ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ

30.10.2019 15:16

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Захарченко Юлія Петрівна, студентка групи ОО-18 м, Центральноукраїнський національний технічний університет; Черновол Олена Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент, Центральноукраїнський національний технічний університет


Оцінка майна підприємства необхідна в процесі господарювання під час надходження і вибуття активів, у виникненні прав і зобов’язань, при здійсненні таких операцій, як: купівляпродаж, оренда майна, застава, страхування, інвестування, переоцінка основних засобів, виділення часток у статутному капіталі при створенні підприємства та в процесі діяльності, об’єднанні підприємств, встановленні ціни акцій, ліквідації підприємства, виконанні права успадкування, виконанні судового рішення тощо.

Дослідженням поняття оцінки в бухгалтерському обліку займалися такі зарубіжні та вітчизняні вчені як Ж.Б. Дюмарше, Гуляєв А.І., Гуцайлюк З.В., Соколов Я.В., Шевчук В., Іщенко О.А. та інші.

У бухгалтерському розумінні оцінка є способом вираження в узагальненому грошовому вимірнику господарських засобів та джерел їх утворення і є одним із методів бухгалтерського обліку. Вона полягає в тому, що натуральні показники первинних документів переводяться в грошові вимірники шляхом множення встановленої ціни на кількість цінностей. Теоретично єдино правильною може бути оцінка матеріальних цінностей за собівартістю. На практиці оцінка майна, яке придбане за оплату, здійснюється шляхом додавання фактично проведених витрат на його придбання; майно, яке отримане безоплатно, – оцінюється за ринковою вартістю на дату отримання, а майно, яке вироблене безпосередньо на підприємстві, – оцінюється за вартістю його виготовлення [2].

Однак потреби користувачів у фінансовій інформації і вимоги до її достовірності зростають. Пошук шляхів задоволення цих вимог породив ідею оцінювати активи, капітал і зобов’язання в бухгалтерському обліку за справедливою вартістю. Знання про справедливу вартість можна здобути майже виключно в процесі реалізації, чого не відбувається на дату звітності. Щоб забезпечити надійність системи бухгалтерського обліку, не можна використовувати будь-які розрахункові ціни, зокрема й прогнозні, стратегічні та інші [2]. 

Значний вплив на ціноутворення мають обставини, які здебільшого не мають об’єктивного підґрунтя, зокрема, кон’юнктура ринку, доступ до дефіциту й влади, інформаційний тиск тощо. Щоб запобігти цьому, ціна товару повинна мати об’єктивний зміст, відображати весь комплекс суспільних витрат, понесених на їх виготовлення, а сфера дії попиту-пропозиції повинна бути обмежена суспільною доцільністю. Поряд з певною свободою, ціни повинні володіти логікою, мати продуктивний зміст, виконувати цілком конкретні функції. Але на практиці ринкові ціни не завжди можна назвати справедливими. Нормативні документи з бухгалтерського обліку передбачають обов’язковість переоцінки статей балансу на дату звітності [1]. 

Відображення у звіті про фінансові результати доходів, зіставних із понесеними витратами, є об’єктивним, на підставі принципу відповідності доходів і витрат. Віднесення сум дооцінок основних засобів безпосередньо на збільшення нерозподілених прибутків підприємства, що передбачено вітчизняними та міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, також викликає дискусії серед учених. Це пов’язано з тим, що передбачений підхід порушує принцип відповідності доходів і витрат, тому що суми амортизації дооціненої частини вартості необоротних активів включаються до складу витрат звітного періоду, таким чином зменшуючи фінансовий результат. Такі витрати не є фактично понесеними, тому повинні компенсуватися відповідною статтею доходів. Логічно здійснювати оцінку об’єктів бухгалтерського обліку за історичною вартістю. Але існує й інший погляд: для задоволення потреб користувачів в прогнозній інформації про потенційні доходи і вартість підприємства пропонують усунути історичну оцінку як основний принцип бухгалтерського обліку та впровадити концепцію оцінки за справедливою вартістю [3].

Висновки. Отже, в економічній літературі розглянуто декілька підходів до визначення оцінки, серед яких основними виступають економічний і бухгалтерський. Економічний підхід передбачає оцінку за ринковими цінами, максимально наближену до реальності. Бухгалтерський підхід полягає в розрахунку оцінки на основі затратного способу. Економічний підхід є корисним для розуміння сутності оцінки, бухгалтерський – для розуміння логіки та порядку їх практичного обчислення.

Усунення історичної оцінки в бухгалтерському обліку призведе до його руйнування. З іншого боку, особливо менеджерам, інвесторам і кредиторам необхідна реальніша на дату звітності оцінка підприємства, ніж історична. Тому ми пропонуємо цю проблему вирішувати так: бухгалтерський облік вести, використовуючи тільки історичну вартість. На підставі результатів такого обліку складати бухгалтерський баланс, статті якого є основою трансформації історичної вартості в справедливу, а з урахуванням справедливої вартості складати звіт про фінансовий стан підприємства.

Література:

1. Кафка С. М. Оцінка в бухгалтерському обліку / С. М. Кафка // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія : Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку : збірник наукових праць. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. — № 862. — С. 120–124.

2. Іщенко О. А. Сутність оцінки та її значення в обліку необоротних активів бюджетних установ / О. А. Іщенко // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: // http://eztuir.ztu.edu.ua/3702/1/170.pdf

3. Шевчук В. Методологія облікового відображення справедливої оцінки необоротних активів / В. Шевчук, М. Корягін // Бухгалтерський облік і аудит. – 2012. – № 10. – С. 9–16.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота