УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ БАНКУ З МЕТОЮ ЗБІЛЬШЕННЯ ЙОГО РЕСУРСНОЇ БАЗИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ БАНКУ З МЕТОЮ ЗБІЛЬШЕННЯ ЙОГО РЕСУРСНОЇ БАЗИ

19.11.2019 11:40

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Антонова Марія Іванівна, магістр, Національна металургійна академія України


Актуальність вибору теми роботи обгрунтована проблемами комерційних банків України щодо формування ресурсної бази та ефективного розміщення активів в умовах конкуренції на ринку банківських ресурсів, високого рівня інфляції, нестабільності української валюти і посилення вимог органів, що регулюють банківську сферу, які визначають масштаби діяльності комерційного банку, об'єкти його активних операцій, сукупність обсягу наявних ресурсів, а також суму залучених ресурсів. У зв'язку з цим питання нарощування ресурсного потенціалу і забезпечення його стабільності за допомогою ефективного управління залученими ресурсами набувають особливого значення [1, с.105].

Ресурси комерційного банку - це сукупність грошових коштів, які знаходяться у розпорядженні банку і використовуються ним для здійснення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій [2, с.138].

Банківські ресурси поділяються на загальні три групи – власні, залучені і запозичені кошти [2, с.138].

Основним і найбільшим кроком до удосконалення формування ресурсної бази є збільшення довіри до банківської системи загалом з боку населення, що забезпечить збільшення більшої кількості залучених коштів на довгостроковий період, а також довіри іноземних інвесторів, що може дати доступ до запозичення дешевших ресурсів. Не менш важливим залишається удосконалення маркетингових заходів, управління відсотковою політикою та розвиток новітніх банківських послуг [3].

Використовуючи досвід зарубіжних країн, зокрема США, Німеччини, Франції, країн Східної та центральної Європи можна покращити організацію формування ресурсної бази банків та слід адаптувати банківську систему до міжнародних стандартів. Адже наявність банківської системи, яка регулюється у відповідності з міжнародними стандартами є однією з передумов припливу іноземних капіталів та розвитку ресурсної бази вітчизняних банків.

Ресурсна база відіграє визначальну роль у створенні, ефективній роботі та розвитку банківських установ. Її збільшення веде до зростання ресурсного потенціалу всієї банківської системи України загалом. Саме тому дослідження ресурсної бази повинне залишатись одним з пріоритетних напрямів вітчизняних науковців та вищого керівництва українських банків [2].

Література:

1. Аналіз банківської діяльності: Підручник / А.М. Герасимович, М.Д. Алексеєнко, І.М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред. А.М. Герасимовича. – К.: КНЕУ, 2006. – 600 с.

2. Венгренович Н.Р. Аналіз ресурсів комерційних банків України: вдосконалення методики // Вісник Тернопільської академії народного господарства. - Випуск 1. - Тернопіль: "Економічна думка", 2002. - С.110-113.

3. Павлюк С.М. Формування ресурсів комерційних банків [Електронний ресурс] / С.М. Павлюк Режим доступу до ресурсу: www.lib.ua-ru.net/ 

_____________

Науковий керівник: Аберніхіна Ірина Георгієвна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, Національна металургійна академія України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота