ЧОМУ УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ ПОТРІБЕН МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС? - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЧОМУ УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ ПОТРІБЕН МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС?

06.06.2019 14:16

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Чаюн Мирослава Романівна, студентка Київського національного торговельного-економічного університету


Україна – молода держава, яка нині продовжує розвивати свою економіку.  Активно приймаються реформи задля забезпечення економічного піднесення країни, але стан малого та середнього бізнесу залишається незадовільним. Підприємці скаржаться на важкі умови введення бізнесу. Зарубіжний досвід показує нам, що за умов ринкової економіки вагоме місце належить сектору малого підприємництва як найбільш масової, гнучкої та динамічної форми господарювання. Так як Україна намагається вступити до Європейського Союзу, їй варто брати приклад з високорозвинених країн, які встановлюють сприятливі умови для створення і функціонування малого та середнього бізнесу. Мета роботи: розглянути роль малого та середнього бізнесу для економіки України.

За даними Державної служби статистики України[1] за 2017  рік була зібрана інформація про 338 256 підприємств, з яких  399 великих, 14937 середніх та 322 920 малих. Незважаючи на значну кількість малого бізнесу, у своїй діяльності він має чимало проблем та перешкод та перебуває у поганому стані. По-перше, тиск  з боку адміністративних органів та брак державної підтримки. Підприємці все частіше жаліються на надмірний податковий тиск або на зростання кількості перевірок (органи пожежної охорони, Держсанепідемстанція, ДПІ, тощо).  В середньому на сплату податків йде 28% від прибутку. По-друге, існування корупційної практики при взаємодії з публічними органами влади різних рівнів. По-третє, монополізація бізнесу. В Україні у багатьох галузях існує монополія. Для нормального розвитку малого і середнього бізнесу необхідно зменшити масштаби монополізації великого бізнесу. Адже зараз в Україні великі підприємства просто витісняють дрібний бізнес. Також часто людям не вистачає знань або коштів для створення малого чи середнього підприємства. А за умови нестабільної економіки та напруженої політичної ситуації більшість не хоче брати гроші в кредит через велику недовіру до банків. В свою чергу держава не надає достатньої кількості фінансування, пільг або кредитів.

В Німеччині зовсім інша ситуація: у федеральній програмі субсидування малих та середніх підприємств існує спеціальна стаття допомоги для підвищення долі власних коштів, яка склала біля 30 % всіх субсидій. Особам, що створюють нові підприємства, надаються кредити строком до 20 років[2]. Там малий та середній бізнес забезпечує державі більше половини ВВП. За даними ООН загалом на малих та середніх підприємствах задіяно 50% трудового населення світу та виробляється від 40 до 60 % національного продукту, залежно від країни. Українці ж завдячують малому та середньому бізнесу лише 15% ВВП. Ще одним важливим показником є частка експорту.Більше 98% німецьких малих та середніх підприємств експортують свою продукцію закордон. В Україні ж частка загального експорту в структурі ВВП складає 16% [3].

Розглянемо найголовніші причини, навіщо України розвивати і підтримувати малий та середній бізнес. Малий бізнес створює додаткові робочі місця, забезпечуючи зменшення рівня безробіття та соціальної напруги. За даними  Міністерства Фінансів: рівень в Україні на 2017 рік досягає майже 10%. При чому рівень «природного» безробіття становить 4%. [4]. Сприяє процесам демонополізації, приватизації та роздержавлення економіки, стимулює розвиток конкуренції та підвищення рівня пропозиції та попиту. А конкуренція – завжди гарно для споживачів. Відомо, що малий бізнес заробляє більше, ніж великий, тобто з кожного вкладеного долара або євро його інвестори отримують більше доходів, ніж інвестори великих виробників. Німецька телекомпанія «Deutsche Welle» розповідала, що навіть в умовах економічної кризи у Німеччині мале підприємництво виявилося більш прибутковим, ніж велике. Таким чином, в Україні збільшаться кількість інвестицій, бо це буде вигідно для інвесторів. 

Підсумовуючи вище вказане, малий  та середній бізнес – важлива частина економіки, її «скелет». Розвиток малого бізнесу також виступає чинником, що пом'якшує соціальну напругу і сприяє демократизації ринкових відносин, тому що саме він є основою формування «середнього класу». Малий бізнес у ринковій економіці - головний сектор, що визначає темпи економічного росту, структуру і якість валового національного продукту. Отже, задля гарного економічного зростання Україна має підтримувати малий та середній бізнес.

Література:

1. Державна служба статистики України [Електроний ресурс]– Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2012/fin/osp/osp_u/osp_u.htm

2. Деренько О. А. Міжнародний досвід державного регулювання та підтримки малого підприємництва. БІЗНЕСІНФОРМ. 2012. № 5. С. 95–97.

3. Сайт Організації Об’єднаних Націй [Електроний ресурс] – Режим доступу:  https://news.un.org/en/story/2017/04/554912-un-general-assembly-creates-international-day-small-medium-sized-enterprises#.WWSIRoTyiM9

4.  Міністерство фінансів України- Режим доступу: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/unemploy/2017

________________________________
Науковий керівник: Рибак Руслана Іванівна, старший викладач кафедри економіки та фінансів підприємства Київського національного торговельно-економічного університету





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота