НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВОГО ПРОЦЕСУ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВОГО ПРОЦЕСУ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

26.11.2019 12:15

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Рішняк Валентина Миколаївна, магістрант кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


Підвищення ефективності бюджетно-податкового процесу в органах місцевого самоврядування пропонуємо розглядати як сукупність елементів, дій і цілей, спрямованих на забезпечення бездефіцитності бюджетів, стимулювання розвитку підприємницьких структур для формування податкової складової надходжень та забезпечення спроможності у фінансуванні потреб громади. 

У контексті підвищення ефективності управління бюджетно-податковим процесом в органах місцевого самоврядування слід виокремити основні напрями: забезпечення ефективності управління процесом формування доходів бюджету у розрізі всіх джерел надходжень (з акцентом на податкову складову), акумулювання достатніх обсягів грошових коштів для виконання функцій та повноважень; ефективне управління використанням коштів для фінансування поточних та капітальних витрат; забезпечення ефективної взаємодії учасників бюджетно-податкового процесу на етапах формування та використання ресурсів бюджету. Ефективність бюджетно-податкового процесу в органах місцевого самоврядування доцільно вимірювати порівнянням обсягу бюджетних асигнувань та отриманого від них бажаного економічного або соціального ефекту. Напрями удосконалення бюджетно-податкового процесу, спрямовані на підвищення його ефективності [2] узагальнені на рис. 1. 




Основними напрямами удосконалення бюджетно-податкового процесу в органах місцевого самоврядування є об’єктивне бюджетне планування, яке б забезпечило реальні находження до бюджету, підвищення ефективності та прозорості використання бюджетних коштів, забезпечення дієвого бюджетного та податкового контролю на кожній стадії бюджетно-податкового процесу. 

Література:

1. Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України від 21.05.1997 р. № 280/97 ВР (у редакції від 01.05.2019 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97 (дата звернення: 23.11.2019).

2. Управління фінансовими ресурсами місцевих бюджетів Львівщини : проблеми та напрями підвищення ефективності / за ред. д.е.н., проф. І.З. Сторонянської. Львів, 2013. 93 с.

________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота