ІНТЕГРАЦІЙНІ ЕФЕКТИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНТЕГРАЦІЙНІ ЕФЕКТИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

28.10.2019 12:20

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Бугрім Дар'я Сергіївна, студентка 4-го курсу факультету міжнародної економіки, Дніпровський національний університет імені О. Гончара


На сучасному етапі свого розвитку багато країн переносять свої потреби з національного рівня на рівень глобальний – тобто планетарний, який стосується не тільки країни та її добробуту, а безпосередньо впливає на оточуючі держави. Даний процес називається глобалізацією, та основною його ознакою виступає інтеграція як об’єднання країн та укріплення зв’язків між ними. 

Як і кожне явище у світовому просторі, інтеграція має свої наслідки, які відображаються не тільки на стані самого об’єднання, а також на розвитку окремих країн. Існують як позитивні, так і негативні ефекти економічної інтеграції[1].




Економічні теорії щодо наслідків та ефектів, спричинених міжнародною економічною інтеграцією, суттєво різні. 

Представники структурної школи інтеграції – Г. Мюрдаль, А. Маршалл, Ф. Перру, П. Уайлз та інші – вважають, що лібералізація руху товарів та факторів виробництва призводить до нерівномірності економічного розвитку регіонів інтеграційного комплексу. 

Англійський економіст Дж. Мід, зокрема його теорія «другого кращого» акцентує увагу на перевагах політики вільної торгівлі, що спричиняє позитивний вплив на міжнародний добробут, тоді як інтеграційна альтернатива торговельної політики може супроводжуватися також і негативними ефектами. 

Теорія домінуючих неекономічний чинників, якої дотримувалися такі вчені, як Л. Кеохане, П. Робсон, М. Дюватріон, вбачає у передумові створення інтеграційних об'єднань, не зважаючи на економічні чинники та фактори, а вступ до такого об'єднання розглядається як участь в такому собі «елітному клубі». Отже, інтеграція є у більшості випадків засобом покращення міжнародного іміджу країни, а також підвищення рівня безпеки держави на міжнародному рівні. 

Згідно з теорією подолання «фактора обмеженості» (П. Робсон, А. Рюгман) країни інтегруються задля одержання додаткових джерел сировини, інших виробничих ресурсів. Позитивним ефектом інтеграції стає збільшення масштабів і підвищення технологічного рівня виробництва, диференціація продукції.

Серед множини теоретичних концепцій інтеграції найбільш популярною у поясненні її ефектів стала теорія митних союзів канадського економіста Дж. Вайнера («Проблеми митних союзів», 1950). Вона ґрунтується на порівнянні станів суспільного добробуту країн до і після створення ними митного союзу. Згідно з висновками вченого, створення митного союзу чинить вплив на торговельні потоки і розподіл ресурсів, викликаючи два види ефектів – статичні і динамічні, впливи яких можуть бути як позитивними, так і негативними.

Неокейнсианська концепція інтеграції виходить з того, що одним з позитивних наслідків економічної інтеграції є можливість об'єднати національні програми держав з економічної політики з тими перевагами, які надає економічне співробітництво. 

Через все це можна прийти до висновку, що міжнародна економічна інтеграція, яка в сучасних умовах глобалізації бурхливо розвивається, все ж таки має більше позитивних, аніж негативних наслідків як для всього об’єднання, так и і для кожної країни. 

Список використаних джерел:

1. Yakubovs’kyy S.O. (2012). Protsesy ekonomichnoyi dezintehratsiyi ta yikh modelyuvannya [Processes of economic disintegration and their modeling]. Visnyk Mizhnarodnoho Slov’yans’koho universytetu [Bulletin of the International Slavic University]. Vol. 15th, no. 2, pp. 2-6.

2. Andrei, Liviu C., (2012). The Economic Integration: Concept and End of Process (October 18, 2012). Theory of Applied Economics. Vol. 19, no. 10 (575), pp. 55-70.

3. Авладеев А. А. Уточнение понятий «экономическая интеграция» и «принудительная экономическая интеграция» / А. А. Авладеев // Молодой учёный. — 2014. — № 21. — С. 260—263.

________________________

Науковий керівник: Скрипник Наталія Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та управління національним господарством, Дніпровський національний університет імені О. Гончара



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота