ПАТЕНТНИЙ ТРОЛІНГ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПОДОЛАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПАТЕНТНИЙ ТРОЛІНГ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПОДОЛАННЯ В УКРАЇНІ

29.10.2019 13:55

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Пермінова Світлана Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»; Салабай Владислав Олександрович, студент факультету менеджменту та маркетингу, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»


Важливість інтелектуальної власності в економіці та суспільстві загалом важко переоцінити. Визнання того, що права на створені об'єкти належать авторам та особам, які отримали права інтелектуальної власності, і захист таких прав є однією з основних умов розвитку науково-технічної галузі, виробництва та торгівлі загалом.

Проте на тлі даного явища спостерігається поширення такого загрозливого явища як «патентний тролінг», щоз кожним роком набуває значних масштабів. Дане явище негативно впливає на економічну, правову, споживчу та бізнес сфери, оскільки це не сприяє розвитку НТП і руйнує систему охорони та захисту виключних майнових прав патентовласників [1].

Поняття «патентний тролінг» бере свій початок із США, а саме: деякі компанії почали скуповувати патенти, але не з виробничою метою, а з метою судового переслідування або сплати винагород за користування патентами, на чому і заробляли гроші. По своїй суті патентні тролі не є ні виробниками, ні винахідниками, а мають лише майнові права на об’єкт інтелектуальної власності і реалізовують їх шляхом заборони на використання патенту. 

Дане явище стало доволі популярним в світі, і Україна не є виключенням. Користуючись прогалинами в законодавстві та включаючи корупційну складову «тролі» одержують патенти на давно відомі дизайни і технології, після чого постійно шукають так званих «жертв»,з яких і вимагають виплати винагород за користування патентом [2].

Щодо механізму захисту, то через прогалини у законодавстві найбільш ефективним способом боротьби з патентними тролями є суд. Постраждала сторона може звернутися до суду з вимогою визнання патенту недійсним або вимагати визнання за нею подальшого використання виробу. Судові процеси в основному затягуються на 6-7 місяців і можуть тривати роками, тому через брак часу та великі збитки, найвигіднішим варіантом є виплата винагороди патентному тролю. Власне на це і розраховує «троль», звертаючись до суду, і вимагаючи відшкодування. При цьому, єдиним ризиком для патентного троля є визнання його патенту недійсним, що не заважає отримати його повторно.

В Україні «патентний тролінг» на відміну від європейських країнах має певні особливості. В першу чергу - це зловживання існуючою системою реєстрації промислових зразків, що ставить під загрозу будь-який бізнес. Основна проблема національного законодавства полягає в тому, що при отриманні патенту їх новизна перевіряється формально, в результаті чого в Україні можна отримати патент на вішаки для одягу, зубочистки, запальнички, корки для винних пляшок, лампочки, сірники і навіть дизайн смартфона чи планшета. Дана ситуація виглядає досить загрозливо для імпортерів, оскільки саме на них і націлені дії патентного троля [3]. Основна мета патентних тролів - поставити компанію в скрутне становище, де заплатити роялті буде вигідніше, ніж вирішувати спір у судовому порядку. 

Поряд із світовим «патентним тролінгом», українські «тролі» створюють значну загрозу для виробників та експортно-імпортних операцій. Якщо на рівні держави і надалі буде недооцінено дане явище, вона ризикує перетворитися на одну з проблематичних зон в економіці, що впливатиме негативно на міжнародний імідж країни [3].

Тому важливим завданням сьогодення є розробка дієвого правового механізму відповідальності за зловживання правами інтелектуальної власності та введення права оскаржувати заявки «тролів» ще до видачі патентів. Тобто, створювати законодавчі умови, які підтримують патентовласників і невигідні для  «патентних тролів».

І певні кроки на шляху покращення цієї ситуації вже намітились. Наразі існують поправки до чинного законодавства України (проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня охорони і захисту прав інтелектуальної власності на винаходи (корисні моделі), промислові зразки і торговельні марки» від 20.09.2018 року), що розширює та наближає вітчизняне законодавство до світового. Якщо нова редакція закону набуде чинності, то потерпіла сторона зможе оскаржувати в суді подібні випадки «патентного тролінгу» більш ефективно. Саме посилення системи відповідальності та правові механізми протидії сприятимуть доброчесній конкуренції на ринку та дозволять швидко виявляти і притягувати порушників прав інтелектуальної власності до відповідальності. 

Література:

1. PatentTrollsintheUkrainianRealia [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.legalalliance.com.ua/eng/publications/patent-trolls-in-the-ukrainian-realia/.

2. Патентний тролінг – ахіллесова п’ята системи охорони інтелектуальної власності в Україні [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/patentniy-troling--ahillesova-pyata-sistemi-ohoroni-intelektualnoyi-vlasnosti-v-ukrayini.html.

3. Ганзієнко Д. Патентний тролінг – загроза бізнесу в Україні [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://nv.ua/ukr/biz/experts/patentnij-trolling-zagroza-biznesu-v-ukrajini-931510.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота