КРЕДИТНИЙ ПОРТФЕЛЬ ЯК СКЛАДОВА АКТИВІВ БАНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРЕДИТНИЙ ПОРТФЕЛЬ ЯК СКЛАДОВА АКТИВІВ БАНКУ

28.05.2019 22:39

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Табенська Юлія Володимирівна, кандидат економічних наук, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Тягар економічного спаду від воєнних дій припав і на банківський сектор України. В розвинених країнах банківська діяльність завжди була є і буде важливою складовою економічного розвитку. В загальному обсязі операцій та послуг комерційних банків кредитування займає одне з пріоритетних місць, адже доходи від нього складають основну частку доходів банківського сектору. Загальновідомим є факт наявності ризику під час кредитних операцій, проте рівень їхнього розвитку є важливим чинником становлення ринкових відносин у країні.

Об'єктивна необхідність існування кредитних відносин зумовлена наявністю в суспільстві економічних відносин, при яких у одних суб'єктів ринку нагромаджуються значні суми грошових коштів, що тимчасово не використовуються в обороті, а в інших, навпаки – відчувається серйозна потреба в додаткових грошових ресурсах. 

Одним із ключових елементів діяльності комерційних банків у сфері організації грошово-кредитних відносин є комплекс заходів з управління їх власними кредитними портфелями з огляду на необхідність реалізації двох важливих завдань [2]:

1) забезпечення ліквідності активів банку і підтримання належного рівня його платоспроможності; 

2) максимізації загального рівня доходу від активних операцій і передусім кредитування як основної форми розміщення банківських ресурсів..

Згідно з Положенням про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями кредитний портфель (credit portfolio) – це сукупність усіх банківських позик, що структуровані за певними параметрами відповідно до завдань визначеної банком кредитної політики [1].

На конкурентноспроможність кредитного портфелю банку впливають такі чинники: ризиковість, ліквідність, дохідність, швидкість відновлення та ступінь оновлення кредитного портфелю.

За даними Звіту про фінансову стабільність НБУ (грудень 2018 року) у 2019 році почне діяти ключова регуляторна зміна, що стосується оцінювання кредитного ризику (пруденційних резервів). Вона зобов’яже банки амортизувати забезпечення, яке не вдається стягнути роками. Це правило спонукатиме фінансові установи збільшити покриття непрацюючих кредитів пруденційними резервами, а згодом – і резервами за МСФЗ [1].

Також НБУ очікує, що у 2019 році кредитний ризик дещо зросте. Це зумовлено початком дії правила про амортизацію застави за непрацюючими кредитами. Застава необхідна для того, щоб знизити втрати банку від дефолту боржника. Проте на практиці фінансові установи неспроможні стягнути заставу упродовж кількох років, тому не можуть покладатися на неї повною мірою для компенсації збитків від неповернення кредитів. 

Таким чином, кредитний портфель, який включає агреговану балансову вартість усіх кредитів, у тому числі прострочених, пролонгованих і сумнівних щодо повернення, є втіленням кредитної політики банку та невід’ємною складовою його загальної стратегії розвитку. 

Література:

1. Офіційний сайт Національного банку України. – Режим доступу: https://bank.gov.ua/control/uk/index

2. Форіншурер. – Режим доступу: https://forinsurer.com/rating-banks



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота