетично не є рідною з батьками.

Непохитною у своєму ставленні до цього питання є церква. За її канонами, сурогатне материнство, як і торгівля дітьми, є тяжким злочином, гідним суворого осуду. 

Отже, дана тема є досить дискусійною. Вважаємо, що з метою удосконалення регулювання питання сурогатного материнства необхідне законодавче закріплення. Сурогатне материнство в Україні має бути більш чітко регламентованим, основним має бути врахування інтересів дитини.

Література:

1. Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 року № 2947-III. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page

__________________________

Науковий керівник: Зигрій Ольга Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри цивільного права і процесу, Тернопільський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота